Kao da su 90-e, Italija ima klub u sva tri evropska finala!

Autor: Mladen Heleta
petak 19.05.2023.
13:45
Izvor: Sportske.net

Serija A je opet u modi.

PA-EFE/MATTEO BAZZI
PA-EFE/MATTEO BAZZI

Povezane vesti

Italijanska Serija A, koja je u poslednjoj deceniji 20. veka bila daleko najjača u Evropi, ove godine se vratila na najveću scenu, što svakako raduje sve iskrene ljubitelje fudbala.

Do kraja svih evropskih takmičenja ostala su još tri finala, a u svakom od njih igraće po jedan italijanski klub. 

Zanimljivo, u tim finalima neće biti novog prvaka Italije Napolija i prošlogodišnjeg šampiona te zemlje Milana.

Inter će igrati u finalu Lige šampiona protiv Mančester sitija u Istanbulu, Roma u meču za trofej Lige Evrope protiv Sevilje u Budimpešti, dok Fiorentinu očekuje finale Lige konferencija protiv Vest Hema u Pragu.

Nakon decenije u kojoj su najveći uspesi italijanskog fudbala bili dva finala i dva poraza Juventusa u finalu Lige šampiona (od Barselone 2015. i Reala 2017. godine), jedno finale Lige Evrope, u kom je Inter 2020. godine izgubio od Sevilje, te Romino osvajanje premijernog izdanja Lige konferencija prošle godine protiv Fejenorda u finalu, jasno je kakav su podvig ove sezone napravili klubovi iz Serije A.

Poslednja sezona kada je Italija imala tri predstavnika u evropskim finalima bila je 1997/98, ali tada u dva takmičenja. Juventus je igrao finale Lige šampiona protiv Reala, kada ga je u Amsterdamu "matirao" Predrag Mijatović, dok je Inter u finalu Kupa UEFA bio bolji od Lacija.

Serija A je poslednji put ima tri kluba u tri različita evropska finala 1994. godine. Tada je Milan osvojio Ligu šampiona onom epskom pobedom protiv moćne Barselone sa 4:0, uz antologijski pogodak Dejana Savićevića. Inter je te godine osvojio Kup UEFA pobedom nad Austrijom Salcburg u finalu, dok je Parma izgubila finale Kupa pobednika kupova od Arsenala.

Italija sada sanja sva tri evropska trofeja u istoj sezoni, koja je poslednji put imala 1990. godine. Tada je Milan bio prvak Evrope, Sampdorija je osvojila Kup pobednika kupova, dok je Juventus u finalu Kupa UEFA savladao Fiorentinu. Te 1990. godine je šampion Italije bio Napoli i to je dobar predznak pred tri ovogodišnja finala.

Naravno, od 2000. do 2021. godine postojala su samo dva evropska takmičenja, a Italija u tom periodu nikad nije imala finalistu u oba u istoj godini. 

Realno, svi italijanski timovi će biti autsajderi u finalima koja slede, ali igra se jedan meč, a u takvom formatu je sve moguće...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke