Internacionalni Kup šampiona iliti kako Ameri uvek nađu način

Autor: Mladen Heleta
petak 26.07.2024.
12:00
Izvor: Sportske.net

SAD opet domaćin najvećim evropskim klubovima.

Povezane vesti

Leto je rezervisano za turneje najvećih klubova Evrope, a Amerikanci su pronašli način da privole one najbolje na svoj kontinent i naprave takoreći "win win". Oni uzmu pare od marketinga, klubovima daju deo novca, navijače privuku da vide tu igru zvanu "soker", pojede koji burger i popiju bezalkoholno pivo i svi srećni.

Sve je počelo 2013. godine, kada su Amerikanci "izmislili" letnji fudbalski turnir pod nazivom - Internacionalni Kup šampiona. Zapravo, tvorac je bio bilioner i vlasnik magnata Majami Dolfinsa Stefan Ros, kao i Met Higins, dotadašnji izvršni direktor Njujork Džetsa. Oni su zbrojali dva i dva i osmilili letnji fudbalski prijateljski turnir širom američkog kontinenta. Da su znali šta rade potvrdio je i meč iz 2014. između Mančester junajteda i Real Madrida na Mičigen stadionu kada je oboren rekord po broju navijača na tribinama sa prisutnih 109.318 navijača. Ostalo je istorija, dok se nije pojavio korona virus.

Od te 2013. do 2019. na ovom takozvanom turniru širom američkog kontinenta, učestvovalo je od 8 do 18 klubova, naravno, iz Evrope. Najuspešniji je bio Real Madrid sa tri osvojene "titule", a poslednji "šampion" je Benfika iz 2019.

Iako je taj poznati turnir trajao svega šest godina, Amerikanci su nastavili da okupljaju najveće evropske klubove. Najmanje je bio bitan naziv turnira, jer su nakon toga jednostavno samo počeli da organizuju utakmice, promovišu "soker" i zarađuju novac. To je dovelo do toga da su najveći evropski klubovi Barselona i Real Madrid počeli redovno da se sastaju u prijateljskom "El klasiku", prvi put 2017, pa potom tri puta zaredom 2022, 2023. i 2024. godine, a taj niz će nastaviti i ove godine, ali o tome ćemo u narednim brojevima jer igraju 4. avgusta.

Ovog vikenda, Amerikanci će imati priliku da gledaju nekoliko utakmica. Među njima su Liverpul i Betis, koji se sastaju u Pitsburgu u Pensilvaniji, što će ujedno biti i debi novog menadžera Arnea Slota. Istog dana, u subotu, Čelsi i Seltik će se sastati na stadionu Notr Dam u Indijani, dok će još zvučniji biti susret između Mančester sitija i Milana na Jenki stadionu u Njujorku tačno u ponoć, u subotu na nedelju.

Odmah posle te utakmice, srednjeevropskom vremenu, od 2.00 posle ponoći sastaju se engleski velikani Arsenal I Mančester junajted na Sofi stadionu u Los Anđelesu.

Naravno, ovi mečevi služe za uigravanje i pružanje šansi brojnim igračima iz akademije, a posebno zbog činjenice da je najveći broj igrača dobio produženi odmor zbog učešća na Evropskom prvenstvu i Kopa Americi.

To svakako ne menja činjenicu da treba da se podsetimo kako su Ameri osmislili način da populariziju "soker" preko leta, kada je u Evropi pauza. Dovoljno je reči da su dobili opet organizaciju Kopa Amerike ovog leta, a da će 2026. godine, uz Kanadu i Meksiku biti domaćini i Mundijalu, najvećoj fudbalskoj smotri, i to prvi put od 1994.

Za kraj, treba nabrojati da najveći, osrednji i dovoljno veliki evropski klubovi sve češće biraju Ameriku za letnje turneje, a ovog leta u SAD se pripremaju - Arsenal, Mančester junajted, Liverpul, Mančester siti, Barselona, Real Madrid, Milan, ali i Aston Vila, Vest Hem, Betis, RB Lajpcig...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke