Da li su Australijanci pronašli rešenje za VAR?

Autor: Nikola Miloradović
ponedeljak 30.12.2019.
16:36
Izvor: Sportske.net

Video tehnologija izaziva puno komentara u poslednje vreme.

EPA-EFE/Chema Moya
EPA-EFE/Chema Moya

Povezane vesti

Od ove sezone je VAR (Video Assistant Referee) redovan i na terenima Premijer lige, bilo je i dobrih odluka "video asistenta", ali u centru pažnju su sa pravom one sumnjive.

Puno se govori o problemima koje sa sobom donosi ova novotarija iz FIFA, neki smatraju da se gubi sam smisao fudbala, da sada svi strepe kada postignu pogodak da li će on biti poništen, a u Engleskoj je posebnu pažnju skrenula metoda "lenjira i šestara", kojom se milimetarski precizno ocenjuje da li je neko u ofsajd poziciji ili nije.

Bilo je i spornih situacija oko prekrašaja, igranja rukom, bunili su se gotovo svi treneri, posebno iz Premijer lige, čini se da je opšti utisak da je potrebno još mnogo dorađivanja da bi VAR poslužio svrsi kako treba.

Uveden je VAR i u Australiji, a čini se da je tamo i napravljen naredni korak, koji bi mogao da bude od velike koristi.

Naime, tokom prenosa sa pri interveciji VAR-a može čuti razgovor između glavnog sudije i njegovih kolega iz VAR sobe.

Tako je proces donošenja odluke dodatno približen gledaocima, a samim tim se smanjuje i prostor za greške, jer sudije moraju da u detalj objasne razloga za donošenje određene odluke.

Čini se da je ovo budućnost, VAR može da bude od velike koristi u fudbalu, ali mora dodatno da se usavrši, pa je utisak da bi audio prenos razgovora između sudija bio od velikog značaja.

Pogledajte u nastavku situaciju sa meča australijske lige.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Bendz@min
Tuesday, 31.12.2019
00:22

Sve ok ali u Engleskoj sudije uopste neidu do ekrana...

avatar
adidas forever
Monday, 30.12.2019
22:48

Bzvz, ne vidim šta s' tim što mogu da čujem razgovor sudija? To neće ni za sekundu smanjiti čekanje na donošenje čak i najjednostavnijih odluka.

Ono što je glavni problem VAR-a (predugo čekanje, a ponekad i prečesto korišćenje) moglo bi se, ako ne rešiti onda znatno ublažiti, kada bi se VAR koristio onako kako je u startu i zamišljen: samo kod zaista spornih situacija. Ovako VAR 5 minuta odlučuje da li je metarski ofsajd bio ili ne, da li je kontakt na sredini terena u akciji koja je prethodila golu bio faul ili ne, da li je čisto i očigledno igranje rukom za penal ili ne, da li je igranje glavom zapravo bilo igranje rukom ili ne i slične gluposti.