Kakav je rizik da se fudbaleri zaraze na terenu? Danci uradili analizu, ohrabrujući rezultat!

Autor: Darko Mitrović
sreda 29.04.2020.
18:44
Izvor: Sportske.net

Konačno malo ohrabrujućih informacija u ovoj teškoj situaciji koja predugo traje.

Sportske.net/Nikola Krstić
Sportske.net/Nikola Krstić

Povezane vesti

Utisak je poslednjih dana da pandemija koronavirusa polako jenjava u Evropi, ali i taj proces slabljenja virusa je očigledno veoma spor, pa još uvek niko ne može da kaže kada ćemo konačno moći da se malo opustimo i da, između ostalog, ponovo uživamo u sportu.

Pojedine lige, poput nemačke Bundeslige, najavile su nastavak sezone narednog meseca, nadamo se da će krajem maja biti nastavljena i domaća Linglong Superliga, a tome se nadaju i u Danskoj.

Pogotovo posle najnovijeg istraživanja vezanog za fudbal.

O čemu se radi?

Mediji prenose da je Ministarstvo zdravlja Danske, u saradnji sa tamošnjim fudbalskim savezom, sprovelo istraživanje rizika potencijalnog prenošenja infekcije na samom terenu, tokom fudbalske utakmice, u slučaju da je jedan od igrača zaražen koronavirusom.

Rezultati su ohrabrujući.
-
Baner live stream

U najkraćem, izračunali su da će svaki fudbaler u proseku biti u blizini zaraženog igrača samo minut i po tokom meča.  Taj rezultat su dobili na osnovu analize kretanja fudbalera u poslednjih 14 kola šampionata Danske.

"To vreme nije kritično, pogotovo jer se fudbalske utakmice igraju na otvorenom. Bio bih zabrinut za ragbi ili američki fudbal, gde je mnogo više kontakata između sportista na terenu",
objasnio je Alan Tomsen, profesor Instituta za imunologiju i mikrobiologiju u Kopenhagenu.

Dakle, po njihovom mišljenju, rizik bi bio minimalan, pa je za očekivati da ćemo nastavak šampionata Danske videti od 24. ili 31. maja, kakav je trenutni plan.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke