FIFA pregovara o evakuaciji sportista iz Avganistana

Autor: Sportske Net
petak 27.08.2021.
13:15
Izvor: Sportske.net

Detalji još uvek nepoznati...

Epa/Nick Soland
Epa/Nick Soland

Povezane vesti

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) pregovara o "složenoj evakuaciji" fudbalera i ostalih sportista iz Avganistana, posle dolaska ekstremnih talibana na vlast

FIFA je saopštila da na tom pitanju "radi sa vladama i relevantnim organizacijama", preneli su britanski mediji. 

"Rukovodstvo FiFA lično je uključeno u složenu evakuaciju fudbalerki i ostalih sportista. Ovo je izuzetno izazovno i s obzirom na delikatnu i nestabilnu situaciju na terenu, u ovoj fazi ne možemo saopštiti detalje", navodi se u saopštenju. 

Svetska kuća fudbala je početkom meseca pisala vladama brojnih zemalja i tražila od njih evakuaciju fudbalerki. Australijske vlasti evakuisale su 50 sportistkinja u utorak, nakon što su izrazile zabrinutost za njihovu bezbednost pod talibanskim režimom. Brojne fudbalerke iz Avganistana se kriju.

Evakuacija na aerodromu se nastavlja iako je u jučerašnjem napadu dva bombaša samoubice i naoružanih muškaraca poginulo više desetina Avganistanaca i 13 pripadnika američke vojske. Ranjeno je najmanje 150 ljudi. Tokom prethodne vladavine talibana od 1996. do 2001. godine, devojčicama je bilo zabranjeno obrazovanje, a ženama je zabranjeno da rade ili da napuštaju kuću bez pratnje muškog rodjaka. 

Rok za povlačenje američkih snaga iz Avganistana ističe 31. avgusta, a talibani insistiraju na poštovanju tog roka.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke