Kako je Klop postao Murinjo?

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 28.01.2021.
10:15
Izvor: Boris Jovanović

Pred sudar Totenhema i Liverpula...

EPA-EFE/PETER POWELL
EPA-EFE/PETER POWELL

Povezane vesti

Novo vanredno kolo PL, novi okršaj Murinja i Klopa. U poslednjem poglavlju, kada je Totenhem pao na „Enfildu“ sporečkali su se, naime, Portugalac je rekao da je bolji tim izgubio, Nemac mu je odgovorio da se ne slaže, na ne baš prijatan način.

Naravno, nije se dugo čekalo na reakciju menadžera Totenhema, kada je Klop nedavno izabran za najboljeg trenera sveta u prošloj godini, Murinjo se odmah oglasio.

„Jadni Hansi Flik, izgleda da nije dovoljno pet trofeja da budeš najbolji, moramo da izmislimo još tri kako bi ipak dobio ono što zaslužuje“, aludirao je Žoze da je nepravedno zaobiđen trener Bajerna koji je praktično osvojio sve.

Dvojica trenera su ranije imali bolje odnose, ali to je dok se nisu sudarili u Engleskoj. Murinjo je umeo da parkira autobus na „Enfildu“ sa Junajtedom, da ostane neporažen, ali je sa druge strane, zaista u poslednjoj utakmicu u pomenutom porazu, njegov tim bio bliži trijumfu, ali na kraju ostao praznih šaka.

Murinjo je ukazivao tokom proteklih par godina da se Klop ponaša kao klovn, da mlatara rukama, i da bi njega isključili na svakom meču kada bi se tako ponašao.

„Ono što je za mene crveni, za njega je temperamentna reakcija“, žalio se Portugalac na dvostruke aršine.

Klop je svojevremeno pričao da je Murinjo sjajan trener ali da je najbolji u psihološkim igrama pre meča i da on ne želi da ulazi u te duele. Kao trener Borusije bio je noćna mora za Portugalca, nije slučajno što uz Pepa, „Ze“ najgori skor u karijeri ima baš protiv Nemca. Naime, Klop je samo dva puta izgubio od menadžera Totenhema, dobio polovinu od 12 mečeva. Njegov „hevi-metal“ fudbal je uglavnom stvarao probleme rivalu, mada kako rekosmo, na kormilu Junajteda je Murinjo nalazio način da neutrališe Klopa, i jedini način je bio bunker.

Ipak, ono o čemu se najviše priča pred ovaj duel je kako kažu Englezi da je Klop probudio Murinja u sebi. Naime, on je poprimio osobine koje se vezuju za Žozea. Izgubio je nerve nakon povreda, Liverpul je daleko od prošlogodišnje dominacije, ali svejedno, Klop nije našao opravdanje u povredama već stvarima koje nemaju veze sa fudbalom.

Smatra da Liverpulu nameštaju najgore termine, da federacija skraćuje vreme igranja između dva meča, da je izmorila njegov tim i da su povredel logična posledica. On je takođe rekao da je to što u Engleskoj nije dozvoljeno pet izmena zločin prema igračima.

I ne samo to, počeo je da se bavi rivalima. Niko se nije nadao da će mu Junajted praviti probleme pa je počeo da prebrojava penale koje su sudije svirale u korist Solskjerovog tima.

Naime, on je izračunao, ili kako kaže, drugi su mu rekli, da je za Mančester Junajted u poslednje dve godine svirano više penala nego za pet godina koliko je on na klupi Liverpula. Upravo su njegove Redse, Salaha i Manea često optuživali da se bacaju kao u bazen i da sudije na to često nasedaju, sada je Klop to iskoristio da pita zbog čega se ne priča o igračima drugih klubova.

Mnogo je nervozniji, svadljiviji, kao da ga je pojeo pritisak koji od trenera u PL, stvara „Monstrume“, kako je to jednom definisao Venger.

Tako da u četvrtak uveče treba očekivati novo poglavlje i novi sudar o kome će se pričati, ali ne na terenu jer su engleski derbiji sve dosadniji nego o onome što se dešava na relaciji između dve klupe...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke