CIES: Di Marija precenjen, Baloteli i Suarez potcenjen

Autor: Đorđe Đokić
sreda 03.09.2014.
16:43
Izvor: Sportske.net

Švajcarci napravili alat koji izračunava realnu cenu igrača na svetskom tržištu. Po njima, Di Marija otišao iznad cene, Baloteli i Suarez su najbolje kupovine.

Beta/AP Photo/Daniel Ochoa de Olza
Beta/AP Photo/Daniel Ochoa de Olza

Povezane vesti

Švajcarska fudbalska observatorija CIES izbacila je ovih dana alat kojim možete izračunati realnu cenu svakog igrača na svetskom tržištu. Po njemu, neki igrači su ovog prelaznog roka otišli daleko iznad realne cene, neki su opet kupljeni za siću.

Naravno, prava cena je ona koju je neko spreman da plati, ali opet, zanimljivo je videti šta kaže softver.

Alat uzima u obzir brojne podatke kao što su pozicija igrača, vreme preostalo do kraja ugovora, da li igra za reprezentaciju ili ne, koliko golova je postigao i u kojoj ligi, koliko je star... Na kraju, kalkulacija pokazuje procenjenu cenu.

Di Marija je po njima plaćen čak 30 miliona evra više nego što vredi. On je i najviše preplaćen igrač u ovom prelaznom roku, a previše su plaćeni i Luiz od strane PSŽ-a, kao i Hames Rodrigez, Lalana, Luiš, Erera, Šo, Aleksis Sančez...

Sa druge strane Baloteli i Suarez prevode igrače koji su plaćeni manje nego što vrede. Na tom spisku su i recimo Fabregas, Dijego Košta, Remi, Ginter, Grizman...

Pogledajte i sami spisak ovde, a možete na ovom linku proceniti neke igrače i videti koliko vrede.

Naravno, kao i uvek na tržištu igrači vrede onoliko koliko neko želi da ih plati i suprotna strana da ih proda, a ovi parametri svakako nisu jedini koji odlučuju. Najbolje je na kraju pogledati za godinu, dve, tada će se znati ko je najbolje kupovao.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke