Kad se sudari “Pancer” sa “Tri lava”!

Autor: Milovan Longinov
utorak 07.06.2022.
15:30
Izvor: Sportske.net

Nemačka i Engleska imaju neverovatnu fudbalsku istoriju sukoba na terenu…

Povezane vesti

Gotovo svaka utakmica Engleza i Nemaca je poglavlje za sebe i svakoj bi se mogla posvetiti priča. Kada god igraju, imajte na umu onu mudrost Gerija Linekera koji je konstatovao da je fudbal jednostavan, 22 igrača trče za loptom i na kraju pobedi Nemačka. 

Najčuveniji engleski "Bobi" ili ti policajac svih vremena, Lineker je to konstatovao nakon eliminacije svoje zemlje na penale na EP 1996. kada su Englezi po ko zna koji put poverovali da se fudbal vraća kući. Kada je Meler postigao poslednji penal u seriji i šepurio se na "Vembliju" dok se šok širio tribinama, Lineker je samo naglas rekao ono što je mislio 1990. kada je i sam bio na terenu u Torinu, u polufinalu, dao je prvi gol u penal seriji, pošto je prethodno izjednačio na 1:1 u regularnom delu. Ali, jedan čovek ne može protiv Nemačke, Pirs i Vodl su promašili pa su Germani otišli u finale i savladali Argentinu za svoj treći Mundijal

Kada govorimo o rivalstvu treba reći da ono uglavnom potenciraju Englezi. Nemačka kao veće protivnike vidi Italijane i Holanđane. Čak ni kada su Englezi nadmeno gledali druge timove pre rata, u prvom meču protiv Nemaca, bila je 1930. nisu uspeli da ih pobede, završeno je 3:3.

Pre toga su neke nezvanične nemačke selekcije primale po 10 i 13 komada od Engleza, ali to nisu bili zvanični mečevi. Kada se sve sabere, 13 pobeda Nemaca, 14 Engleza, 6 remija. Ali, statističari se spore oko par mečeva, ako se gledaju pobede na penale, onda Nemačka vodi. Jer, ako se računaju pobede posle produžetaka, čitaj finale Mundijala 1966. onda bi trebalo računati i slavlja Nemaca nakon penala. Ne samo 1990. već i 1996. u ovom drugom slučaju Nemci su konačno stigli Engleze po broju pobeda.

Posle spornog gola na "Vembliju" 1966. mnogi bi kukali, ali Zapadni Nemci su rešili da budu uporniji, pa su tukli Nemce gde su ih videli na velikim takmičenjima, ali i u kvalifikacijama. Recimo izbacili su ih u direktnom duelu za odlazak na EP u Belgiju 1972. a dve godine ranije im se u Meksiku osvetili za Mundijal. U Španiji 1982. bilo je 0:0, ali je Nemačka otišla u polufinale, a Engleska kući. Pomenuli smo dva izbacivanja na penale devedesetih, a Englezi su na svoje došli na EP 2000. protiv verovatno najgoreg nemačkog tima u istoriji. Samo tada će i "Gordi Albion" brzo kući, a Nemačka je napravila "Reboot", ušla sa skromnim timom u finale 2002. ali i izvršila smenu genercija. To je podrazumevalo gorke pilule, pre Mundijala u Južnoj Koreji i Japanu, Englezi su slavili sa 5:1 u Minhenu u kvalifikacijama (Nemačka je na  Vembliju pobedila sa 1:0 golom Didija Hamana koji je igrao za Livepul, ali ne ceni puno englesku reprezentaciju.

A onda su Nemci izbacili Engleze 2010. na Mundijalu u Južnoj Africi, bilo je 4:1, ali su Englezi u Blumfontejnu digli veliku galamu, gol Frankija Lamparda je poništen, iako je bilo jasno da je lopta prešla Nojerovu gol liniju. 

Samo, razlika u kvalitetu je bila velika, Englezi dugo nisu pobedili Nemce u zvaničnom meču, ali je sam Sautgejt skinuo prokletstvo prošle godine na EP, Sterling i Kejn su doneli pobedu domaćinu u finišu, ta utakmica ide u istoriju "Pancera" kao poslednja Jogija Leva, ali i prva u kojoj su ispali u osmini finala jednog evropskog prvenstva

Na klupi “Elfa” sada je Hansi Flik koji je kao pomoćnik Leva osvojio Mundijal u Brazilu. Englezi se nisu mnogo promenili od bolnog poraza u finalu EP.  Fudbal je kao Godo, nikako da stigne kući, ali je i posle šampionata bilo ocena da je ovo jedna od najboljih selekcija “Tri lava” ikada. 

I onda vas Mađarska dok vam klinci sa tribina (nije bilo odraslih na tribinama) zvižde i rugaju vam se u Budimpešti pobedi sa 1:0, sada će vrlo teško u ovoj grupi Englezi stići do prvog mesta. Ali, tek je počelo, na kraju krajeva ni Nemci nisu savladali nove, podmlađene Italijane, no, Tevtonci retko kada umeju protiv “Azura”.

Meč će biti odigran u Minhenu, u gradu one neverovatne pobede pre više od dve decenije, ali umesto Olimpijskog stadiona, Nemci igraju na Alijanc Areni svoje mečeve.

Šta da očekujemo od Flika?

On nije izgubio nijednu od deset utakmica od kada je preuzeo Nemačku, u stvari taj poraz na Vembliju prošlog leta je bio poslednji za "Elf".

Nekadašnji trener Bajerna nije puno promenio u personalnom smislu, osim odluke da opozove povratak nekih igrača u tim koje je Lev precrtao. Ali, Tomasa Milera nije dirao, jasno je da Bajern čini osnovu sa pet ili šest igrača u startnoj postavi, Verner je imao prednost umesto Haverca u Bolonji, nema Gusensa, levo je Henriks, Kere je desno, Gundogan bi mogao da počne u ponedeljak uveče. Nemci ne menjaju puno stil, biće agresivni, eksploatisati bokove, da li ponovo sa Saneom i Gnabrijem, traže igru, pa će Sautgejt verovatno odlučiti da se brani. Stons i Megvajer će dobiti prednost nad Tomorijem, ili će Sautgejt gurnuti sva tri štopera, sa Rajsom i Filipsom kao osiguračima U tom slučaju bi Saka bio u veznom redu, dok bi Griliš radio levo, iza oporavljenog Sterlinga i Kejna.

Šta još može da ponudi gost?

Da pokuša sa klasičnih 4-4-2, da ponovo Maunt dobije šansu umesto Griliša čime bi se pojačala čvrstina, ili da opet pokuša sa Belingemom iz Dortmunda.

Ali, to su varijacije. U ovom trenutku Nemačka je favorit zbog domaćeg terena, imaju verovatno više samopouzdanja, ali su i manje istrošeni od klupskog fudbala. Jer, Bajern je ranije završio sezonu u Evropi, igrao je rekreativno prvenstvo, sa druge strane, znate i sami koliko su istrošeni igrači PL, pogotovo kada je pritisak bio na Liverpulu, Sitiju. ali i Totenhemu i Arsenalu.

Englezi nikada nisu pobedili na nemačkom tlu u takmičarskim mečevima, a igrali su protiv Vajmarske, Zapadne i Ujedinjene Nemaćke. Tukli su Hitlerovu u Berlinu godinu pre rata, ali i to je bila prijateljska.

Kada igraju Nemačka i Engleska, dve pesme su aktuelne među navijačima “krune”.

Jedna je “Dobili smo dva svetska rata i jedno svetsko prvenstvo”, čime se aludira na tri poraza Nemačke u ratovima i fudbalu, a druga opet ima ratnu konotaciju i prerađema je dečja pesma “Deset nemačkih bombardera, sada ih ima devet, RAF je skinuo jednog”.

 Apelovalo se u novije vreme da engleski navijači ne pevaju ovu pesmu, ali oni ne odustaju. Jasna je poruka, tiče se neuspešne nemačke vazduhoplovne kampanje u Drugom Svetskom Ratu kada su srušili pola Engleske, ali ne i duh branilaca ostrva.

No, to je za navijačka prepucavanja, Nemce briga šta pevaju rivali, ako “Panceri” pobeđuju.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke