„Đavolska“ trauma Liverpula u FA kupu

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 17.03.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Na „Enfildu“ teško zaboravljaju 85 godina agonije protiv Junajteda.

Povezane vesti

Velika borba koju fudbaleri Liverpula i Mančester sitija vode ove sezone za naslov osvajača Premijer lige i specifičnost koju ovim duelima daju Jirgen Klop i Pep Gvardiola ne bi trebalo da skrenu misli sa najvećeg rivalstva koje vlada na tlu Engleske. Poznato kao „Derbi Severozapada“, rivalstvo Liverpula i Mančester junajteda, uprkos predugačkoj tranziciji koju prolazi klub sa „Old Traforda“, drži primat kada je reč o popularnosti u kolevci fudbala. Blizina gradova i borba za prestiž koja se iz svih segmenata života prelila na fudbal, uticala je da se dueli Liverpula i Junajteda posmatraju pod posebnom lupom.

Najnoviju epizodu imaće u nedelju od 16:30, kada se omraženi rivali sastaju u četvrtfinalu FA kupa. Utakmica na „Old Trafordu“ u najstarijem fudbalskom takmičenju na svetu, zakazana samo sedam dana posle premijerligaškog duela između Liverpula i Mančester sitija, simboličan će biti podsetnik na tradiciju ogromnog rivalstva klubova u crvenim dresovima.

Iako su već u prvim decenijama 20. veka nagovestili ogromnu popularnost koju će steći širom sveta, borba između Liverpula i Junajteda rasplamsaće se tek nakon Drugog svetskog rata. Dvojica ljudi naročito su obeležila prve decenije posleratne epohe u najtrofejnijim klubovima Engleske. Reč je o legendarnom Metu Bezbiju iz Junajteda i Bilu Šenkliju iz Liverpula.

Posebnu notu rivalstvu dao je dolazak igračke legende Liverpula Bezbija na klupu Junajteda 1945. godine. Uz Aleksa Fergusona najpoznatniji menadžer u istoriji „Crvenih đavola“ je finiš igračke karijere dočekao u Liverpulu i sasvim je logično bilo da posle Drugog svetskog rata započne novu epohu kluba sa „Enfilda“. Praksa koju je stekao radeći kao fudbalski trener u vojnom korpusu za vreme rata presudno je uticala da dobije poziv voljenog kluba, ali je razmimoilaženje u stavu sa upravom Liverpula uticalo da se u trku uključi Junajted.

Život u Mančesteru u međuratnom periodu i poznastvo sa operativcem Junajteda Luisom Rokom presudno su uticali da Bezbi u prvoj mirnodopskoj godini dođe na „Old Traford“ i sapočne jednu od dve najslavnije epohe u ovom klubu.

Da Junajted nije pogrešio dovođenjem trenerskog junoše i bivšeg fudbalera dva najveća rivala (Liverpula i Mančester sitija) videlo se već 1948. godine kada su „Crveni đavoli“ osvojili prvi FA kup posle skoro četiri decenije. Pobedom u finalu protiv Blekpula 4:2 na londonskom „Vembliju“, Bezbi je doneo drugi trofej najstarijeg takmičenja na svetu u Junajtedove klupske vitrine.

Prvi značajniji trofej u Bezbijevoj trenerskoj karijeri doći će nakon razočaravajuće sezone po pristalice Junajteda pošto im je Liverpul 1947. godine sa svega bod razlike uzeo titulu. Bol po Bezbijev tim bio je veći ukoliko se zna da su te sezone pobedili Liverpul na svom terenu sa čak 5:0.

Trauma iz te godine očvrsnula je Junajted, koji se potpuno stabilizovao do Mihnenske tragedije krajem pedesetih godina, dok je Liverpul počeo sve više da tone. Dubioza u koji su „Crveni“ pali izlečiće se tek početkom 60-ih nakon dolaska legendarnog Bila Šenklija.

Škot je krajem te 1959. godine stigao na „Enfild“ u momentima kada je Liverpul čak pet sezona igrao drugi rang takmičenja. Bilo je to vreme potpunog rasula u klubu, a u ilustraciji toga nećemo otići dalje od ukazivanja da ni sistem za zalivanje trave na stadionu nije radio. Upravo je Šenkli vodio Liverpul do prvog trofeja FA kupa 1965. godine, a uspešnu misiju na „Enfildu“ završiće devet godina kasnije podizanjem novog pehara najstarijeg fudbalskog takmičenja na svetu. Prvi značajniji meč Liverpula i Junajteda u ovom takmičenju odigraće se tek 1977. godine u eri posle Bezbija i Šenklija. Prethodno su se dva kluba sastajala u uvodnim rundama FA kupa, a višestruko uspešniji bio je Junajted koji je u istorijskoj Bezbijevog 1948. godini naneo poraz Liverpulu od 3:0.

Kasne sedamdesete bile su vreme dominacije Liverpula u engleskom fudbalu i sve je ukazivalo da će „Crveni“ osvojiti „duplu krunu“ jer su za rivala imali klub koji 10 godina nije bio šampion. Na iznenađenje mnogih, Junajted je pobedio tog 21. maja na „Vembliju“ 2:1, a sva tri gola na utakmici pala u svega pet minuta početkom drugog poluvremena.

Legendarnom Tomu Doertiju bio je to prvi uspeh sa Junajtedom u Kupu iz četvrtog pokušaja, dok je potonji evropski šampion Liverpul propustio priliku da postane prvi engleski klub koji će osvojiti „tripletu“. Posle osvajanja domaćeg prvenstva i Kupa šampiona, strašan tim koji je predvodio Bob Pejzli okliznuo se tamo gde se najmanje nadao produživši lošu seriju bez pobede nad Junajtedom u FA kupu još od 1921. godine.

Da je teško proniknuti u zakonomernosti fudbala dokazao je upravo primer legendarnog Pejzlija koji je kao menadžer doneo Liverpulu šest titula šampiona Engleske uz tri naslova evropskog prvaka, trofeje UEFA kupa i Superkupa Evrope, ali mu se nije dalo da osvoji FA kup. Upravo mu je taj poraz u jedinom finalu od Junajteda iz 1977. godine ostavio mrlju u izvanrednoj trenerskoj karijeri.

Do sledećeg međusobnog finala 19 godina kasnije, Junajted i Liverpul su odigrali antologijske utakmice u polufinalima 1979. i 1985. Oba puta su „Crveni đavoli“ bili uspešniji posle 2:2 iz prve utakmice. Pristalicama kluba sa „Old Traforda“ naročito je ostala u sećanju ta prva godina jer je to bilo vreme Liverpulove dominacije u Engleskoj.

Prvi značajniji okršaj u finalu ovog takmičenja još od 1977. godine, Junajted i Liverpul odigrali su 1996. godine pošto je Fergusonov Junajted šampionsku titulu objedinio i sa drugim važnim trofejom u Engleskoj pobedom u finalu 1:0, čime je postao prvi u istoriji ove ostrvske zemlje kojem je to uspelo.
Junak „Crvenih đavola“ bio je Erik Kantona koji se vratio na teren posle sedmomesečne suspenzije nakon incidenta koji je izazvao u prvenstvenom derbiju protiv Liverpula. Junajted i Liverpul su te sezone odigrali nekoliko zanimljivih utakmica u kojima se sa čak četiri gola po efikasnosti izdvojio Robi Fauler. Ova utakmica ostaće upamćena i po neslavnom oproštaju legendarnog Jana Raša iz Liverpula nakon čak osam sezona u klubu sa „Enfilda“.

Fergusonov Junajted biće uspešniji od Liverpula i u istorijskoj 1999. godini kada je klub sa „Old Traforda“ objedinio trofeje u Premijer ligi, FA kupu i Ligi šampiona. Te sezone Junajted je bio bolji od Liverpula u četvrtom kolu slavivši sa 2:1, dok je u finalu golovima Pola Skolsa i Tedija Šeringema savladao Njukasl 2:0 stigavši do jubilarnog 10. trofeja u ovom takmičenju.

Lošu tradiciju Liverpula protiv Junajteda u utakmicama FA kupa (čak 85 godina bez pobede), klub sa „Enfilda“ prekinuće tek 2006. godine pobedom na domaćem terenu u osmini finala 1:0. Jedini strelac na meču bio je Piter Krauč, a Liverpul će do trofeja stići nakon pobede na penale u antologijskom finalu protiv Vest Hema posle 3:3 u regularnom delu igre.

Usledio je nešto duži period u kojem dva kluba nisu stizala do trofeja, a najveći krivac za to je Čelsi koji je za pola decenije osvojio četiri FA kupa. „Plavci“ su u dva od četiri uspešna finala u to vreme pobedili Junajted i Liverpul.

Junajted će 2016. godine osvojiti prvi trofej FA kupa nakon više od decenije pauze pošto će u produžecima golom Džesija Lingarda savladati žilavi Kristal Palas. Liverpul će šest godina kasnije pobedom protiv Čelsija na penale stići do prvog trofeja FA Kupa u eri Jirgena Klopa.

U poslednja četiri duela u ovom takmičenju, Junajted je u čak tri navrata bio bolji od Liverpula. Naročito interesantan bio je duel iz 2021. godine kada su „Crveni đavoli“ u četvrtoj rundi bili bolji 3:2. Junak velike pobede i plasmana u osminu finala bio je Bruno Fernandeš koji je pobedonosnim golom u 78. minutu anulirao sjajnu partiju dvostrukog strelca Mohameda Salaha.

Predstojeći duel na „Old Trafordu“ biće prvi između ova dva kluba u FA kupu od tog okršaja, a kao blagi favorit ulazi Liverpul, koji ima mnogo uspešniju sezonu od velikog rivala.
Četvrtfinalni mečevi igraju se za vikend. Prvi će na teren u subotu od 13:15 Vulverhempton i Koventri, dok će od 18:30 Siti dočekati Njukasl. U senci okršaja Junajteda i Liverpula, nedeljni program upotpuniće utakmica između Čelsija i Lestera sa početkom od 13:45.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke