“Derbi Dela Mole” - Po scenariju 1:0?

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 28.02.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Nestvarni podaci kada je torinski derbi u pitanju…

EPA-EFE/Alessandro Di Marco
EPA-EFE/Alessandro Di Marco

Povezane vesti

 O Derbiju Dela Mole smo pisali mnogo puta, Torino će za senku Juventusa u kojoj se nalaze već 70 godina okriviti tragediju na brdu Superga, ali ako su u prošlom veku imali na šta da budu ponosni, u ovom zaista nemaju zbog čega da se raduju gradskom derbiju.

Interesantno, ova utakmica gotovo uvek ima isti scenario. Borbeni Torino, cinični Juventus, miriše na remi i onda se završi slavljem "Zebri".

Ako pogledamo naš vek, postoji nekoliko prilično interesantnih podataka koji bi mogli da vas navedu na opkladu.

Prvo, Torino je dobio Juventus za ove 22 godine samo jednom, 2015. i to kada nije bilo posebno bitno, crno-beli su bili prvaci. Drugo, posle onog čuvenog preokreta početkom veka, jedino na šta su "Bikovi" ponosni (stigli su 0:3 i uzeli bod, a Marselo Salas je promašio penal za Juve), uglavnom bi Juventus kada jednom stekne prednost to bez problema sačuvao do kraja. Izuzetak je derbi pre par sezona, kada je Beloti poništio De Lihta.

A sada ono najvažnije, u poslednjih 15 godina, i ovaj podatak je zaista nestvaran, Juventus je dobio deset derbija identičnim rezultatom 1:0. I to nema veze sa tim ko je domaćin, jesenas je na "Olimpiku" u Torino bilo takođe 1:0, razlika je bio gol Dušana Vlahovića, njegov prvenac u gradskom derbiju. I prošle godine Juventus je dobio 1:0 kao gost, Manuel Lokateli je savladao Milinković-Savića.

Sve je počelo 2007. Juvetus se posle "Kalćopolija" vratio u Seriju A, nekoliko glavnih zvezda su ostali i u drugoj ligi, bili željni derbija. Torino se branio tokom čitavog meča, bio je to prvi "Mole" derbi nakon četiri sezone. Kada su svi očekivali kraj David Trezege, zla kob gradskog rivala je matirao Serenija za pobedu gostiju. Sledeće sezone Juventus je oba puta slavio sa 1:0. Kod kuće je Brazilac Amauri, jedno od najgorih pojačanja Juventusa bio prevaga, a u prolećno delu sezone takođe na "Olimpiku" Kjelini je u finišu postigao gol.

I to je bio tek početak Torinovih muka. Na sledeći poraz po istom scenariju čekali su par godina, bilo je to u septembru 2013. tada već šampion, Juve je fantastičnim golova Pola Pogbe slavio minimalcem. I na proleće kao gost, opet dobio sa 1:0! Ovoga puta Tevez je rastužio "Bikove".

Sledeće sezone, za promenu Torino je dao gol, bolje da nije, jer je Andrea Pirlo šutem sa 20-tak metara bukvalno u poslednjim sekundama nadoknade doneo pobedu Juventusu. Ta utakmica se osim po trileru na kraju pamti i po činjenici da je pogodak Brazilca Pereša bio prvi koji je Granata dala u gradskom derbiju od 2002. godine. Od tada je odigrano 10 "Derbija dela Mole", jednom je Torino održao 0:0, a gol razlika je bila 16:0 u korist većeg torinskog kluba.

Juventus je, makar tako tvrde njegovi navijači 2015. spasao sezonu krajem oktobra protiv Torina. To je ona čuvena godina kada su "Bjankoneri" bili toliko očajni tokom jeseni i imali već dvocifreni zaostatak za Interom. Izgubili su od Sasuola, pričalo se o otkazu za Alegrija, završilo je 2:1, Kuadrado je doneo pobedu u 93. minutu! Posle tog meča, Juventus je dobio 24 od 25 sledećih utakmica u prvenstvu, nadmoćno osvojio novu krunu i stigao do finala Lige šampiona u Berlinu.

Pobedama od 1:0 vratili su se dve godine kasnije, Aleks Sandro je početkom 2018. postigao jedini gol na derbiju, a u sledećoj utakmici u narednom prvenstvu, ponovo je Torino bio domaćin, Kristijano Ronaldo je prekinuo mučenje. U svim tim derbijima u kojima je završavali 1:0, obično bismo gledali malo šansi, defanzivu Torina i mentalni slom Granate u drugom poluvremenu i to najčešće u samom finišu. Kako korekomo 2019. je Matijas De Liht u svojoj prvoj sezoni u Juventusu uspeo u finišu da donese miminalnu pobedu, i onda u poslednja tri derbija dva puta po opisanih 1:0 za Juve.

Drugim rečima, ako uzmete sve ovo u obzir, šteta je da ne probate tačan rezultat 1:0, prelaz iz x-1, i eventualno mali broj golova. Nudimo vam više opklada oko ovog rezultata. Ovo je inače poslednji meč 24. kola, Juventus i pored kazne od 15 bodova opet juri Evropu, mada je daleko, u LE su het-trikom Di Marije izbacili Nant, sledeći rival je teži, nemački Frajburg. Ako bi osvojili LE, to bi značilo i da se posle kazne i svih peripetija opet nalaze u Ligi šampiona, ali to je na drugom štapu. Torino ulazi u utakmicu u lošem trenutku nisu pobedili već otpisani Kremoneze, izgubili su od Milana na poslednjem gostovanju, doduše to je jedini poraz van svog stadiona u poslednjih pet mečeva.

Ali, Juventus je nešto drugo, videćemo i pravi festival Srba u "Derbiju dela Mole". Vanja Milinković Savić je sjajno branio u prethodnom sudaru sa gradskim rivalom, Vlahović i Kostić biće u sastavu domaćih od prvog minuta. U Juventusu nema suspendovano Lokatelija, Pogba je i dalje povređen, kao i Milik i Mireti. Ali, Alegri ima veliki broj igrača na raspolaganju, dok Jurić ne može da računa na kažnjenog Ainu, Pelegrinija, Lazara, Hrvata Vlašića, Zimu, makar trojica bi bili sigurno starteri. Radonjić je u ekipi "Bikova" čekati šansu sa klupe.

U drugom meču koji se igra u utorak, Roma koja je takođe u četvrtak izborila top 16 LE, gostuje u Kremoni. Ovo je zlatna prilika za "Vučicu" da uzme bodove protiv tima koji je poslednji, 10 bodova ispod linije spasa. Ali takvi "Tigrovi" koji su promenili trenera (na klupi je iskusni Balardini) su šokirali Rimljane u kupu i eliminisali ih iz daljeg takmičenja!

Ponudu današnjih mečeva Serije A pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke