Gordijev čvor, Kumanovih 10 (ne)rešivih muka, ko sve mora da uzme mač u ruke?

Autor: Milovan Longinov
subota 17.07.2021.
08:55
Izvor: Sportske.net

Nova sezona, nove, ali slađe muke.

EPA-EFE/Alejandro Garcia
EPA-EFE/Alejandro Garcia

Povezane vesti

Iako je Mesijev potpis iza ćoška, a Barsa dovela četvoricu novih igrača, Ronald Kuman je i pred novu sezonu u problemima.

Barsa i dalje ima ogromnih finansijskih problema zbog čega ne može da vuče poteze koje želi na fudbalskoj pijaci. Stigli su kao besplatni i slobodni igrač - Aguero, Erik Garsija i Memfis Depaj, a plaćen je samo Emerson od Betisa za devet miliona evra.

Kuman želi da dovede još jednog veznog igrača, ali su pregovori sa Atletikom o trampi Grizman-Saul u zastoju.

Ovo su 10 pitanja koje Kuman mora brzo da reši i da se nada da će Laporta uspeti ono u čemu je najbolji...

1. Golman 

Mark Andre Ter-Štegen je operisao koleno zbog hronične povrede i moraće da pauzira sve do oktobra. Kumanova glavna dilema je ko će biti prvi golman dok se on ne vrati? Neto će moći da ode u slučaju prave ponude, a Kuman ne želi da rizikuje sa Injakijem Penjom, golmanom Barselone B. Klub neće imati novca da kupi novog golmana.

2. Prvi desni bek

Seržinjo Dest, Emerson Rojal, Serhi Roberto ili Oskar Mingeza? Verovali ili ne, Kuman na neki način ima četvoricu desnih bekova. Emerson je tek stigao i sigurno će dobiti šansu tokom priprema da se dokaže. Roberto ipak ostaje, ali će biti alternativa na desnom beku i u veznom redu gde je deficit u rotaciji. Mingeza je otišao na OI i neće biti tu za start sezone, ali će biti uskoro na raspolaganju. On igra i štopera, ali bi sad češće mogao kraj aut linije. 

3. Ko kad nema Albe?

Đordi Alba je i dalje nezamenjiv. Mladi Balde će potpisati novi ugovor, ali se Kuman plaši da levi bek Barselone B još nije dorastao zadatku. Žunior Firpo je otišao u Lids, Barsa je želela Hosea Gaju, ali nema novca. Alba i dalje ostaje jedini i bez zamene, a svi znamo da ne može da igra cele sezone.

4. Štoperski tandem

Stigao je Erik Garsija, a tu su i dalje Umtiti i Lengle, a i Pike i Arauho. Od Mingeze se očekuje da bude džoker za obe pozicije, beka i štopera, a postavlja se pitanje ko će činiti prvi štoperski par? Erik Garsija je takođe posle EP otišao na OI i neće biti tu na startu sezone, pa se veruje da će štopere na početku sezone čini Pike i Arauho. Lengle je ispucao sve svoje poslednje šanse, a Umtitija je sramotno i pominjati.

5. Busketsova zamena

Proteklo Evropsko prvenstvo pokazalo je da je Buskets i dalje svetska klasa, samo kada igra u jakom sistemu. Luis Enrikeov je ruku na srce mnogo jači od Kumanovog, odbrana je stabilnija i tu do izražaja dolazi Busketsov briljatni mozak. Ipak, kako je juče napunio 33 godine, Buski ne može da igra cele sezone. De Jong je bolji kada igra malo više napred, a da li je Saul rešenje? 

6. Ko dok ne dođe Pedri?

Baš kao i sa Busketsom, EP je pokazalo da je Pedri već sada jedan od najboljih veznih na svetu. Iako ima tek 18 godina, on je u jednoj konkurenciji na klupi ostavio Tijaga Alkantaru i Fabijana Ruiza i bio nezamenjiv i kod Luisa Enrikea. Ipak, nakon ogromne minutaže na EP, Pedri ide i u Tokio i moraće da odmori do kraja avgusta. Tu su samo Buski, De Jong i Riki Puđ, otišao je Alenja, Pjanić je precrtan, a mladom Ilaišu Moribi je poručeno da neće igrati ni za Barsu B ako ne potpiše novi ugovor. Barsa u ovom trenutku nema vezni red za start sezone.

7. Uloga Memfisa Depaja

Antoan Grizman je na prodaju, Ansu Fati u poslednjoj fazi oporavka, a Osman Dembele u autu do oktobra. U prevodu, Memfise pomagaj. Depaj će naredne nedelje biti promovisan i potom se pridružuje saigračima i biće bačen u vatru od prvog dana. Aguero i Mesi imaju produženi odmor do početka avgusta zbog Kopa Amerike, Kuman Depaja priprema za startera od prvog kola. Samo je pitanje - na kojoj poziciji? U ovom trenutku, nema mnogo dileme, Fati neće biti spreman za prvo kolo, verovatno će zaigrati tek od septembra, a Grizman će izvesno otići. Očekuje se da Depaj počne kao levo krilo, Aguero kao "devetka", Mesi je naravno desno.

8. Napadački trio

Problem će biti - šta kada se svi vrate? Fati u septembru, Dembele u oktobru, a tu su Mesi, Aguero i Depaj. Ko će biti udarni napadačkio trio? U ovom trenutku ni Kuman nema pretpostavku, jer najpre mora da vidi kako će se uklopiti Depaj i Aguero. Navijači veruju da kada svi budu zdravi, Mesi, Depaj i Fati treba da budu starteri, a Dembele i Aguero rešenja sa klupe.

9. Šta sa Grizmanom?

Zaista zvuči tužno da ovakav igrač bukvalno nema poziciju ni mesta u timu. Iako je bio na meti kritičara, Grizman je odigrao odličnu sezonu i maksimalno se povredio timu. Za  razliku od šest godina mlađeg Dembelea, Grizman se nikada ne povređuje, fizički je najspremniji i jedini koji gine i u defanzivi. Ukoliko ga Barsa trampi "glava za glavu" za Saula, to će biti jedan od najsramnijih poteza, jer je svetski prvak plaćen 120 miliona evra. Sada deluje da ne postoji šansa da ostane, jer za njega zaista nema pozicije u formaciji 4-3-3, koju Kuman mora i želi da forsira u novoj sezoni. Šteta...

10. Rotacija

Kuman je u prošloj sezoni pokazao da ima problem sa rezervistima. Pjanića je precrtao i nije mu davao šansu od februara, slično je radio i sa Rikijem Puđom. Ipak, sada mu je roster skraćen, naročito u veznom redu i moraće da postupi drugačije. Kao što rekosmo, ima jaku konkurenciju na desnom i nikakvu na levom beku, u veznom redu su tu Buskets i De Jong, i hteo ne hteo, moraće da pruži šansu Puđu dok se ne vrati Pedri. Takođe, kada sezona bude odmicala, moraće da rotira kako bi održavao svežinu i formu igračima. Kuman je trener koji ume da pojedine precrta, a to sada neće smeti. 

.

.

.

Za one koji ne znaju, Gordijev čvor simbolizuje teško rešive probleme, a njega je svojevremeno morao mačem da preseče Aleksandar Makedonski kako bi postao kralj Azije. U Barsi će sada mač u ruke morati da uzme nekoliko aktera, prvo Ronald Kuman, a potom i nosioci ekipe i momci sa klupe. Pred Barsom je još jedna burna sezona...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke