Ćavijevo obećanje Laporti - Kako Barsina 2022. može da bude trofejna i skoro "savršena"?

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 09.12.2021.
12:14
Izvor: Sportske.net

Katalonci ne smeju i ne žele da odustanu.

EPA-EFE/Alejandro Garcia
EPA-EFE/Alejandro Garcia

Povezane vesti

Barsa je udarila o dno, zvanično, odjeknulo je od Minhena do Katalonije i u celoj Evropi.

Sve ono što se sprema godinama unazad, dobilo je konačnu potvrdu - ova Barsa mora da prihvati dugme "restart" i da krene ispočetka, od nule. 

Da li je sve tako crno kao što izgleda? 

Loše stvari su svima poznate - da Barsa nema novca, da je trenutni tim nivo Lige Evrope i da će biti katastrofa ako je ne osvoji i još veća ako ne bude u top 4 i ostane i naredne godine bez Lige šampiona, što bi bio najveći udarac, jači od Mesijevog odlaska i trećeg mesta u grupi ove jeseni.

Kako Barsina 2022. koja počinje već danas, 9. decembra ipak može da bude početak nove ere i da bude trofejna i lepa?

Prvo, zimski prelazni rok. Mora da ode barem četiri, pet igrača, kako bi se oslobodio prostor za pojačanja u sklopu finansijskog fer-plej. Idealno bi bilo da odu Neto, Umtiti, Kutinjo, možda i Mingeza. Da dođe Feran Tores, možda i Edinson Kavani i neki defanzivac, iako se imena ne pominju. 

Drugo, u januaru je Superkup Španije. Barsa već 12. januara igra polufinale sa Real Madridom, što je prvi veliki test za Ćavija u 2022. Tada će na raspolaganju biti i Ansu Fati i Pedri, što kompletno menja sliku tima. Ako pobedi Real, u finalu će igrati sa boljim iz meča Atletiko Madrid - Atletik Bilbao. Taj trofej bi potencijalno bio od ogromnog značaja za samopouzdanje ekipe.

Takođe, u januaru startuje i Kup kralja, Barsa brani trofej i tu takođe mora da pokuša da ide do kraja. 

Liga Evrope na programu je 17. i 24. februara, večeras  će biti poznati potencijalni rivali, neko od trećeplasiranih timova u grupama LE. Žreb je u ponedeljak u 13.00, ali Barsa jednostavno mora da bude favorit u svim dvomečima i finalu do kraja. LE nije toliko slaba, jer su tu Sevilja, Dortmund, Lajpcig, Porto, Zenit, biće i Atalanta ili Viljareal i biće velika stvar za ovaj mladi tim da bude ispred svih tih timova. To je Barsina realnost - trofej u LE biće veliki kao LŠ u ovom trenutku. 

Za kraj, Barsa mora, bez obzira na sve, da bude makar četvrta u prvenstvu. Sada je sedma, ima još mnogo da se igra, ostali ne blistaju, npr. Atletiko, ali su i dalje ispred Barse. 

I onda dolazimo do letnjeg prelaznog roka koji će biti najvažniji u ovom veku. Tada više nema mesta za škart i moraju da odu svi koji ne zaslužuju da budu deo ekipe. Lista je poduža - Neto, Kutinjo i Umtiti (ako ne odu u januaru), Dest ako se ne dokaže, Mingeza, Lengle, Roberto, Dembele ako ne produži ugovor, Brajtvajt. Pike, Alba moraju da prihvate epizodnu ulogu i da više ne budu plan A. 

Havi Migel, Ćavijev prijatelj i najpouzdaniji novinar iz Katalonije najavio je najveći rez u ovom veku. Laporta je to jednom već uradio, kada je Pep Gvardiola došao, rasprodao je ceo jedan tim - Ronaldinja, Deka, Edmilsona, Olegera, Tirama, Zambrotu. Baš kao što je tada verovao Pepu i doveo mu igrače  koje želi - Pikea, DAnija Alveša, Keitu, Kaseresa, Hleba, mora i sada Ćaviju. Havi Migel je takođe otkrio da je Ćavi nakon poraza obećao Đoanu Laporti da će za godinu dana Barsa ponovo biti na nivou Bajern  Minhena. 

Ćavi je jedini čovek koji ima pravo da traži vreme, koji poznaje klub i kome treba verovati. Ako su verovali Kumanu, koji je toliko na sceni i ničim u karijeri nije dokazao da zaslužuje da bude trener Barse, Ćavi mora da dobije dve sezone, ova se ne računa.

Možda deluje kao utopija, ali Barsina 2022. može da bude najvažnija godina za preokret i odgovor na pitanje - da li će pasti kao npr Milan ili Arsenal ili će se izvući i (p)ostati opet  velika? 

Superkup preko Reala i Atletika u januaru, Kup kralja i Liga Evrope na proleće? Tri trofeja? I da budu dva i plasman u Ligu šampiona, to je nešto što Ćavi mora da ostvari. 

Slažete li se?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke