“Carski kup” ili Piksijev kup?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 22.06.2022.
10:30
Izvor: Sportske.net

Najvažnije takmičenje u Japanu.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

 "Carski kup" u Japanu ima neverovatnu tradiciju, ono što je FA za Evropu, ovo takmičenje u zemlji izlazećeg sunca je u Aziji. Najstariji je na kontinentu, napunio je prošle godine vek postojanja.

On se dugo igrao pre japanske lige i naravno "Džej-lige" kada je fudbal potpuno profesionalizovan. Pre Drugog Svetskog Rata u njemu nisu učestvovali samo japanski timovi već i ekipe iz japanskih kolonija, Tajvana, Koreje i Mandžurije koja je bila satelitska država predratnog Japana.

Ovo je jedna od retkih zemalja u kojoj je kup značajniji od prvenstva. Osvajač nosi poseban grb, "Jatagaracu", a u ovom takmičenju igraju i profesionalni timovi, ali i koledži i srednjoškolske ekipe kroz komplikovane kvalifikacije. Već pola veka finale se igra na novogodišnji dan, a poslednji put je 1966. šampion bio van ligaškog takmičenja, izvesni univerzitet Vaseda.

U glavnom žrebu učestvuje 88 timova, svi članovi profesionalnih prve i druge lige, ali i 47 prefekturalnih šampiona od treće lige do srednjoškolskih timova koji sanjaju da stignu u prvo nacionalno kolo i možda odvere snae sa profesionalcima. Jasno, timovi iz Džej-lige dominiraju, a već dve decenije osvajač kupa igra direktno u azijskoj Ligi šampiona.

Rekorder je Kejo univerzitet, čuvena privatna studentska ustanova čiji je fudbalski tim tridesetih i pedesetih, osvojio devet titula iz trinaest finala. Kada su profesionalci u pitanju Urava ima osam titula, a Jokohama Marinos sedam, Gamba Osaka i Kašima pet.

"Crveni Dijamanti" iz Urave su vladajući šampioni, oni su osvojili dva kupa u četiri godine, trofej su prigrabili i Kavasaki Frontale pre dve sezone i Inijestin Visel Kobe 2019. što je jedini trofej za pppularne "Krave".

Početkom juna igrano je drugo kolo, Kašima se namučila protiv Univerzizeta Nigata, Gamba je morala da igra produžetke, Visel je za dva minuta u nadoknadi uspeo da se spasi bruke protiv Tomjame, ali su favoriti prošli. U sredu je na programu treća runda, ostalo je još amaterskih timova, Urava igra sa Gunmom, timom iz druge lige, Kašima Antlersi čekaju bišeg prvoligaša Omiju, šampion Kavasaki Frontale čeka Tokio Verdi koji pamti bolje dane, dugo su u drugoj ligi, a pet puta su osvojili ovo takmičenje, poslednji put pre dvadesetak godina.

Duel prvoligaša je između Džubilo Ivate i Šonan Belmarea, kao i Šimicua i Kjota.

Inače u kupu se igra sedam kola, kako rekosmo prva su eliminaciona, ali kup je teško osvojiti. Finale kako rekosmo pada 1. januara, igralo se od 1965. u Tokiju, zatim poslednjih godina u Saitamim, nacionalnom stadionu Japana oko koga se digla frka zbog troškova, a ove sezone finale će biti igrano na "Nisan stadionu" u Jokohami.

Jasna je ogromna motivacija Marinosa da osvoje trofej i stignu Uravu. Doduše, "Marinci" koji su delom u vlasništvu Siti grupe tvrde da imaju najviše titula jer je dve osvojio Flugels, tim iz Jokohame koji je od 1993. do 1998. igrao u Džej-ligi. Oni su se spojili sa Marinosima, ali njihovi navijači su izabrali da ne navijaju za novi klub.

Oni su u engleskom stilu oformili svoj tim, Jokohamu koja se dva puta plasirala u prvu ligu, ali odmah ispala posle sezone. Prošle godine su bili poslednji u eliti. I oni igraju u ovom kolu kupa, ali nemaju neke velike šanse protiv Sanfreće Hirošime koju vodi poznato lice, Mihael Skibe nekada trener Dortmunda, velikih turskih klubova, mladih nemačkih reprezentacija i Grčke.

Naš selektor Dragan Stojković je dva puta osvajao kao igrač cenjeni trofej sa Nagojom, 1995. trener je bio Arsen Venger, a u drugom finalu Piksi je dao jedan od dva gola, kao i 1995. njegov tim je savladao Sanfreće Hirošimu. Kao trener je sa Nagojom osvojio i prvenstvo i Superkup, ali nije uspeo da se domogne "Carskog kupa", izgubio je 2009. finale od Gamba Osake.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke