Der Topper – "Seljaci" na "elitu"!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 10.01.2021.
09:31
Izvor: Sportske.net

Nema sumnje da su dani Klasikera prošlost...

Povezane vesti

Der Klasieker je mrtav, živeo Der Topper.

Tako bi se možda mogla objasniti situacija u holandskom fudbalu, pošto u poslednjih 30 godina, rivalstvo Ajaksa i Fejenorda ostaje kao spomenik prošlosti, jednostavno, PSV sa mnogo skromnijim resursima, navijačkom bazom predstavlja mnogo veću opasnost za Ajaks.

Ako bismo posmatrali fudbal kroz ideologiju oni su valjda prvi tim koji je odbacio „totalni fudbal“ kao kanon u Holandiji. Bilo je trenera koji su eksperimentisali sa 4-3-3, ali ono što je kao pionir napravi Kis Rijvers sedamdesetih i unapredio Hidink osamdesetih, postao je drugi pol, suprotna filozofija od Ajaksove.

Naravno, ovo uzmite sa rezervom, jer istina je da PSV ume da pobeđuje i lepo, ali je ostala ta etiketa (pisalo smo o tome), najružnijeg šampiona Evrope iz osamdesetih, tačnije kraja osamdesetih.

PSV podržan Filipsom ima drugačiji pristup, manje ulaže u razvoj igrača, više u politiku skautinga u drugim državama, mada su izbacili dosta dobrih igrača. Ali, njihove najveće zvezde u ovom veku, poput Robena, Gulita, Ronalda, Kokua, Van Nistelroja, da ne nabrajamo, su fudbal učile negde drugo i dovedeni su već kao etablirani igrači. Čak i Depaj, sadašnji kapiten reprezentacije, iako je doveden kao omladinac,  prvih nekoliko godina je proveo u Sparti, a Vajnaldum je igrao za Fejenord.


Baner 11

Jednostavno, finansijska moć Filipsa je podigla PSV iznad Roterdamersa, i uz svo poštovanje prošlosti, i navijače, Ajaks protiv PSV Ajndhovena je najveći meč u Holandiji. Jer, hajde da pogledamo brojke.

Sredina osamdesetih, Marko Van Basten je postao heroj, dao je 37 golova u sezoni za Ajaks ali se PSV dokopao titule. U narednih 35 godina, Fejenord je osvojio tri titule, prvaci su po jednom bili AZ sa Van Galom i Tvente krajem decenije...

Ostalo je 29 na talonu, PSV je osvojio 17, Ajaks 12.

Jasnije?

Der Topper se sastoji iz prezira navijača Ajaksa prema rivalu, nazivaju ih „seljacima“, što ove tera na smeh i ne vređa, jednostavno oni su ponosni na poreklo i svoj grad. PSV, odnosno njihove pristalice nemaju ništa protiv da u timu ne bude nijedan igrač ponikao u klubu, što je bio slučaj i u ovoj deceniji, ako će to doneti uspehe, savršeno su zadovoljni.

Baner 10

Erik Gerets još jedna legenda i kasnije i trener PSV tvrdi da je ogorčenost navijača Ajaksa u stvari bes jer je njihova hegemonija uzdrmana i da nikada nije video takvu mržnju. Belgijanac je rekao da njegovu generaciju to nikada nije brinulo, kao i navijače, njih zabavljaju uvrede iz Amsterdama.

Inače, ovo nikako nije nova utakmica, jer recimo tridesetih je Ajaks dobio PSV u odlučujućoj utakmici finalu prvenstva, a Boeren (seljaci) su godinu pre toga bili prvaci Međutim, ta liga nije bila jedinstvena, prava je počeka 1956. Desetak godina kasnije je Ajaks oteo golmana Gerta Balsa, što je produbili mržnju.

Navijači Ajaksa, ali i grači više vole da izgube od Fejenorda nego PSV, to posmatraju kao poniženje. Možete da zamislite kako su se osećali kada je Ronald Kuman direktno iz Ajaksa otišao u PSV i osvojio evropsku titulu sa „Filipsovcima“. Ali je vodio i Ajaks i PSV sa klupe.

Od poznatih igrača Stam i Rajziger su igrali za oba kluba, a malo ljudi zna da je Huntelar, legenda Ajaksa igrač PSV i da želi da zaboravi jedinu seniorsku utakmicu koju je igrao za „Filipsovce“ pre nego što je otišao u Herenven.

Patrik Klajvert sebi nije učinio uslugu kada se preselio u Ajndhoven na kraju karijere i dan-danas je prezren u Amsterdamu, a sa podozrenjem su gledali i njegovog sina Džastina koji je brzo prodat Romi.

Ove godine ista priča, nakon 14 mečeva prvenstva, Ajas ima bod više od PSV, Fejenord i Vitese su blizu ali neće izdržati. Zbog toga je Der Topper danas u Holandiji važniji od bilo čega.

Baner 2

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke