Halo Podgorica - Peković za "Sportske": "Da imamo stadion od 50.000 mesta, bio bi pun sutra"

Autor: Mladen Heleta
nedelja 26.03.2023.
12:00
Izvor: Sportske.net

"Marušić bi Srbiji mnogo značio, Jovetić će biti starter, Krstović napravio dobar potez kada je otišao iz Zvezde."

Facebook/Dejan Pekovic
Facebook/Dejan Pekovic

Povezane vesti

Fudbaleri Srbije sutra od 20.45 sati u Podgorici gostuju selekciji Crne Gore u drugom kolu grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se 2024. godine igrati u Nemačkoj.

I jedni i drugi su preksinoć uspešno otvorili ovaj ciklus. Srbija je kod kuće pobedila Litvaniju sa 2:0, dok je Crna Gora slavila u Bugarskoj sa 1:0 i pokazala da je spremna da se bori sa favoritima grupe Srbijom i Mađarskom za jedno od prva dva mesta koja direktno vode na završni turnir.

Utakmica u Podgorici između dva tima koja su nekad bila jedan tim mogla bi da značajno odredi dalji tok ove grupe, pa će sve oči ljubitelja fudbala u regionu biti uprte ka glavnom gradu Crne Gore.

A u želji da saznamo kakva je atmosfera u Crnoj Gori pred ovaj duel, kontaktirali smo Dejana Pekovića, nekadašnjeg fudbalera Partizana, Budućnosti i Standarda iz Liježa, koji je danas ugledni fudbalski menadžer i najpoznatiji crnogorski fudbalski analitičar, čije briljantne opservacije i gledaoci u Srbiji imaju priliku da prate svakog ponedeljka u emisiji "Fudbal fest", koja se emituje na Javnom servisu Crne Gore.

Peković je za "Sportske" govorio o predstojećoj utakmici, o svemu onom što ona nosi za obe ekipe, o težini grupe, šansama i jednih i drugih da odu na EP,  a analizirao je igru i Srbije i Crne Gore.

Za početak od tome kako se ovaj susret čeka u Crnoj Gori:

"Mogu da kažem da u Crnoj Gori vlada sjajna atmosfera pred ovaj meč. Uveren sam da će duel proteći na najbolji mogući način, da će biti bratski, naravno uz sav onaj sportski naboj na samom terenu. Mislim da smo mi sportisti značajno doprineli da se sport izdigne iznad raznih podela i gluposti koje su nam na ovim prostorima nametnute poslednjih decenija. Ovde je prava fudbalska euforija, redovi za karte su bili kilometarski i mislim da je već sada nemoguće doći do njih. Da imamo stadion koji prima 50.000 gledalaca, bio bi pun sutra. Publika u Crnoj Gori je željna ovakvih utakmica. Raspadom Jugoslavije smo ostali uskraćeni da ovde gledamo Crvenu zvezdu i Partizan, pre toga Hajduk i Dinamo, ovakvi veliki mečevi su ovde retki i zato im se narod raduje. Sada nam dolaze velike zvezde svetskog fudbala, jer su po meni Mitrović i Vlahović među deset najboljih napadača u Evropi, a ovdašnja publika želi da ih vidi uživo, da ih pozdravi, ali i da pomogne našem timu da ostvari cilj.  Očekuje se jedna prava praznična atmosfera. Svi znamo da veliki broj igrača Srbije vuče poreklo iz Crne Gore, mi imamo dosta igrača koji su iz Srbije, skoro svi naši reprezentativci su prošli kroz Superligu Srbije i to su veze koje su prosto neraskidive. Imamo u Srbiji sjajne odnose i kontakte i zbog svega toga želimo da Srbiju ovde dočekamo na najbolji mogući način i da se borba vodi samo na terenu. Na njemu će svakako prštati i treba da pršti, a pre i posle utakmice sam siguran da će sve proteći na jedan sjajan način", rekao je Peković.

Grupu G svi članovi vide kao idelanu šansu da zauzmu prve dve pozicije i odu na završni turnir:

"Srbija je najkvalitetnija ekipa u ovoj grupi, prvi je favorit, ima najbolje igrače. Mađarska je odlična ekipa, a ja sam veoma upoznat sa tom selekcijom, jer imam priliku da često boravim u toj zemlji. Napravili su ozbiljan sistem, uložili su dosta novca, italijanski selektor Marko Rosi radi sjajan posao. Iza Mađara su odlično odigrano prošlo Evropsko prvenstvo i Liga nacija, a pobede protiv Engleske i Nemačke nikako ne mogu biti slučajnost. Crna Gora svakako ima svoju šansu u ovoj konkurenciji da prvi put u istoriji ode na neko veliko takmičenje. Ovo je poslednja prilika generacije koju predvode Stevan Jovetić i Stefan Savić da napravi nešto veliko, a to bi za nas bio odlazak na EURO i ekipa će uraditi sve da to i uradi. Bugarsku i Litvaniju ne vidim u borbi za prva dva mesta, čak mislim da je Bugarska trenutno ispod Litvanije. Mladen Krstajić je drastično podmladio selekciju, trebaće vremena da to sve legne, ja mu želim puno sreće u tom poslu, ali sada Bugare ne vidim kao opasnost bilo kome u ovoj grupi", istakao je Peković.

Potom se Dejan Peković okrenuo sutrašnjoj utakmici i onom što od nje možemo da očekujemo:

"Srbija načinom na koji je postavljena ne odgovara Crnoj Gori. Imala je Srbija sjajne kvalifikacije za Mundijal, pobediti u Portugalu jednu od najjačih ekipa na svetu ne može svako. Ali na samom Mundijalu je Srbija platila danak 'balkanskom mentalitetu'. Imao je i selektor Stojković dosta kikseva u Kataru, nije bio na nivou iz kvalifikacija, a ja sam već kritikovao tu formaciju sa trojicom visokih štopera, koja je mnogo rizična. Sada vidim da je tu spustio Gudelja i to je već druga priča, jer on ima i miran pas i zna da iznese loptu do sredine terena i pojavi se tu kao dodatni vezni igrač. Eraković mi se jako dopada, mislim da on brzinski odgovara sistemu sa trojicom u zadnjoj liniji. Sada je to malo drugačije i bolje, dok je ona štoperska linija sa Milenkovićem, Pavlovićem i Veljkovićem bila 'teška' i znalo se da će patiti protiv jakih timova kao što su Brazil i Švajcarska, što se i desilo. Neverovatan je podatak da Srbija toliko kuburi sa bekovima, a setite se da je do skoro imala možda i najbolji bekovski par na svetu Ivanović-Kolarov. Selektor Stojković je to jasno uvideo i zato forsira ovu formaciju, jer je svestan da bi sa igračima koje ima teško mogao da uklopi sistem sa četvoricom pozadi. Ima i tu problema i sa ovom formacijom, jer ono što kod drugih ekipa koje neguju sistem sa trojicom pozadi igraju bekovi, u Srbiji igraju krila. Niko nije očekivao da taj Živković može da drži celu desnu stranu. On to dobro radi na mečevima slabijeg intenziteta, ali problem se javlja na jakim utakmicama, kada je velika potrošnja."

Gde je Srbija u prednosti i da li Crna Gora od toga može da se odbrani?

"Mi ćemo svakako želeti pobedu, ali posle trijumfa u Bugarskoj, mislim da će Crnoj Gori i bod protiv Srbije biti odličan kako bi se što bolje pozicionirala pred nastavak takmičenja. Neće nam biti lako da se odbranimo od Srbije. Moraćemo svih 90 minuta da defanzivno budemo skoncentrisani, posebno po toj levoj strani gde dejstvuje Kostić, igrač 'punih pluća', koji je u stanju da se '50 puta pojavi' po boku tokom jedne utakmice. Izuzetno je nezgodno kada su vam u samom šesnaestercu i Vlahović i Mitrović, teško je uhvatiti i jednog i drugog posle kvalitetnih centaršuteva sa bokova. Objektivno, mi imamo tu Savića koji je igrač na vrhunskom nivou i on može da iznese borbu sa ovom dvojicom, a veliki pritisak biće na našem drugom štoperu Vujačiću, koji će morati da se izbori sa igačima koji su fizički dominantniji od njega. Na sredini terena će Crna Gora morati da trkački isparira Srbiji, a to će siguran sam pokušati da uradi iz bloka. Očekujem Lukića i Sergeja u veznom redu Srbije, te Tadića ispred njih, iako je Grujić bio odličan protiv Litvanije. Tadića kako znamo i umemo treba da oteramo što dalje od gola. Na njega treba ići 'jako' i ne dozvoliti mu da dođe na poziciju poludesno, odakle je izuzento opasan. Ako mu tu dođe kvalitetan pas od Živkovića ili iz centrale, onda je tu Tadić neverovatno kreativan i može da preti na različite načine, što kroz završni pas, što udarcem."

Peković se zatim osvrnuo na prednosti koje Crna Gora može imati tokom meča.

"Crna Gora će igrati iz bloka, nema tu puno tajni, 70% će čuvati svoj gol, a 30% će razmišljati o golu Srbije. Imamo tog Marušića koji donosi veliki kvalitet po desnoj strani. On je u Laciju bek, ali kod nas igra krilo i mogu samo da zamislim koliko bi jedan takav fudbaler značio ovoj Srbiji, koja muku muči sa bekovima. Mislim da Marušić može da Srbiji napravi ozbiljan problem ako bude došao u situaciju da napadne Pavlovića. Srbija igra tu formaciju sa tri štopera, Kostić će ići visoko i to bi moglo da otvori Marušiću prostor da napadne Pavlovića, od kog je puno brži. Ukoliko dođe do takvih situacija, one bi mogle biti crnogorska šansa da se ugrozi gol Srbije. Šansa Crne Gore su i prekidi, gde takođe zna da bude opasna, pre svega preko Savića. Crna Gora ako želi uspeh mora da natera Srbiju da pravi greške kao na Svetskom prvenstvu. Srbija će sigurno i ovde izaći visoko, to je ekipa koja želi da se nadigrava, kao što je želela da i Kamerunu da još golova na 3:1. Crna Gora treba da bude pametna, da sačeka svoju šansu i da u tranziciji preti. Utakmica će fizički biti strahovito teška, očekujem duele „meso u meso“, a Crna Gora mora biti spremna na to."

Peković očekuje da će kapiten Stevan Jovetić biti u startnoj postavi Crne Gore, za razliku od utakmice u Bugarskoj, kada je bio pravi „džoker“ sa klupe.

"Moja pretpostavka je da će Jovetić sada biti starter. To je igrač u godinama, sa puno povreda i on teško može da izdrži dve utakmice u tri dana. Mi prvih pola sata nismo igrali dobro protiv Bugarske i on i Jovović su već tada otišli na zagrevanje, a kasnije su bili kreatori pobedonosnog gola. Jovetić je nama neverovatna prevaga kada je na terenu. Svi ostali igrači dobiju dodatnu sigurnost, on ima ogroman autoritet i na terenu i kod sudija. Lakše je sve sa njim u timu. Nama odgovara kada se lopte iznese i dođe do njega, jer on ima i kvalitetan pas i sjajan udarac sa obe noge, tako da nam nudi bezbroj rešenja u fazi napada. Jovetić je jedan neviđeni talenat, koga su povrede 'masakrirale' tokom karijere. On će protiv Srbije pokušati da se izvlači iz dubine, da prima tu loptu i da odatle bude nezgodan, da li šutem, da li podvlačenjem neke lopte. On Crnoj Gori puno znači i zato sam uveren da će početi ovu utakmicu“, istakao je popularni "Džaja".

Na kraju se Peković dotakao i mladog napadača Nikole Krstovića, koji u Crvenoj zvezdi nije dobio pravu šansu, a pre dva dana je rešio meč protiv Bugarske.

"On je kao mlad došao u Zvezdu, koja je postala redovan učesnik evropskih takmičenja, finansijski je ojačala, u noj se hitno i odmah traži rezultat, dovode se mnogobrojni stranci. I kada u takav klub dođe dečko od 18 godina iz Zete, teško je zamisliti da će on predvoditi napad ekipe koja se bori da uđe u Ligu šampiona. Dobijao je neke šanse na 'kašičicu', a bio je čak poslat i na kaljenje u Grafičar. Ja sam javno kritikovao taj potez i rekao sam i njemu da to nikako nije smeo da prihvati. Trebalo je da se pobuni, da kaže neću da idem, jer to je ipak bilo ispod njegovog nivoa koji mi ovde u Crnoj Gori znamo. Sada se desilo to da je otišao u slovačku Dunajsku Stredu, da je tamo najbolji strelac te lige, koja jeste na nižem niovu od lige u Srbiji, ali ipak se on tamo značajno podigao i evo sada ga imamo kao značajnog faktora za igru reprezentacije Crne Gore", završio je Peković.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke