Forbsova lista - Imamo novog vladara Španije, kakav skok "Crvenih" ko je u top 20 najvrednijih klubova na svetu?

Autor: Boris Jovanović
utorak 13.04.2021.
10:34
Izvor: Sportske.net

Šta se sve promenilo, kako je uticala kriza?

Povezane vesti

Velike promene, godine neuspeha su ostavile traga. 

Naime, prema listi "Forbsa", Mančester Junajted nije više ne samo najvredniji klub na svetu, što je bio slučaj do pre par godina, sada nisu u top tri.

Prema tvrđenju ovog specijalizovanog časopisa, oni su sa 3.05 milijardi funti na četvrtom mestu, Bajern ih je pretekao.

I ne samo to, do promene je došlo na vrhu, Barselina vredi blizu 3.5 milijarde funti, preskočila je najvećeg rivala Real Madrid. Bez obzira što je Real prvak Španije, oni su par godina bez evropske krune, ali su izgubili Ronalda što je takođe značajan faktor, ne samo igrači već i kada je marketing i popularnost u pitanju. 

Zato sada gledaju u leđa Barseloni koja ima finansijskih problema, ali svejedno, zbog Mesija i imidža vrednija od Los Blankosa. Liverpul se katapultirao na peto mesto, velika popularnost sada je ovenčana uspesima, prvo evropskom, pa engleskom titulom koju su čekali više od tri decenije. 

Oni su sada ispred Sitija, blizu 3 milijarde funti, dok su "Građani" na 2.91. Kako piše "Forbs" Liverpulova vrednost je u prethodne dve godine skočila za 88%.

Čelsi je sedmi, na 2.33 milijarde, ispred Arsenala koji je vredan nešto iznad 2 milijarde, dok je Totenhem deseti, između rivala iz severnog Londona ugnezdio se prebogati PSŽ.

Real je bio prvi prošle godine, ali i oni i Mančester Junajted su izgubili više u krizi nego Barselona i Bajern, neverovatno zvuči činjenica da su Nemci sada 43 miliona funti po prihodima ispred Junajteda, na to je uticala Liga šampiona, iako je jasno, klub sa "Old Traforda" mnogo popularniji od Nemaca. 

Real najviše zarađuje, ali ima i najviše rashode, Barsa ima ogromne dugove, ali i preko 200 miliona funti samo od TV prava, što je bio ključ u pravljenu liste. 

Zanimljivo recimo da nema na listi top 10 Juventusa, koji ima veće prihode od Arsenala, kao i Totenhem, ali i veće dugove od "Gunera", pa je tek 11. iza njih su Atletiko, Dortmund i Inter. U top 20 od engleskih klubova su još 15. Everton, 18. Vest Hem i 19. Lester.

Vrednost klubova se određuje kao zbir akcija i visina dugova, u to ulazi i prihodi stadiona, ali ne i vrednost objekata, odnosno vlasništva...

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke