Irak protiv Irana - Baš nezgodno...

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 15.06.2021.
10:25
Izvor: Sportske.net

Rivali u kvalifikacijama, gorka prošlost opterećuje...

Povezane vesti

Slavna iračka fudbalska generacija vezuje se za osamdesete godine. Taj tim sa velikim zvezdama Rahimom Hamidon, sada trenerom u reprezentaciji i Huseinom Samedom Mohamedom koji je igrao 14 godina za nacionalni tim se našao u završnici Mundijala.

Tada je Azija davala samo dva tima pa je plasman Iraka bio očekivano proglašen za istorijski. Izgubili su sva tri meća u grupi, tesno protiv Paragvaja, Belgije i Meksika sa po jednim golom razlike. Pružili su dobre partije, ali je strah od povratka kući bio neizdrživ.

Jer, tamo je čekao Udaj Husein.

Ovaj psihopata, Sadamov najstariji sin je uvek bio žedan krvi, a uz mučenje, iznude i otmice, "voleo" je i fudbal. I to je bila loša vest za sve u Iraku. Sklanjan je od stranih delegacija kada je na smrt pretukao očevog slugu pred užasnutim gostima na večeri u čast žene egipatskog predsednika Mubaraka. Morao je u Švajcarsku u školu, ali kada se vratio postao je predsednik Olimpijskog Komiteta i samim tim prvi čovek svih sportova. Aman Rahim se seća da ste morali da igrate dobro, kako Udaj ne bi napravio nešto loše.

Jednom ga je ošišao posle poraza iako mu je Ramin bio omiljeni fudbaler. Husein Saed Muhamed koji je Udaja nasledio posle pada Sadama je dao 63 gola u 131 nastupu za reprezentaciju Iraka. Bio je talisman i kapiten, voleo ga je i Sadam koji nije razumeo fudbal. Zanimljivo da je Saed imao ponudu Reala, ali osim što je moja zemlja mrzela Zapad, Udaj je od svakog igrača tražio da mu preda novac za otkup ako želi da ode u inostranstvo. Bivšeg kapitena reprezentacije Habiba Džafara koga su tukli kablovima i terali da skače u rupu prepunu pacovskog izmeta su pustili u Katar, ali je mu je Udaj pokupio većinu novca. 

Na žalost i posle pada diktature nasilje je svakodnevica u Iraku, ubijeni su treneri u mnogo olimpijskih sportova, čak i oni koji su mučeni od strane porodice Husein morali su da napuste Bagdad pod pretnjom i uz optužbu da su bili saradnici režima. 

Irak je 2007. bio prvak Azije, bio i četvrti na OI u Grčkoj, imali su solidne rezultate u mlađih kategorijama, ali jedno ne uspevaju, da izađu na kraj sa omraženim rivalom. U pitanju je naravno Iran koji je imao mnogo bolji tim devedesetih, a i kasnije, Ali Daei čovek koji je postigao najviše golova u istoriji reprezentativnog fudbala im je bio noćna mora. 

On je dao četiri gola Iračanina, timovi su retko igrali, Irak je bio pod sankcijama, pa iako je prvi meč suseda bio odigrao pre gotovo šest decenija, retko su se sastajali. Kako rekosmo posle rata osamdesetih igrali su na neutralnom terenu, u kvalifikacijama za Mundijal 2002. konačno je Irak ugosio Irance, izgubio sa 2:1, a istim rezultatom su poraženi u Teheranu pred 100 000 ljudi. 

Najvažnija pobeda Iračana je u četvrtfinalu Kupa Azije na penale u Kanberi, pošto je meč završen 3:3.

Zbog tenzija, iako su timovi u kvalifikacijama za Katar u istoj grupi, Irak je dobio u Amanu, u Jordanu sa 2:1, Abas je u nadoknadi doneo pobedu. 

U utorak se igra revanš, opet na neutralnom terenu dve godine posle (sve kasni zbog korone), Iran će biti domaćin u Bahreinu. Iračani imaju dva boda prednosti, ako odole, kao prvi će u narednu fazu. U tom slučaju, Irancima ostaje strepnja da li će uspeti da budu među četiri najbolja drugolasirana, u ovom trenutku nisu na poziciji koja garantuje naredne fazu kvalifikacija. 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke