Kako je Simeone postao penicilin za Barsu sa samo pet pobeda na 32 utakmice?!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 08.01.2023.
11:05
Izvor: Sportske.net

Jedna od čudnijih tradicija u španskom fudbalu.

EPA-EFE/Alejandro Garcia
EPA-EFE/Alejandro Garcia

Povezane vesti

Dijego Simeone prolazi kroz težak period, verovatno i najteži od kako je na klupi Atletiko Madrida, a u goste mu dolazi tradicionalno najteži protivnik, međutim, protiv koga je izvojevao bitne pobede, pa čak i remije.

Od kako je stigao na klupu Atletika u decembru 2011. godine, verovali ili ne, Simeone je upisao samo pet pobeda na 32 utakmice protiv Barselone! Međutim, za još veću nevericu jeste to da je Barsi direktno oduzeo borbu za četiri trofeja i jednim čuvenim remijem u maju 2014. godine osvojio titulu na "Kamp nou". Iako Simeone retko pobeđuje Barsu, kada to učini, to prilično odjekne, jer je to uradio dva puta u Ligi šampiona, kao i jednom u polufinalu Superkupa Španije, kada je uručio otkaz Ernestu Valverdeu. Dakle, Simeone ima samo dve ligaške pobede nad Barsom i to u poslednje tri godine, a zanimljivo je to da je u oba navrata na klupi sedeo Ronald Kuman.

Simeone je imao najnegativniji niz upravo protiv Barselone u La Ligi, jer je od decembra 2011. do prve pobede novembra 2020. imao niz od 17 mečeva bez trijumfa - 0-6-11. Ipak, i pored toga, Simeone je najveće uspehe slavio upravo protiv Barse. U sezoni 2013/14, Atletiko je najpre eliminisao Barsu iz četvrtfinala Lige šampiona, na "Kamp nou" bilo je 1:1, a u revanšu 1:0. Mesec dana kasnije, Atletiko je na "Kamp nou" remijem 1:1, golom Dijega Godina osvojio titulu koju su "jorgandžije" čekale od Radomira Antića i čuvene sezone 1995/96.

Dve godine kasnije, ponovo je Atletiko bio koban za Barsu u četvrtfinalu Lige šampiona. Barsa je slavila kao domaćin 2:1, ali je Atletiko  u revanšu dobio 2:0 i ponovo prošao dalje.

Nakon toga, ponovo je usledio niz u kom je samo slavila Barsa, sve do polufinala Superkupa u Rijadu, kada je Atletiko dobio 3:2 i tako ostavio Katalonce bez finala i potencijalnog trofeja.

I onda, dolaskom  Ronalda Kumana, Simeone je počeo da trlja ruke. Na tri susreta protiv Kumanove Barse, Simeone je slavio oba puta kao domaćin (1:0, 2:0), između je remizirao na "Kamp nou" (0:0). Kuman u tri susreta sa Simeoneom nije postigao nijedan gol, a onda je došao Ćavi i u jedinom susretu protiv Argentinca, februara 2022. slavio rezultatom 4:2. Zanimljivo, to je bila prva utakmica na kojoj je Simeone primio četiri gola od Barselone. 

Kakva je situacija pred nedeljni derbi?

Atletiko Madrid prolazi kroz težak period, pre pauze je ispao iz Lige šampiona, gubio je od Majorke i Kadiza, pa ni ne čudi što je četvrti na tabeli sa 11 bodova manje od Barselone i Real Madrida. Pobedama nad Elčeom i Ovijedom posle SP, situacija se popravila, ali Atletiko ne sme da dopusti poraz od Barse, jer  bi mogao lako da padne i na šesto mesto, jer Bilbao i Betis imaju samo dva boda manje.

Barsa je nastavila po starom i posle pauze. Neuverljivih 1:1 na "Kamp nou" sa Espanjolom i tesna pobeda nad trećeligašem Inter sitijem u Kupu kralja, posle produžetaka (3:4), ne ulivaju poverenje navijačima Barselone. Za razliku od oktobra i novembra kada je Barsa bila osakaćena povredama, sada su svi na raspolaganju, pošto su se vratili Ronald Arauho, Žil Kunde, Andreas Kristensen i Serhi Roberto, ali je veliki problem suspenzija Roberta Levandovskog. Poljaku je Sud za sportsku arbitražu potvrdio kaznu od tri meča suspenzije i ona stupa na snagu od meča sa Atletikom. Očekuje se da njegovo mesto zauzme  Ansu Fati, strelac pobedonosnog gola protiv Inter sitija u 104. minutu.

Sve u svemu, Simeone i Barsa imaju čudnu tradiciju, na 32 meča, skor je 5-11-16, ali i pored toga, Atletiko je jedan od neomiljenijih rivala u proteklih 10 godina.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke