“Ja smrdiljivi farmer? Ok, od 1:5, do 6:5”

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 04.04.2021.
12:36
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Istorijska pobeda Herenvena nad Ajaksom.

Povezane vesti

Iako je jedini trofej od ranih pedesetih Herenven osvojio krajem prošle decenije, u pitanju je bio kup, klub sa severa Holandije je u godinama rata dominirao u okupiranoj zemlji, a posle oslobođenja je Frizija nastavila da bude centar holandskog fudbala.

Dok je trajao Abe Lenstra, oni su bili u samom vrhu, dva puta i vicešampioni. Danas po ovom velikom igraču koji je dao preko 500 golova za Herenven igrajući blizu 20 godina stadion nosi ime. Dok se nije igrala jedinstvena liga, Herenven je osvajao titule u severnoj grupi, ali obično gubio plej of, odnosno utakmicu za titulu. Lenstra je 1955. otišao u Enšede, a nekako sa njim se ugasila i iskra fudbalskog plamena u Friziji.

Daleko od toga da oni nisu imali svoje svetle trenutke, ali ostali su u senci velike trojke, kasnije i AZ, Tventea, timova koji su osvajali titule.

Kada se pomene Ajaks koji će biti rival plavo-belih uvek se pomene utakmica u kojoj su savladali rivala iz Amsterdama sa 6:5. Oni je smatraju za najveću pobedu u istoriji kluba, iako nije donela trofej.

Onaj jedini osvojili su protiv Tventea na penale 2009. godine.

Ali, da se vratimo mitskom meču.

U polufinalu završnog turnira u maju 1950. godine, našli su se Herenven kao najbolji tim severa i Ajaks koji je bio najbolji u zapadnom takmičenju. Prvi meč je završen 3:3 pa je odigrana nova utakmica.

Bilo je mnogo sumnji oko sudije, pričalo se da je Najs koji je delio pravdu na tom meču pod uticajem Ajaksa, pa su Herenvenovi članovi uprave bili non stop u hotelu pazeći sa kim kontaktira. Na terenu su 20 000 navijača bili šokirani, Ajaks je predvođen Rinusom Mihelsom, tada fudbalerom a kasnije i ocem totalnog fudbala poveo sa 3:1, jedini gol dao je Abe Lenstra za domaće, ali je bilo teško očekivati preokret tog dana u Friziji. A onda se desilo čudo koje se i danas prepričava sa kolena na koleno na severu Holandije.

U drugom poluvremenu još dve lopte u mreži Vostre, 1:5, Herenven je bio ponižen.

A onda je načinjen verovatno najneverovatniji preokret u istoriji holandskog fudbala. Naime, Lentvar golman Ajaksa je pogrešio, pa je domaćin smanjio, a onda je Lenstra gurnut u sam špic. Namestio je gol Brandsmi, 3:5 publika se zagrejala da bi domaći mogli da stignu do remija i ponovljenog meča.

Ali, ono što se desilo bilo je još bolje.

Iz sumnjivog penala su domać smanjili, a Hofma je izjednačio. Ajaks šokiran, u poslednjem minutu su napali, sevnula je kontra, 6:5, a navijači su probili ogradu i nosili fudbalere na ramenima. Nekadašnji igrać Ajaksa Jop Štofelen je kasnije rekao da su izgubili od najgorem tima na svetu, a pričalo se da je tokom meča Lenstru nazvao smrdljivim seljakom i da je to iznerviralo domaće. Ostali igrači Ajaksa bili su korektniji, oni su u poslednjem kolu tog razigravanja imali šansu, ali ih je onako šokirane Limburger pobedio sa 6:0. Kroz istoriju Ajaks je postao gigant, Herenven lokalna stvar sa tradicijom angažovanja igrača iz Skandinavije, ali sedmi maj 1950. ostaće upamćen zlatnim slovima u istoriju kluba iz Frizije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke