Don Silvio - Kontroverzni fudbalski romantik i očev crveno-crni zavet

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 12.06.2023.
12:36
Izvor: Sportske.net, Beta

Silvio Berluskoni, koji je danas umro u 86. godini, bio je "prvi i najveći navijač" Milana, kluba koji je vodio tri decenije, osvojio 29 trofeja i za koji su igrale velike svetske fudbalske zvezde.

AP Photo/Alessandra Tarantin
AP Photo/Alessandra Tarantin

Povezane vesti

Berluskoni je bio na čelu Milana između 1986. i 2017. godine, uz nekoliko pauza kada je bio na čelu italijanske vlade i predvodio je "rosonere" do velikih uspeha.

Za to vreme klub je osvojio 29 trofeja, uključujući osam titula u Seriji A i pet trofeja u Ligi šampiona, a kao treneri ekipe su, između ostalih, predvodili čuveni Arigo Saki, Karlo Ančeloti i Fabio Kapelo.

Tokom godina za ekipu su igrale velike zvezde Franko Barezi, Paolo Maldini, Andrea Pirlo, Marko Van Basten, Rud Gulit, Žan-Pjer Papen, Žorž Bra, Andrej Ševčenko, Ronaldinjo, Kaka, Zlatan Ibrahimović.

Tokom boravka u milanskom klubu Zlatne lopte osvojili su Gulit, Van Basten, Vea, Ševčenko i Kaka.

U vreme kada igrači još nisu stekli naviku da menjaju klubove na svake tri godine ili igraju preko granice, Berluskoni je proglašen pionirom "fudbalskog posla", umnožavajući unosne transfere, kao što je u isto vreme radio Bernar Tapi u Marseju.

Rivalstvo Milana i Marseja obeležilo je evropski fudbal početkom devedesetih godina prošlog veka, a kulminaciju je doživelo finalnom Lige šampiona 1993. godine, koje je francuski tim dobio sa 1:0.

Tokom dvehiljaditih Milan je još dva puta bio prvak Evrope i propustio je veliku priliku za još jedan trofej, kada je u finalu Lige šampiona 2005. izgubio od Liverpula posle jedanaesteraca, iako je vodio sa 3:0 na poluvremenu.

Nedugo zatim, Berluskonijevo bogatstvo više nije bilo dovoljno da privuče najveće zvezde svetskog fudbala, nakon što su došli konzorcijumi iz Evrope, SAD, Azije i Bliskog istoka. Njegov Milan više nije bio sila i nije bio šampion Italije posle 2011. godine, a šest godina kasnije Berluskoni je odlučio da proda klub kineskom biznismenu za više od 700 miliona evra.

Opterećen znatnim dugovima, klub je naredne godine prešao u ruke američkog fonda Eliot, koji ga je prošlog leta prodao drugom fondu RedBird za 1,2 milijarde evra, posle osvajanja šampionske titule 2022. godine.

Napuštajući Milan, Berluskoni je rekao da bi klub bio konkurentan na najvišem evropskom i svetskom nivou, "potrebna su ulaganja i resursi koje jedna porodica više ne može da preuzme". On je tada istakao da ostaje "prvi navijač 'đavola'", što je nadimak za Milan.

"To je ekipa koju me je, kao dete, tata naučio da volim", rekao je tada Berluskoni.

Posle napuštanja Milana, Berluskoni nije završio sa fudbalom. On je 2018. godine kupio Moncu, tadašnjeg trećeligaša, s ciljem da je dovede do Serije A, prvi put u istoriji kluba.

Kao što je uradio i sa Milanom, menadžment je poverio čuvenom Adrijanu Galijaniju, koji je rodom iz Monce. Podstaknut investicijama, Monca je 2022. godine uspela da se domogne Serije A.

Među brojnim kontroverznim izjavama, ostaće upamćeno i Berluskonijevo obećanje igračima na božićnoj večeri da će im obezbediti "pun autobus prostitutki" ako pobede neki od velikih klubova.

"To je bila mala šala u svlačionici", rekao je Berluskoni u odgovoru na brojna pitanja povodom obećanja, za koje nije poznato da li je ispunio.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke