„Derbi Italije“ sa prizvukom titule

Autor: Aleksandar Golubović
nedelja 04.02.2024.
11:15
Izvor: Sportske.net

Fantastične forme Intera i Juventusa u okršaju sezone.

Povezane vesti

Kada u nedelju uveče od 20:45 fudbaleri Intera i Juventusa istrče na teren stadiona „Đuzepe Meaca“ deluje da će čitava fudbalska sezona dva kluba stati u tih 90 minuta. Činjenica da će biti akteri „Derbija Italije“ u okolnostima kada ih na tabeli deli svega jedan bod i kada su praktično jedini kandidati za naslov šampiona, ovu utakmicu izdvaja od svih prethodnih u novijoj istoriji.

Bagaž od čak 250 odigranih utakmica u više od jednog veka nadmetanja daje sudaru Intera i Juventusa ogroman naboj, a pod posebnim motivom će biti Interisti jer bi eventualnom pobedom pobegli gostima iz Torina četiri boda uz utakmicu manje.

Nakon ovog duela sledi još velikih 15 utakmica, ali psihološka prednost stečena posle pobede u derbiju često može da bude presudna u potonjoj borbi za titulu.

Razlog velikog rivaliteta između Intera i Juventusa proističe iz činjenice da dolaze iz dva najveća grada na severu Italije – Torina i Milana i da unutar samih gradova postoje navijačke grupe rivalske ekipe. Upravo su ova dva grada uz Đenovu označena kao deo industrijskog trougla koji će posle Drugog svetskog rata doneti procvat Italiji.

Opravdanje za veliko rivalstvo timova leži u potpuno različitoj istoriji kluba i zamislima njihovih osnivača. Inter su osnovali ljudi iz Austrije, Švajcarske i Italije s namerom da to bude klub više klase, dok je Juventus pokrenut pod entuzijazmom grupe studenata iz Torina i predstavlja radničku klasu fabrika iz ovog grada.

Iako je još 1909. godine odigrana prva zvanična utakmica između dva kluba, prelomni trenutak velikog rivalstva dogodio se 10. juna 1961. godine. Tada je Juventus u Torinurazbio Inter 9:1 i tako ostvario najubedljivijiju pobedu u istoriji Derbija Italije. Šta je prethodilo meču?

Prvobitno je meč prekinut zbog upada navijača na teren zbog krcatih tribina i liga je dodelila pobedu Interu zbog Juventusove loše organizacije meča, ali je potom onapreinačena i utakmica je ponovljena. To je razbesnelo goste iz Milana, koji su smatrali da je porodica Anjeli izvršila uticaj na ovakvu odluku pa je u ponovljenom susretu izvela mlade igrače.

Juventus nije bio mnogo uzdržan zbog toga i napunio je mrežu Intera sa čak devet golova od kojih je Omar Sivori postigao šest stigavši do Zlatne lopte na kraju te godine. U međuvremenu se još svega triput upisao u strelce i sa 12 pogodaka uz Roberta Boninsenju i Đuzepea Meacu i danas deli titulu najefikasnijeg igrača Derbija Italije.

I bez većeg udubljivanja u prošlost jasno je da je Juventus uspešniji u međusobnim duelima, a prvi značajniji niz neporaženosti ostvarili su u periodu od 1954. do 1960. godine.

Baš su te šezdesete godine stvorile veliko rivalstvo budući da su se Juventus i Inter smenjivali po šampionskim titulama, a upravo je time podstaknut novinar Đani Brera ovaj derbi krstio nazivom „Derbi Italije“.

Tih godina Inter i Juventus su se u svakom smisli izdvajali u Italiji, a krasilo ih je i to što su do tada bili jedini timovi koji nisu ispadali u niži rang. Dueli su postajali sve zanimljiviji šezdesetih jer je Inter doživeo kadrovske promene. U klub je stigao dotadašnji trener Barselone Elenio Erera povevši sa sobom španskog organizatora igre Luisa Suareza Miramonta.

Inter je promenio sistem u 5-3-2 i najveću prepoznatljivost je uveo u igru iz tranzicije. Tih godina bilo je milina gledati „Neroazure“ kako dave protivnika iz kontre. Vođene su velike bitke sa Juventusom i viđeno je svašta, ali je bilo očigledno da je skor protiv najljućeg rivala popravljen.

Sedamdesete godine prošle su u znaku Juventusa koji je imao moćan tim okićen
peharom UEFA Kupa 1977. godine, a u to vreme velikan iz Torina dao je veliki broj reprezentativaca Italije. Bila je to era dominacije Juventusa pod vođstvom Trapatonija.

Romantične osamdesete godine dovele su do izbalansiranih okršaja. Juventus je u timu imao zvezde poput Mišela Platinija, Paola Rosija, Zbignjeva Bonjeka, dok je Inter ima Rumenigea, Bergomija, Bekalosija...Juventus je ubedljivom pobedom protiv Intera 3:0 stigao 1986. godine od šampionske titule.

Devedesetih godina duele ova dva tima obeležio je Alesandro del Pjero, strelac čak 10 golova u susretima protiv Intera zbog čega i danas spada u jednog od najefikasnijih strelaca u istoriji „Derbija Italije“. Tih godina Lipijev Juventus je stvarao moćan tim oličen u Zinedinu Zidanu, Vladimiru Jugoviću, Edgaru Davidsu, Filipu Inzagiju...Dominacija u osvojenoj Ligi šampiona i učešćem u još jednom finalu odrazila se i na utakmice protiv Intera. Uglavnom su ih rešavali u svoju korist ili bi bivali neporaženi.

Ovaj vek u odnosima dva kluba obeležio je skandal u italijanskom fudbalu zbog
„Kalčopolija“ i izbacivanja Juventusa u drugu ligu. Najveće probleme „Stare dame“ u novijoj istoriji kluba dobrano je iskoristio Inter koji se u periodu od 2006. do 2010. godine okitio sa pet uzastopnih titula. Zaštitno lice tih godina oba kluba bio je Zlatan Ibrahimović. Mlade zvezda Juventusa je sreću pronašla u Interu i bila deo šampionskih generacija Neroazura pre transfera u Barselonu.

Prethodne decenije Juventus je suvereno vladao italijanskim fudbalom, a pobede Intera bivale su sve ređe. Toliko da je Juventus pobeđivao i u sezoni 2020/21 koji je Inter završio na šampionskom tronu.

Uočljivo je i da u poslednje vreme Interu nešto više prijaju kup utakmice protiv
Juventusa i da u takvom formatu takmičenja lakše izlazi na kraj sa ljutim rivalom.

Kao retko kad u skorije vreme, obe ekipe izgledaju prilično spremno što sjajni niz
rezultata u poslednjem periodu potvrđuje. Sve sluti na odličan meč, a oni koji nešto bolje poznaju ove timove tvrde da ćemo u nedelju gledati borbu između Interove igre i Juventusovog karaktera.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke