Čempionšip - Mitrova teritorija!

Autor: Nemanja Janošev
petak 06.08.2021.
17:45
Izvor: Sportske.net

Počinje najbolja druga liga na svetu...

EPA-EFE/Andrew Couldridge
EPA-EFE/Andrew Couldridge

Povezane vesti

U poslednje dve sezone favoriti su redovno završavali na prvoj poziciji u Čempionšipu, pa ako je to neko predskazanje onda bi trebalo da se treći put u nizu vrate u elitu u prvom pokušaju. Tim je pokazao namere transferom Velšanina Herija Vilsona iz Liverpula, koji će biti sjajan tandem sa Mitrovićem. Najbolji strelac u istoriji Srbije je specijalista za drugu englesku ligu, nadavao se golova u Čempionšipu pa je sigurno da bi i ove sezone, bez obzira na priče o transferu, mogao da pogura "Kotadžere" još jednom ka eliti.

Marko Silva je zamenio Skota Parkera, imao je i boljih rola u Engleskoj, ali je sigurno da Portugalac ima dovoljno iskustva i više kvaliteta od bivšeg trenera i da će pružiti šansu Mitru da igra u kontinuitetu. Silva je radio u Halu, pa u Votfordu koji se raspao posle dobrog starta, a u Evertonu je dobio otkaz mnogo ranije nego što se mislilo. 

VBA će verovatno izgubiti par igrača do kraja prelaznog roka, recimo Sem Džonston golman Engleske i Mateus Pereira bi mogli da se presele u Vest Hem, ali svejedno, imaju dovoljno jak tim, veoma čvrst pozadi što je od velikog značaja u ovom rangu, mada ostaje da nađu pravog napadača. Tu su Kalum Robinson i Karlan Grant, ali potreban im je igrač koji garantuje golove u ovom rangu. Grant je dao 19 golova za slabi Hadersfild prošle godine. Mat Filips je dovoljno iskusan da bude lider na terenu, u pripremnom periodu Dijangana je igrao odlično. Imaju i novog trenera, Francuz Valerijen Ismael je odlično vodio Barnsli, doveo ih do pete pozicije u šampionatu i sada je seo na klupu većeg kluba.

Treći, ili po mnogima i drugi favorit za ulazak je Šefild Junajted. "Blejdsi" su ispali kao iz voza, ali su se dosetili pravog leka, Siniše Jokanovića. Naime, srpski trener je uvodio i Votford i Fulam u elitu, pa je on zalog ambicija kluba da se odmah vrati. Inače, "Sečiva" još nisu prodala najbolje igrače, kako to obično biva kada se ispadne, zbog jakih ugovora, jer njihovi fudbaleri i nisu imali tako velike plate, nisu trošili kao sumanuti kada su ušli u ligu. Na šta Jokanović može da računa? Otpušteni su Džagelka, Rodvel i Lundstram, golman Ramsdejs je tu, kao i Sander Berge, Norvud, O'Konor, Stivens. Oni nemaju mnogo stranaca, što je uvek dobro jer se igrači sa kontinenta teško navikavaju na fudbalski standard u Čempionšipu. 

Bornmaut je preuzeo Skot Parker, za "Trešnje" kao i obično, napad ne predstavlja problem, ali primaju verovatno najviše golova u svim profesionalnim ligama od timova iz gornjeg doma. To ih je skupo koštalo. Edi Houv je otišao posle ispadanja, njegov asistent Tindal je trajao do februara, onda je Vudgejt tim doveo do šestog mesta i baraža, nisu se vratili. Klub iz Dorseta će morati dodatno da pojača odbranu, imaju sjajnog strelca u nekadašnjem igraču Čelsija Solandeu, tu je još nekoliko igrača iz PL dana, samo, mi nismo baš uvereni da će Skot Parker opravdati očekivanja, tim pre što Bornmaut očekuje da bude u top 2.

Obratite pažnju za Kardif, prošle godine ih je nekadašnji selektor Republike Irske, Mik Mekarti podigao u gornju polovinu tabele. Imaju solidan tim, kupili su nekoliko igrača, zadržali velšku zvezdu, visokog Kifera Mura, doveli napadača Kolinda iz Lutona, imaju tim sastavljen od Velšana i Engleza, vrlo su trvdi, "Plave Ptice" mogu da se nadaju baražu...

Svonsi nije puno menjao tim, Prut iz PSV Ajndhovena i Lajam Volš iz Bristol Sitija su pojačanju, otišla je Andre Aju u Al Sad, i oni dugo igraju zajedno, ali nemaju i dalje trenera posle neočekivanog raskida sa Stivom Kuperom koji ih je vodio do četvrtog mesta.

Barnsli je ostao bez kouča Valerijena, prodali su Aleksa Movara, doveli par igrača, ništa značajno, mada bi Oulare iz Standarda mogao da bude pojačanje. Možda grešimo ali ovaj tim manje vredi nego što mu je bio plasman prošle sezone. 

Veljko Paunović je ostao na klupi Redinga, i dalje čeka da Rojalsi nekoga dovedu, Olise je veliki gubirak, otišao je u Palas, par igrača je na probi, ako se značajnije ne pojačaju komandant Veljko gubi vreme. Prošle sezone su dobro počeli, na kraju na "Madejskom" nije bilo ni plej-ofa. 

Boro i Notingem Forest su nepredvidive ekipe, mada je recimo bivši šampion Evrope zadržao Portugalca Kafua, tu su Džek Kolbek, Heri Arter, pa Nunjo da Košta koji se vratio sa pozajmice, oni imaju više kontinentalnog talenta od rivbala, ali u drugoj ligi Engleske to obično nije dovoljno. Posle loše prošle sezone, Kris Haton će imati još jednu šansu. 

Stouk je realno daleko, nekadašnja generacija se rasula, tu je Flečer, Tom Ins, MekKlin, Klukas, neka poznatija imena, i naravno kapiten Džo Alen, ali bivši selektor Irske Majkl O'Nil ne uspeva da ih podigne.

Vejn Runi će imati problema u Derbiju, Ramsi će se boriti za opstanak, "Vaza" je prvi na listi kandidata za otkaz, prema kladionicama. Ima i gorih timova, izvesno je, Koventri, Hadersfild, Blekpul, Piterboro će se daviti, moguće i Bristol Siti, dok su Luton, Preston i Hal, nešto bolji. Što se tiče Birmingema imali su tešku sezonu, Li Bojer na klupi je ostao bez nekoliko igrača koji su bili na pozajmici, pa ni njima neće biti lako. 

Nekadašnji šampion iz sredine devedesetih Blekburn je dugo van glavnih tokova, i oni su tim za donju polovinu tabele, dok KPR ima nešto bolji tim, deveto mesto iz prošle sezone, Čarlija Ostina, Stefana Johansena, škotskog reprezentativca Dajksa, oni mogu da daju golove, ali i mogu da prime dosta pogodaka. Čini se da su jači nego prošle godine, ali imaju naviku da razočaraju pa je sredina tabele verovatno najviše što mogu. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke