EP (U21) - Englezi šampioni Evrope posle 39 godina, Traford heroj u poslednjim sekundama!

Autor: Darko Mitrović
subota 08.07.2023.
20:06
Izvor: Sportske.net

Nasledili su Nemačku na tronu.

EPA-EFE/YURI KOCHETKOV / POOL
EPA-EFE/YURI KOCHETKOV / POOL

Povezane vesti


Mlada reprezentacija Engleske novi je šampion Evrope u U21 konkurenciji. 

Englezi su večeras u gruzijskom Batumiju savladali selekciju Španije sa 1:0 u finalu Evropskog U21 prvenstva i tako po treći put postali prvaci Evrope u ovoj konkurenciji, ali tek prvi put još od 1984. godine.

Gol odluke je postignut u nadoknadi vremena prvog poluvremena, Englezi su iznudili slobodan udarac na oko 19-20 metara, malo udesno. Idealna pozicija za dobrog izvođača ''slobodnjaka'', a u ovom slučaju se kao takav pokazao Kol Palmer koji je izveo taj slobodan udarac i poslao loptu u mrežu - 1:0. Doduše, lopta je zakačila nekoga u živom zidu, promenila pravac i završila u desnoj strani protivničkog gola.

Odmah zatim je došlo do velike gužve i tenzija na terenu, Španci su bili prilično nervozni, ali se sve brzo smirilo i sudija je odmah zatim označio kraj poluvremena.

Sjajnu priliku za izjednačenje imao je kapiten Španije Abel Ruiz koji je sredinom drugog poluvremena posle centaršuta sa desne strane zahvatio loptu glavom, ali ju je poslao zamalo pored gola.

Minut kasnije je imao još jedan opasan pokušaj, ovoga puta sa distance je šutirao, ali pravo u protivničkog golmana.

Nastavili su Španci da vrše pritisak, potpuno su potisnuli Engleze na njihovu polovinu u pokušaju da što pre stignu do izjednačenja. Ali, vreme je radilo za selekciju Engleske koja se opredelila za čuvanje svog gola.

Međutim, u 89. minutu Englezi su mogli sve da reše. Iznenada im se ukazala odlična prilika, ali je golman Tenas izvanredno reagovao i zadržao nadu Špancima.

Šest minuta je trajala sudijska nadoknada, izgledalo je da pritisak Španaca jenjava, ali u poslednjem minutu nadoknade vremena sporna situacija u kaznenom prostoru Engleske!

Kolvil je u skoku zakačio Abela Ruiza po stopalu, reagovala je VAR soba, a sudija je posle odgledanog snimka pokazao na belu tačku!

Abel Ruiz je preuzeo odgovornost, gađao je donji desni ugao, ali je golman Traford pročitao njegovu nameru, da bi zatim Španci propustili da iz dva odbitka pošalju loptu u mrežu!

Ostalo je 1:0 za Englesku, a Traford je izrastao u pravog heroja ove istorijske titule!

Najtrofejnije reprezentacije u U21 konkurenciji su Španija i Italija sa po pet titula, slede Nemci i Englezi sa tri, SSSR i Holandija su po dva puta bili prvaci Evrope, a po jednom Francuska, Češka, Švedska i reprezentacija bivše Jugoslavije koja je trijumfovala na prvom šampionatu održanom 1978. godine.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke