Grizman ide na razgovor kod sponzora posle raskida ugovora

Autor: Beta Beta
ponedeljak 14.12.2020.
19:58
Izvor: Beta

Kompanija Huavej pozvala Grizmana na razgovor.

Twitter/FC Barcelona
Twitter/FC Barcelona

Povezane vesti

Kineska kompanija Huavej želi da razgovara sa fudbalerom Barselone Antoanom Grizmanom o njegovoj odluci da prekinu saradnju zbog, kako je naveo, osnovane sumnje da taj tehnološki gigant doprinosi represiji nad Ujgurima, pretežno muslimanskom manjinom u Kini.

Grizman je reklamirao pametne telefone kompanije Huavej, ali je prošlog četvrtka prekinuo partnerstvo zbog, kako je rekao "ozbiljnih sumnji" da je ta kompanija testirala softver koji prepoznaje lica Ujgura, sa namerom da pomogne vlastima u Pekingu u nadzoru te etničke grupe.

Huavej je odgovorio pozivom Grizmanu na razgovore tokom kojih bi se upoznao o radu "na najvišem nivou, unutar komapnije" na rešavanju pitanja ljudskih prava, jednakosti i diskriminacije.

"Huavej se protivi diskriminaciji svih vrsta, uključujući i upotrebu tehnologije za vršenje etničke diskriminacije. Ne razvijamo ili prodajemo sisteme koji identifikuju ljude prema njihovoj etničkoj grupi i ne odobravamo upotrebu naših tenologija za diskriminaciju i ugnjetavanje članova bilo koje zajednice", navodi se u saopštenju kompanije Huavej.

Grizman je prošle nedelje pozvao Huavej da odbaci optužbe, osudi represiju nad Ujgurima i da iskoristi svoj uticaj da poboljša ljudska prava.

"Nismo i nikada nećemo podržati upotrebu tehnologije za diskriminaciju ranjivih ili marginalizovanih grupa", naveo je Huavej.

Istraga agencije Asošiejted pres pokazala je da kineske vlasti koriste drakonske mere kako bi znatno smanjile natalitet Ujgura i drugih muslimanskih manjina u zemlji.

Kina se prethodnih godina našla na udaru optužbi da više od milion ljudi, Ujgura i drugih pretežno muslimanskih manjina u regionu Sinkjang, drži u kampovima koji su nalik zatvorima.

Kineske diplomate tvrde da Peking ne drži političke zatvorenike i insistiraju da ti kampovi pružaju ljudima profesionalno obrazovanje.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Misosesic
Tuesday, 15.12.2020
21:51

Zato sto se vise bavi politikom a ne fudbalom zato mu tako i ide na terenu.

avatar
P. S.
Monday, 14.12.2020
21:07

Meni to sve miriše da je kompanija Huawei razvila software za prepoznavanje igrača kojima nije mesto na terenu u dresu Barse.