Gaiska Mendijeta za Sportske o Radomiru Antiću i Valensiji, može li Uroš Račić do Evrope?

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 11.02.2021.
19:04
Izvor: Sportske.net

Legendarni Španac seća se srpskog stručnjaka koji je ekipu Barselone vodio svega nekoliko meseci, ali ostavio veliki trag.

La Liga
La Liga

Povezane vesti

Španska Primera održala je medijski događaj onlajn u skladu sa merama vezanih za koronavirus, a događaju je pored medija iz Srbije, Mađarske i Bugarske sa velikim zadovoljstvom prisustvovala i redakcija portala Sportske.net.

Gost je bio legendarni španski fudbaler Gaiska Mendijeta, reprezentativac "furije" u 40 navrata i čovek koji je osam godina nastupao za Valensiju u kojoj se i proslavio.

Tokom sezone 2002-03 bio je na pozajmici iz Lacija u Barselonu za koju je odigrao 47 mečeva u svim takmičenjima, Katalonci su sezonu završili na šestom mestu Primere, ispali na startu u Kupu kralja, dok su u Ligi šampiona stigli do četvrtfinala.

Sezonu je uspeo da spasi legendarni Radomir Antić koji je za svega nekoliko meseci uspeo da popne ekipu posle loše polusezone Luja van Gala, pa je tako malo falilo da se plasira u polufinale LŠ, ali je ispao od Juventusa i to posle produžetaka u Barseloni.

Govoreći za Sportske.net, Mendijeta se osvrnuo i na period saradnje sa Antićem.

"Vodio me je u drugoj polusezoni, bio je veoma iskusan trener i mnogo je poznavao fudbal. Sjajno je bilo imati ga za trenera, ali nismo se dugo zadržali pošto je Barsa bila u procesu tranzicije. Bio sam jednu sezonu tamo, dok se on zadržao svega nekoliko meseci. Pamtim ga kao veoma pristupačnog i prijatnog čoveka sa kojim su svi igrači mogli da razgovaraju o bilo čemu.

Kao trener, bio je veoma posvećen detaljima i analizi i doneo nam je nešto novo u tom trenutku što nije bilo karakteristično za Barselonu. Sa njim smo bili dobri, ostavio je određeni trag u našoj igri i pored kratkog mandata na klupi, igrali smo dobro posebno u Ligi šampiona sve dok nismo ispali od Juventusa u četvrtfinalu posle produžetaka. U Torinu nam nisu kada nam u Torinu nisu svirali čist penal.

Veliki trener, sećam ga se dok je vodio Atletiko kada sam sa Valensijom bio drugi. Da je prvenstvo potrajalo malo duže, mislim da bi ishod te trke bio drugačiji, ali je to ogroman podvig za njega i sve igrače u Atletiku", rekao je Mendijeta koji je bio standardan u Antićevo vreme.

Što se aktuelne situacije u Valensiji tiče, Mendijeta je optimista što se tiče ulaska tima Uroša Račića u neko od evropskih takmičenja.

"Mislim da je realno, ali ne i lako. Tim ima ogroman potencijal što je pokazao do sada, Havi Grasija pokušava da nađe balans u timu. Naravno, realnija je Liga Evrope nego Liga šampiona u ovom trenutku, ali nadam se da će uspeti jer je to važno za klub", istakao je Mendijeta.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke