Kako je Pep preporodio Siti? U ovoj petorici je ključ!

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 19.09.2016.
19:02
Izvor: Sportske.net

Mančester siti deluje impresivno na startu sezone, Pep Gvardiola ima maksimalan učinak u Premijer ligi i Ligi šampiona. Međutim, kako je to Katalonac uspeo od gotovo identične ekipe koja je prošle sezone jedva uspela da se domogne četvrtog mesta u PL?

Beta/Jon Super/AP Photo
Beta/Jon Super/AP Photo

Povezane vesti

''Građani'' će posle petog kola ostati usamljeni na vrhu tabele kao jedini tim sa maksimalnih 15 bodova, a postavlja se pitanje šta je Pep uradio u timu Sitija i preporodio ga na startu nove sezone.

Jasno je da svi igrači igraju na daleko višem nivou nego kod Manuela Pelegrinija, Kevin de Brujne i David Silva su organizatori igre na sredini terena i sada više niko ni se spominje Jaju Turea. Kun Aguero će posle suspenzije nastaviti da predvodi napad, postigao je već šest golova u PL i LŠ, ali ipak, ključni su oni igrače koje je Pep praktično vratio iz mrtvih.

To su pre svih - Rahim Sterling, Aleksandar Kolarov, Fernandinjo, Pablo Zabaleta i Nikolas Otamendi.

Rahim Sterling

Prvi na listi i daleko ispred svih jeste Rahim Sterling, koji je najveće otkrovenje u odnosu na to kako je igrao prošle sezone.

Poređenja radi, Sterling je za čitavu prošlu sezonu imao samo 40 uspešnih prodora, šest golova i dve asistencije. Ove sezone, u pet odigarnih mečeva u Premijer ligi, već je dao tri gola, zabeležio dve asistencije i ima već 20 uspešnih prodora, što znači da je na pet mečeva već uradio polovinu stvari nego za čitavu prošlu sezonu.

Sterling igra sa daleko više samopouzdanja, Pep ima poverenje u njega, dao mu je važnu ulogu u timu, a mladi fudbaer to vraća na najbolji mogući način. Sterling je proglašen za najboljeg igrača za mesec avgust u Premijer ligi.

Sterling

Aleksandar Kolarov

Drugi na toj listi i odmah iza Sterlinga je naš Aleksandar Kolarov koji igra možda i svoj najbolji fudbal u karijeri.

Pep je takođe preporodio Kolarova, koji je prema njegovim rečima ''bio najspremniji igrač na pripremama''. Kolarov je prošle sezone, u  gotovo svim ključnim mečevima bio u drugom planu iza Gaela Klišija. Kolarov je sada nešto potpuno drugo u sastavu ''građana'', a igra čak i kao centralni bek.

Gvardiola je odlučio da iskoristi njegovu snagu, visinu i dobar pas i na utakmici sa Bornmutom je igrao umesto Džona Stounsa, Siti nije primio gol, a Srbin je bio na visini zadatka i u srcu odbrane. Engleski mediji to su potvrdili i analizom njegovih dodira sa loptom na poslednjem duelu.

Kolarov

Pablo Zabaleta

Treći igrač na listi ''preporođenih'' je Pablo Zabaleta. Argentinac se čitavo leto povezivao sa nekoliko italijanskih klubova i verovalo se da je njegovo vreme na Etihadu prošlo. Čak je bilo i priče da će Zabaleta biti pušten da ode uz minimalno obeštećenje pošto se na njega ne računa.

Međutim, Zabaleta ponovo podseća na svoje najbolje dane, igra sigurno u defanzivi i zajedno sa ostalim saigračima čini stub odbrane ''građana''.

Fernandinjo

Fernandinjo je definitivno igrač koji se nalazi na listi ''povraćenih''. Brazilac je do ove sezone bio u senci Jaje Turea, ali sada je na nekoliko mečeva pokazao da može da igra čak i kao jedini defanzivni vezni igrač, što je posebno potvrdio svojom partijom u derbiju Mančestera.

Pre dolaska Pepa Gvardiole, sumnjalo se da li će Fernandinjo moći da ispuni velike zahteve katalonskog stručnjaka, ali Pep mu je objasnio šta treba da radi, a Brazilac je sve zaprepastio svojim igrama.

Nedostaje Jaja Ture?!

Pep i Ture

Nikolas Otamendi

Poslednji na ovoj listi je štoper Nikolas Otamendi. Argentinac je često u prošloj sezoni bio na meti kritičara, naročito kada je igrao u tandemu sa Mangalom ili Demikelisom, međutim, uz novajliju Džona Stounsa, deluje daleko sigurnije i agresivnije.

Otamendi ne poseduje tehniku kao što Pep voli, međutim, taj segment igre je prepušten Kolarovu i Stounsu u organizaciji napada iz poslednje linije, a Otamendi je svojim visokim odrazom, agresijom i odličnom fizičkom spremom nadoknadio sve svoje nedostatke. Primera radi, iako je za desetak centimetara niži, on je u derbiju sa Mančester junajtedom dobio gotovo sve vazdušne duele sa Zlatanom Ibrahimovićem.

Kada se sve sabere, pet ''prežaljenih'' igrača, koje je samo trebalo podsetiti koliko znaju da igraju fudbal i podsetiti ih na njihove kvalitete i više nego dovoljno je da Siti izgleda ovako na startu sezone. Kada se na sve to dodaju odlična pojačanja Bravo, Stouns, Gundogan, Nolito i Sane, uz stare znalce Aguera, Silvu i De Brujnea, nema sumnje da je Pepov Siti spreman za velika dela već u prvoj sezoni.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

48 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
tony zahirovic1234
Tuesday, 20.09.2016
12:14

MANUTD, da je bio sviran penal? A ima ljudi kojii kazu da ipak ono ni nijee bio penal, a isto takoo da je svirano cisto ciscenje Otamendija? Da su nam igrali, Kun, Komps, Gundo? Da Bravo nije pogresio? Imas li hrabrosti da mi kazes koliko bi lopti vadio De Gea? Ma glat 3-4, takoo da ne pricaj razneseni ste bilii...

avatar
scofield
Tuesday, 20.09.2016
02:24

City strasna ekipa! Prave igrace je Pep doveo. Sve sami znalci. Sane ce u buducnosti konkurisati za zlatnu loptu.

avatar
BenkovackiManitas31*
Tuesday, 20.09.2016
02:10

Stvarno je milina gledati igru Sitija, De Brujne i Aguero su moj tip savrsenog igraca.

avatar
Tuesday, 20.09.2016
00:51

PA Pepe voli jednog sto igra nogama odlicno kao stopera i jednog klasicnog stopera, tako je imao najvise uspeha. Kad je sa Barsom dominirao imao je Pujola koji je klasican stoper, snaga, skok, i Pikea koji je rupa u odbrani, ali zato je vestiji sa loptom. To su sad i Otamendi i Kolarov ili Stouns.

avatar
xman
Tuesday, 20.09.2016
00:10

Ovako su poceli i prosle sezone, sacekajte makar trecinu prvenstva, pa onda dajte ocene..ne kazem da i tada nece biti ovakvi, ali ipak sacekajte.

avatar
Amel Balicevac
Monday, 19.09.2016
22:54

Iznenadio je mnoge koji su ocekivali forsiranje maximalnog poseda lopte do besvesti,naprotiv okrenuo se totalnom fudbalu,ofanzivi i samo je dopunio taktiku kratkih pasova,usmerivsi ih golu protivnik! Izvlaci maximum iz svakog igraca,a bez sumnje da na svakoj poziciji imaju kvaliteta! Videcemo sta ce biti epilog duela sa LFC,dva tima koji igraju najlepse i najkonkretnije.

avatar
choda gauchooo
Monday, 19.09.2016
21:26

Otamendi za stopera ima vrhunsku tehniku i pas i najbolji klizeci na svetu ubedljivo, samo ga posmatrajte.....

avatar
Paklena pomorandza
Monday, 19.09.2016
21:11

I svakako da bide u formi Klatenburg.

avatar
Daliborov psihijatar
Monday, 19.09.2016
22:20

Kao sto je Veb bio deceniju u formi.Siti vas razbio da je igrao Aguero ne smem ni da zamislim koliko bi De Hea vadio puta loptu iz mreze.

avatar
MANUTD
Tuesday, 20.09.2016
10:50

Da je sviran penal, Gvardiola bi zbog naleta Junajteda morao uvoditi i treceg defanzivnog veznog.

avatar
Elliott Roger
Tuesday, 20.09.2016
02:12

Da je Srbija kao švajcarska nebi bila tu gde je sada.Da je, Da je...

avatar
Đorđe Dangubić
Monday, 19.09.2016
20:56

Mislim da City lagano osvaja ove godine ligu. Već nekoliko sezona imaju najjači tim a sada imaju i dostojnog trenera. Gvardiola je sigurno najbolji trener današnjice je se pokazalo koliko mu Murinjo nije ni do koljena.Ipak mislim da nije opravdao očekivanja u Bajernu jer nije osvojio Ligu šampiona.

avatar
Don Silvio
Monday, 19.09.2016
22:56

Murinjo je izlizana bud.la nije ni medju 20 trenera danasnjice

avatar
Seoski Ronaldo
Tuesday, 20.09.2016
17:48

Bre za Gvardiolu Anceloti i Klop su izmislili fudbal...

avatar
fcb
Monday, 19.09.2016
20:18

Pep je nešto slično uradio i sa Barselonom. Praktično istu ekipu koja je u sezoni 2007/08 završila kao 3. u ligi iza reala i Viljareala, Pep je odveo do triple krune i 6 trofeja u godini, a ostalo je istorija. Veliki je stručnjak, to su počeli da shvataju i oni koji ga ne vole i koji su ga pljuvali. Mislim da će se, kad završi karijeru, povući kao najuspešniji i najbolji trener svih vremena jer je strašno inteligentan prije svega.

avatar
DEL PIEROO
Monday, 19.09.2016
20:17

Siti igra najlepsi fudbal u PL ali prodaja Harta... plastika ostaje plastika bez obzira na ulozene milione i osvojene trofeje

avatar
Rolo_SRB
Monday, 19.09.2016
23:20

Hart je na pozajmici.

avatar
DadoBigD
Monday, 19.09.2016
23:34

Pa zar nije juve kupio igraca za 90 milki.svi veliki klubovi sa bogatim tradicijama postace plastika.i tvoj juve.nema love nema rezultata

avatar
JovaZmaj
Monday, 19.09.2016
19:50

Ima odlicnu ekipu sa kvalitetnim zamjenama i sto je bitnije igraju jako dobar fudbal ove sezone, ali se plasim da ce mu se obiti o glavu to sto je otjerao Harta.

avatar
izNOgud
Monday, 19.09.2016
19:43

Ima orginalan pristup taktici I ovo otkrivanje igraca na novim pozicijama nije novo. Maskerano kao centralni bek, Mesi kao lazna devetka, Vilja kao krilni napadac, Lam kao centralni vezni, Kolarov kao centralni bek... Gleda igrace izdvojeno iz sablona I pronalazi mjesto u svojoj slagalici. Mada, ne treba zaboraviti ni kakvi su majstori znali da budu visak u njegovim mozgalicama! Eto, Ibrahimovic, Gece, Ture...

avatar
MAN RED
Monday, 19.09.2016
19:35

Kolarov neka nastavi sa dobrim igrama,i da to znanje koje nesumnjivo poseduje zadrži kad dres Mančester Sitija promeni dresom reprezentacije.

avatar
ackoo96
Monday, 19.09.2016
19:31

Nisam ocekivao ovakav start City-a, mislio sam da ce Gvardioli trebati vise vremena da se adaptira na stil igre u Engleskoj, ali sa ovakvom igrom Aguera, De Brujna, Sterlinga, Iheanacom, sjajnom zamenom za prvog spica pa cak i Kolarovom koji me je odusevio na zadnjoj tekmi, ceo tim igra fenomenalno. Naftaski City prvi favorit za titulu!

avatar
Nikolaus
Monday, 19.09.2016
19:25

Sve to stoji ali videcete kako ce se Siti provesti protiv prve ekipe koja bude znala da odigra kontru..

avatar
tony zahirovic1234
Monday, 19.09.2016
20:33

Vidjet cemo...

avatar
Alexandar Kokinovski
Monday, 19.09.2016
22:17
avatar
Ana Nikolic
Monday, 19.09.2016
19:23

Najbolji trener svih vremena uz Lalatovica koji ce ga prestici

avatar
Monday, 19.09.2016
19:20

Krecu se jako dobro bez lopte,nisu staticni,vrse presing to je osnova,samo je pitanje da li u PL mogu da izdrze ovaj tempo fizicki,ako ovim tempom odigraju 39.utakmica i uzmu titulu onda je Pep najjaci trener koji je krocio u PL.

avatar
Srba Stamenkovic
Monday, 19.09.2016
19:23
avatar
choda gauchooo
Monday, 19.09.2016
21:20

Bravo za prvi deo komentara, a sto se tice drugog, Pep je već najkvalitetniji trener koji je trenirao neki tim u engleskoj, sto je i Ferguson potvrdio( niko nikada nije poznavao fudbal, kao sto to cini gvardiola- ferguson)

avatar
bebel
Monday, 19.09.2016
19:16

Uz dužno poštovanje prema svim mavedenim igračima, ključna je forma trojca Aguero, Silva i De Bryjne. Kad su oni zdravi, City je moćan i nepobjediv. Ako budu ozljeđivani kao lani, to će se jako odraziti na rezultate Cityja.

avatar
dock
Monday, 19.09.2016
19:57

Na prosloj utakmici nisu igrali ni Aguero ni Silva. De Brujne igra sjajno i jeste bio kljuc na toj utakmici, Pepu je bitno da ima kreativne igrace ispred zadnje linije. Ili dobre driblere. Mislim da ima dosta igraca da menja taktiku u skladu sa umorom/povredam. Vezna/napadacka linija odlicna i otvara dosta mogucnosti. Imaju kreativce Silvu i DeBrujna na sredini, a krila su se pokazala dosta dobro i Sterling i Nolito, a ocekuje se mnogo i od Sanea, a verovatno i od onog malog Brazilca, valjda Jesus se zove, sto ce doci u januaru. Iskreno, nisam ocekivao da ce ih Pep ovako brzo uklopiti, cak sam i prognozirao jedva 4. mesto za City ove sezone. No, opet, duga je sezona, videcemo. Za sada igraju lepo, jako ofanzivno i konkretno, sto se verovatno svima dopada i naravno bez davljenja lopte kao sto su mnogi znalci ovde prognozirali.

avatar
choda gauchooo
Monday, 19.09.2016
21:21

Svi zaboravljaju gundogana koji je medju pet veznjaka na svetu, samo mu dajte vremena.....

avatar
S-I-M-K-E_
Monday, 19.09.2016
19:09

Nevjerovatno kako je preporodio one iste igrace koji su prosle sezone djelovali tromo,koja transformacija,ovako nesto nikad nisam vidio.Zbog ovoga je Gvardiola jedan od najboljih trenera svih vremena.

avatar
Special One
Monday, 19.09.2016
21:24

Treneri se dijele na Fergusona i ostale.

avatar
Đorđe Dangubić
Monday, 19.09.2016
21:35

Ferguson je u penziji on se više ne uzima u obzir. Gvardiola >> Murinjo. Murinjo je dokazao da je pročitan trener i trenutno čisti prosjek. Junajted je već počeo da se raspada pod njegovim vođstvom.

avatar
chaki
Monday, 19.09.2016
19:09

Kolarov igra kao zmaj :)

avatar
Tuesday, 20.09.2016
00:55

steta sto se u reprezentativnom dresu pretvori u kilavu babu. Tad ne d amu fali vatre, u grlu, fali mu mnogo vise.

avatar
tony zahirovic1234
Tuesday, 20.09.2016
20:19

Molim Bogaa da takoo nastavi... :D

avatar
Daliborov psihijatar
Monday, 19.09.2016
19:05

Kakav Jaja Ture nema taj vise sta da trazi ne samo u Sitiju nego u ligi uopste,prosle godine protiv Reala se videlo da je nezainteresovan,muva bez glave i sporiji od puza,najgora partija ikada vidjena u svetu fudbala.Njemu je MLS i tako to sad granica,

avatar
Steffi
Monday, 19.09.2016
19:40

Nego reci ti meni doktore kako napreduje Dalibor?

avatar
Daliborov psihijatar
Monday, 19.09.2016
20:30

Vec 3 dana je u sok sobi odsecen od interneta,broj minusa je drasticno opao kao i broj komentara visestruke licnosti.Videcemo kada mu omogucimo pristup internetu,ali bez mojih seansi nista,morace da se pojavi pre ili kasnije kako bi proces bio kompletan.