Fergi je čekao tri i po godine, koliko će trebati Van Galu?

Autor: Miloš Marković
utorak 14.10.2014.
11:04
Izvor: Sportske.net

Vreme se u fudbalu danas meri sekundama, Dejvid Mojes je to na svojoj koži video. Ferguson je mnogo duže čekao na uspeh sa Junajtedom, koliko će se vremena dati Holanđaninu?

Beta/AP Photo/Jon Super
Beta/AP Photo/Jon Super

Povezane vesti

Dok nestrpljivi navijači Junajteda grizu nokte, svesni da su Dejvida Mojesa potrošili za samo deset meseci, pristup je promenjen kada je u pitanju Luj Van Gal.

Holanđanin je na Old Traford stigao sa reputacijom koja ide ispred njega, temelj na kome hoda snažniji je nego Mojesov. S tim u vezi, osnova za Luja van gala stabilnija je i od one koju je imao legendarni Aleks Ferguson.

Ne sme se zaboraviti da je Fergi čekao tri i po godine pre nego što je osvojio svoj prvi trofej i krenuo da gradi istoriju sa slavnim engleskim klubom. Podigao je klub svojim rukama, Mojesu u amanet ostavio šampionski tim.

Šampionski tim koji, pokazalo se, niko osim njega nije umeo da vodi.

Holanđanin je, za razliku od Mojesa, odigrao na iskustvo. Zatražio je pojačanja, dobio ih u vrednosti od preko 150 miliona funti, sada traži vreme da složi kockice. U doba kada se fudbal meri sekundama i milisekundama, Van Gal igra na krartu svog iskustva i znjanja iza koga se sakrilo i postiđeno rukovodstvo đavola.

Fergi se izjasnio, podržava Van Gala.

„Nije mu krenulo dobro, ne postiže rezultate koje bismo želeli, ali i ja na početku nisam ostvarivao željene rezultate. Van Gal prolazi kroz iste stvari, treba mu vremena da se prilagodi. Nama je tada trebalo poverenje rukovodstva, podrška Bobija Čarltona i Martina Edvardsa, a nakon toga smo imali sjajnu seriju.“

„Ne sumnjam da će Van Gal sve složiti na pravi način.“, rekao je Ferguson u intervjuu za klupsku televiziju, krajnje se pohvalno izrazivši o Holanđaninu.

„On je veoma sposoban čovek ja jakim karakterom. U pitanju je snažan vođa. Zna da ga podržavam, da ću biti tu za njega ukoliko mu bude zatrebao bilo kakav savet.“, istakao je Ferguson, tako se ponašao i prema Mojesu.

Škot naslednik nije uspeo da se izvuče iz Fergijeve senke koja se pojavljivala na svakom meču minule sezone.

„Ima toga malo. Išao sam na svaku utakmicu, neke sam propustio, ali nastaviću i dalje da dolazim. Emotivno doživljavam svaki meč, prošle godine mi se uopšđte nije svidelo to što smo gubili od Sitija i Liverpula. To su nam najveći rivali koji ti uvek stoje na putu i koje uvek moraš da pobediš. Naročito Liverul.“, rekao je Fergi.

Senka koja je uplašila Mojesa, ne dotiče Van Gala.

Holanđanin radi po svome, doveo je kvalitet, iskustvo, ali ne odustaje od mladosti što je njegov zaštitni znak.

„Raduje me naročito to što je u prvi tim uveo čak sedmoricu mladih momaka, što se itekako uklapa u filozofiju kluba. I sam Van Gal veruje u to, on je takav i to vidite najbolje kroz primer njegovog Ajaksa i fantastičnih fudbalera koje je proizveo – Davidsa, Klajverta.“, ističe on.

U zaključku, Ferguson ističe pohvalno da Van Gal gradi svoj tim, da želi da ostavi svoj lični pečat u timu i izgradi ga po svojoj meri.

Hoće li u tome uspeti, ostaje da se vidi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke