Inter vs Juventus – Hronika neprijateljstva

Autor: Milovan Longinov
nedelja 17.01.2021.
16:01
Izvor: Sportske.net

Najveća utakmica „kalća“.

Beta/Marco Alpozzi/LaPresse via AP
Beta/Marco Alpozzi/LaPresse via AP

Povezane vesti

Ako se malo bolje zagledate u tribinu sa najvatrenijim Juventusovim navijačima, tamo je već dugo vremena ima decenija i više prisutna zastava na kojoj piše „Sto ancora godendo“, ili na našem jeziku „I dalje uživam“. Ispod je jasno datum 05.05.2002. Taj natpis je obavezan deo dekora, uvek kada Juventus igra protiv Intera i jasno odnosi se na mitski peti maj i poraz uz suze 40 000 Interista na stadionu u Rimu kada ih je Lacio tukao 4:2 i poklonio titulu Juventusu koji je dobio u Udinama 2:0. Neki će, poput Marćela Lipija koji je osvojio sve i bio šampion sveta sa „Azurima“ nešto više od četiri godine kasnije reći da im je to najveći dan karijere.

Drugi, kao Marko Materaci se setiti psovki koje je upućivao igračima Lacija koji su igrali pošteno. „Poklonio sam vam titulu pre dve godine, ovako mi vraćate“, siktao je Interov „Matriks“ koji je bio član one ekipe Peruđe koja je srušila Juventus u potopu iz 2000. godine i Laciju donela neočekivanu titulu u poslednjem kolu.

Pisali smo mnogo puta o sudaru Intera i Juventusa, mržnji kojoj nema ravne, a korene vuče iz šezdesetih koje su pripale Hererinom Interu. Ovaj tim, osporavan i slavljen je optuživan da je tokom tih desetak godina bio privilegovan, protiv njih nije sviran penal nekoliko sezona, ali je saterao u ćošak Juventus. I Milan je bio jak šezdesetih pa je prestonica italijanskog i evropskog fudbala bila Lombardija.

Sećanja na nedosuđeni penal posle duela Julijana sa brazilskim Ronaldom uvek ožive raspravu, prekinula su i zasedanje parlamenta i umalo izazvala tuču među narodnim tribunima. Doduše, nekako sa odlaskom Moratija i zahvaljujući dominaciji Juventusa u ovoj deceniji tenzije su oslabile, mada se na tribinama, kada su pune to ne može primetiti.

Sada će biti tihe, ali svakako da će Inter imati o čemu da glasno razmišlja, oni ove sezone mogu da zgrabe šansu i konačno svrgnu Juventus sa prestola. To su uradili posle Kalćopolija koji i dalje deli navijače, ali nije dugo trajalo, ubrzo se vratilo na staro.

Konte je rekao pre nekoliko dana da bi voleo da bude Interov Trapatoni, aludirajući na situaciju u kojoj je najtrofejniji italijanski trener stigao iz moćnog Juventusa u Inter u drugoj polovini osamdesetih i uporedo sa slabljenjem moći „Bjankonera“, Interu doneo titulu.

To nije bila titula Moratijevih, oni su prodali klub Ernestu Pelegriniju.

„Pogledaj predsedniče, sad i naš kuvar poseduje Inter“, zlobno je primetio Đani Anjeli u razgovoru sa Juventusovom legendom i tadašnjim predsednikom kluba Bonipertijem. Pelegrini se obogatio na ekspres restoranima i menzama, a snabedevao je i Fijatove fabrike.

O ovom čoveku se malo zna van granica Italije, osim „Skudeta“, njegov Inter je osvojio dva kupa UEFA, 1991. i 1994 godine. Onda je prodao klub Moratijevima, odnosno nasledniku, Masimu, koji je bio kao klinac uz oca, kada je Hererin Inter dva puta bio prvak Evrope pomenutih šezdesetih.

Još malo o Pelegriniju, navijači su ga voleli, on je voleo Nemce Doveo je 1984. na „Meacu“ Karl Hajnca Rumenigea za evropski rekord, svetski je postavio Maradona, a onda je nekoliko godina kasnije kupio Mateusa i Bremea, pa Klinsmana. Svojevrsni mit među Interistima bila je gazdina žena Ivana. Ona je bila grafolog po struci i analizirala je potpise igrača, tražili su da pre ugovora fudbaler nešto napiše na salveti, kako bi videla da li odgovara klubu.

Rafaele Serđo, bek Intera je posvedočio da je ovo istina, kada je vidla njegov potpis Ivana je rekla mužu da nije za klub, pa je Pelegrini odustao od njegove kupovine.

Kako li se potpisao Darko Pančev nismo sigurni, tek prošao je njenu „probu“ i potpisao za Inter, ispostavilo se da je jedno od najvećih promašaja u istoriji kluba. Mada, taj Inter nije bio samo do Pančeva, bilo je i do kluba. Jer, Bergkamp nije ličio na sebe, mada ni sam nije ništa razumeo, od jezika koji se nije ni trudio da nauči do činjenice da nikako nije shvatao način igre u Seriji A i odbrambeni pristup pa je rado pobegao u Premijer Ligu.

Juventini tvrde da iza najveće sramote u istoriji njihovog kluba, procesa koji zovu „Farsopoli“ stoji Morati i istina je da je prvi čovek Telekoma, Rosi, navijač Intera sklonio isečke iz razgovora koji su povezivali tadašnjeg predsednika „crno-plavih“, pokojnog Đačinta Faketija sa pritiskom na sudije. To je činjenica, ali iako su svi pokušavali da utiču, jedino je Mođi osmislio „kupolu“, odnosno takvu organizaciju koja je Juventusu obezbeđivala prednost, tako tvrdi sud. Juventus i dalje nije odustao od toga da im se vrate dve titule, iz 2005. i ona godinu dana kasnije, koja je pripala Interu. Morati je prihvatio tu titulu, navijači Juventusa je zovu „Skudeto od kartona“ i dan-danas Anjeli, Nedved koji je bio zvezda tog Juventusovog tima ne propuštaju da tu titulu krste pomenutim imenom. Ali, Inter je prisvaja na terenu, federacija se na Juventusove žalbe proglasila nenadležnom, a Pijemontezi su iscrpli gotovo sve pravne lekove, mada sa italijanskim pravosuđem nije gotovo dok nije gotovo, niti je ko kriv, niti nevin u potpunosti. 

To je tema za neku drugu priču, verovatno znate da je Đani Brera ovu utakmicu nazvao „Derbijem Italije“, po nekima jer su to dva jedina kluba koja do 2006. nisu ispadala, ali on sam je govorio da mu je taj izraz pa na pamet upravo zbog različite filozofije, Juventusove postojanosti, odlučnosti i odsustva šarma i svega što „ludi Inter“ predstavlja, zavodljivosti, lepote, ali i navike da se slomi u odlučujućim trenucima. Najveći italijanski sportski novinar je bio navijač Intera, ali zanimljivo da je često bio u svađi sa Ererom. Kasnije je tvrdio da je „Čarobnjaka“ on nagovorio da posle lošeg starta promeni taktiku i da je tako nastao „Katenaćo“, ali je argentinski trener to uvek demantovao.

Gotovo je nemoguće ispričati sve što su prošli Juventus i Inter, a svemu je zajedničko osporavanje svake pobede onih drugih, mada Juve ima manje razloga, jer češće pobeđuje. Sada je Inter u boljoj poziciji, spreman da sanja „Skudeto“, mada kako rekosmo uvreda „Non Vincete Mai“ ili „Nikada nećete pobediti“ nastala je za vremena Maksa Moratija, pogotovo posle istorijskog sloma u Rimu. Na kraju se sa Murinjom poslednji smejao, ali ne dugo...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Badr®Hari
Sunday, 17.01.2021
17:49

Nema Inter šta da traži protiv najvećeg fudbalera univerzuma ikada, čoveka koji je ostavio u prašini ne samo Sotomayora, Jordana, Usein Bolta i Pelea, već se izjednačio i sa legendarnim Josef Bicanom iako mu fali još 29 golova za takav 'podvig'. Dakle golom protiv Intera prestići će i najveću legendu (posle sebe) svetskog fudbala i još jednom dokazati da mu nema ravnog u univerzumu. Uživajmo u najnovijim marketinšlim 'rekordima'. 😂😂😂