Da li je baš Tuhel jedini krivac?

Autor: Lazar Nikolić
subota 24.02.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

Bajern plaća veliku cenu grehova iz prošlosti

Povezane vesti

Davno je bila 2012. godina koja će ostati upamćena kao poslednja u Bundesligi kada je  Bajern iz Minhena ostao bez titule. Od tog trenutka velikan iz Bavarske je napravio veličanstven niz od 11 uzastopnih trofeja Bundeslige, ali poslednja dešavanja u klubu sa „Alijanc arene“ ukazuju na to da se vreme Bajernove dominacije u nemačkom fudbalu približilo kraju.

Do pre desetak dana ličilo je da Bajern drži konce sudbine u svojim rukama. Ove sezone impresivni Bajer iz Leverkuzena bežao im je svega dva boda do međusobnog okršaja 10. februara. Delovalo je da će tim Tomasa Tuhela uspeti da se vrati sa severozapada zemlje makar sa jednim bodom, ali su „Farmaceuti“ bili nemilosredni i sa čak 3:0 ispratili branioca trofeja u Bavarsku.

Sredinom prošle nedelje usledio je i poraz od 1:0 na gostovanju Laciju u Ligi šampiona, ali je Tuhelov tim pravi šamar dobio na gostovanju u Bohumu kada je od prosečnog nemačkog tima poražen sa 3:2 u meču u kojem se u strelce upisao u nekadašnji as Partizana Takuma Asano.

Bio je to treći poraz u nizu Tuhelovog tima, što je negativan skor koji nisu doživeli njegovi prethodnici Karlo Anćeloti, Niko Kovač i Julijan Nagelsman, a ipak su bivali smenjeni. Da li bi Bajern trebalo da bude popustljiviji u slučaju trofejnog nemačkog stručnjaka? Zaostatak od čak osam bodova za liderom Bundeslige nisu imali ni treneri koji su se našli u nemilosti Bajernove uprave. Ni u ovom segmentu se bivši trener Čelsija i PSŽ-a nije proslavio.

Videlo se u nedelju popodne u Bohumu koliko je Bajern raštimovan orkestar te da Tuhel nije dovoljno autoritativan da pronađe izlaz iz krize. Posebno su u poslednje vreme zabrinjavajuće partije defanzivca Dajoa Upamekana. Francuz je bio jedan od najvećih tragičara u ubedljivom porazu u Leverkuzenu. Znake velike nesigurnosti ispoljio je i na gostovanju Laciju gde je isključen iz igre, a vrhunac pomračenja uma tamnoputog igrača dogodio se u Bohumu kada je takođe zaradio crveni karton.

Odavno Bajern nije imao ovako nesigurnog igrača u prvoj liniji odbrane, ali svaljivati isključivu krivicu na Upamekana ne bi bila prava dijagnoza problema posrnulog velikana iz Bavarske. Mnogo razboritije bilo bi reći da je traljava igra bivšeg štopera Red Bul Lajpciga kruna Bajernove dekadencije.

Od loše igre i slabih Bajernovih rezultata u poslednje vreme mnogo više brine rasulo koje drma svlačionicu odlazećeg šampiona Nemačke. Problemi u svlačionici su dugo bili potiskivani zbog dobrih rezultata Bajerna. Prosto je neverovatno da je klub opstajao uprkos tako izraženim međusobnim netrpeljivostima. Treneri su često prolazili kroz filter najiskusnijih igrača poput Manuela Nojera i Tomasa Milera. Kovač nije uspeo da se izbori sa tim, a nije tajna da je Nagelsman od starta naišao na animozitet kod kapitena Nojera.

Neposredno pre Tuhelovog dolaska prošlog marta, tokom mečeva protiv Mančester sitija u Ligi šampiona, dogodila se čuvena tuča u svlačionici između Sadija Manea i Leroja Sanea, koja je šokirala nemačku javnost.

Stvari su novu dimenziju dobile u nedelju u Bohumu kada se prilikom izlaska iz igre u 63. minutu Jozua Kimih sukobio sa Soltom Levom, pomoćnim trenerom u stručnom štabu Bajerna. Društvenim mrežama kruži razočarano, gotovo uplakano lice reprezentativca Nemačke pošto je izašao iz igre, a oni nešto veštiji u poznavanju njegovog maternjeg jezika mogli su sa usana pročitati psovke upućene Tuhelovom pomoćniku.

Nedugo potom pojavio se i snimak gde se vidi novi sukob na relaciji Leva i Kimiha na putu ka svlačionici. Čule su se glasne psovke Tuhelovog pomoćnika, a izvesno bi sukob sa verbalnog prešao na fizički da nije uleteo Nojer.

U situacijama kada brod tone sasvim je prirodno pronaći krivca i nemački mediji s pravom najveću odgovornost daju Tuhelu. Ukoliko ovako nastavi veliko je pitanje da li će nemački stručnjak spojiti godinu dana u Bajernu pošto je na „Alijanc arenu“ stigao 24. marta. Tuhelova krivica je više u nedostatku autoriteta da drži pod kontrolom razjarenu gomilu, nego u sopstevenom kreiranju negativne atmosfere. Uostalom, ni Hansi Flik posle najtrofejnije sezone u istoriji Bajerna nije uspeo da izbegne netrpeljivost pojedinih ljudi iz rukovostva kluba.

Posle šampionskog slavlja s kraja maja 2023. godine, Tuhel je probio mnoge negativne rekorde u Bajernu. Tokom 44 utakmice na klupi Bajerna ostvario je čak 11 poraza. Poređenje radi, njegov prethodnik Nagelsman je na skoro upola više mečeva imao manje izgubljenih utakmica nego što trenutno ima Tuhel.

Iako sa samo bodom zaostatka u odnosu na tadašnjeg lidera Borusiju, Negelsman je otpušten jer igra Bajernovih fudbalera nije u tom trenutku bila po volji rukovodstva kluba. Mada je i tu bilo podela, jasno je da je decenijska dominacija pomalo razmazila velikana iz Minhena.

Dolazak Tuhela, koji se sa izuzetkom Majnca najduže zadržavao dve sezone u klubovima, bio je veliki rizik uprave Bajerna. Trener koji je doneo titulu evropskog šampiona Čelsiju sklon je oscilacijama i to se na iskustvu vođenja prethodnih ekipa najbolje osetilo.

Dok klub u stanju ogromne napetosti iščekuje subotnji derbi protiv Red Bul Lajpciga, mediji u Evropi već uveliko pišu ko bi bio najozbiljniji kandidat da zameni Tuhela, trener napušta Bajern na kraju sezone. Britanski Atletik je otišao najdalje stavljajući u fokus bivšeg veznog fudbalera Bajerna Ćabija Alonsa koji čini čuda ove sezone sa Bajerom iz Leverkuzena i ogromno će iznenađenje biti ukoliko ne osvoji titulu.

Bask je svojevremeno kao fudbaler proveo tri godine u Bajernu i sigurno je upućen na prilike na „Alijanc areni“ i poznavajući pedantnost kojom se vodi u izboru nove sredine sigurno na prvu neće prihvatiti poziv iz Bavarske. Druga opcija je povratak Flika za vreme čijeg mandata je Bajern kompletirao sve trofeje u sezoni 2019/2020.

Govoriti o krizi Bajerna kao trenutnom rezultatskom posrtanju bilo bi uprošćeno sagledavanje stvari. Očigledno je da posle odlaska Roberta Levandovskog na leto 2022. godine ekipa više nije toliko ubojita kao ranija. Levandovski je u proseku postizao 30 golova u Bundesligi, a koliko se odsustvo Poljaka osetilo prethodne godine svedoči i to da je prvi golgeter Bajerna bio Serž Gnabri sa svega 14 golova.

Letošnji dolazak Harija Kejna za rekordno obeštećenje kao decenijske investicije Bajerna i zamene za Levandovskog pokazao se kao ispravan, ali nedovoljan da prikrije ogromnu lavinu loših stvari koje ovih dana bujaju u Bavarskoj.

Deluje da smo ove sezone svedoci kulminacije Bajernove dekadencije za koji su isključivo oni krivci. Trofeji su to znali da prikriju, ali bilo je samo pitanje trenutka kada će kola krenuti nizbrdo i od evropske fudbalske mašinerije načiniti skup sujetnih igrača.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke