Francuski "Klasik" – Priča duga nekoliko vekova

Autor: Milovan Longinov
nedelja 07.02.2021.
14:00
Izvor: Sportske.net

Još jednom PSŽ protiv Marseja...

EPA-EFE/Julien de Rosa
EPA-EFE/Julien de Rosa

Povezane vesti

O najvećem francuskom derbiju smo pisali, „Le Classique“ je kada se gleda broj navijača, ne i trofeji, bez dileme centralni fudbalski događaj u ovoj zemlji. Jer, i Lionova dominacija u prošloj deceniji, i titule koje su osvajali svojevremeno Sent Etjen, ali i klubovi iz provincije nisu otupili oštricu ove utakmice. PSŽ je relativno mlad i nikada zaista do dolaska Arapa nije bio centar igre, iako su imali sjajne timove, pogotovo dok je „Kanal Plus“ bio vlasnik.

Samo, koreni ovog rivalstva ne leže u fudbalu.

Pogodićete, u Marseju za sve, stopu kriminala, nezaposlenosti, beznađe, krive prestonicu i to će vam reći svaki stanovnik bez obzira na poreklo, veru i slične stvari. Zabranjeni su dresovi PSŽ, odnosno kako se to popularno kaže, policija vam ne garantuje bezbednost. Pred finale Lige šampiona su danima upozoravali da će biti sankcionisano nošenje dresa omraženog rivala, ako Parižani osvoje Evropu, čak je policija donela odluku, ali je gradonačelnik odbacio tako nešto jer bi to predstavljalo udar na građanske slobode. U praksi, niko se ne bi usudio da tako nešto učini u jednoj od najvećih luka Evrope, i da su „Sveci“ dobili Bajern u finalu.

Marsej je bio grčka kolonija pa rimska luka, Pariz nije značio ništa, zvao se Lutes. Kada se pominju Asteriks i Obeliks centar pobune Gala nije bila današnja prestonica, kako mnogi misle, nego Lion na severu.

Čak i kada je propalo rimsko carstvo Marsej je zadržao autonomiju i odolevao kraljevima koji su se ustoličili u Parizu. Naravno da kada je trebalo pogubiti kralja u 18. veku, Marsejci su bili prvi, stigli su u Pariz, tako je nastala „Marseljeza“, a prethodno je kuga pokosila polovinu stanovništva lučkog grada koji je u međuvremenu potpao pod vlast suverena. 

Danas će vam Marsejci reći da su Parižani bili i ostali kukavice, naime, zaboravite „Alo, Alo“ i slične serije, jedini džepovi otpora su bili u Marseju i okolini, Pariz nije bombardovan jer je Hitler smatrao da je previše lep, ali Marsej je gotovo sravnio sa zemljom, no, tamošnja pobuna nije prestajala.

Jasno je da se Pariz razvijao na račun Marseja posle rata, prvo mnogi obrazovani su otišli u glavni grad, na studije, nisu se vraćali, veliki broj njihovih potomaka navija za Olimpik i u Parizu se može videti belo-plavi dres, obrnuto, kako smo rekli je nemoguće. Marsej za ponos ima svoju titulu prvaka Evrope, kao jedini francuski klub koji je to uspeo, mada je izbačen iz lige zbog nameštanja utakmice sa Valensijenom. Sa druge strane, PSŽ je u ovoj deceniji totalno dominantan, mada je Marsej svojevremeno, pre nekoliko godina otišao sa klincima zbog protesta na utakmicu u Pariz i sačuvao 0:0.

Tuče na utakmica su normalna stvar, ona poslednja je usledila nakon pobede Marseja na „Parku Prinčeva“, petorica su isključena, Tovan je postigao jedini gol, izbila je opšta tuča nakon meča.

Nejmar je tvrdio da je napadnut na rasnoj osnovi od Alvara Gonzalesa, ukupno smo videli 17 kartona. To je bio početak sezone, PSŽ još van forme, kasnili su, odnosno nisu ni odradili pripreme. Marsej je tokom jeseni igrao odlično onda je usledio strašan pad, kao rezultat napadnuti su od strane svojih navijača.

Predsednik, tačnije vlasnik Frenk MekKort je uporedio napade na igrače sa onim što se dešavalo na američkom Kapitolu i nasilnicima koji su upali u Kongres. Inače 18 navijača je uhapšeno, nekoliko stotina je upalo u trening centar, bacali dimne bombe i rakete. Igrači su bili preplašeni, a odložen je meč na Velodromu protiv Rena.

Zbog svega toga, Marsej je baš u teškoj situaciji dobili su jednu od devet utakmica, pa su se snovi o tituli raspršili. Jer, sada su 14 poena iza lidera Liona, a imaju dva meča manje. Očekuje se da Viljaš-Boaš napusti klub na kraju sezone, mada bi mogao da dobije otkaz.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke