Kao u "Gospodaru prstenova", derbi "Crnog okruga"

Autor: Milovan Longinov
subota 16.01.2021.
09:37
Izvor: Sportske.net

Deli ih 20 kilometara...

Povezane vesti

Ovo nije poznata utakmica van engleskih okvira, čak nema ni toliki značaj van Zapadnog Midlendsa. Ali, za stanovnike „Crnog okruga“ je veoma važna, rivalstvo Vulvsa i Begisa je smešteno u 20 km koliko deli ove klubove.

Nije ni veliko kao Aston Vila protiv Birmingema duela na kome se nasilje podrazumeva.

Prvo, šta je „Crni okrug“, zvuči kao nešto iz „Gospodara prstenova“.

U pitanju je kraj poznat po smogu, još od sredine 19. veka ubrzana industrijalizacija je ostavila tragove dima na kućama, a velike fabrike uglja su nemilosrnog zagađivale vazduh. Unutar tog kruga smeštena si su Vonderersi i Albion.

Neki tradicionalisti tvrde da Vulverhempton ne pripada pomenuog krugi, za razliku od Volsola, Vest Bromviča i ostalih naselja, ali je rivalstvo opstalo i poznato je pod ovim nazivom.

Nedostajali su jedni drugima, nekako su promašivali sezone ove decenije kada je u pitanju igranje u PL, nisu bili zajedno, ali kada se Albion vratio sa sada smenjenim Bilićem mnogi su bukirali ovaj 16. januar na „Molinou“ kao nešto čemu će obavezno prisustvovati. Nadanja su bila da će se navijači vratiti na tribine, dočekao nas je još žešći udar pandemije, pa će tribine biti prazne.

Bilo je velikih utakmica, mnogo sećanja iz prošlosti, recimo početkom veka je Vulverhempton ispustio +11 u odnosu na VBA koji je otišao direktno u PL. Bio je mnogo drame te godine, MikMekarti je bio na ivici otkaza kada su „Begisi“ uvalili pet komada na „Molinou“, 2011-12 a Odevingi postigao het-trik. Ovo je zanimljivo jer derbi Crnog Okruga nikada nije bio poznat po golovima, najčešće je završavan rezultatom 1:0.

Pre stvaranja lige, u FA kupu još 1883. godine je Albion dobio sa 4;2, a timovi su osnivači lige iz 1888. Pedesetih su oba tima imala strašne ekipe pa se takmičila za vrh tabele. Vulvsi su bili bolji, uzeli su tri titule i dva kupa, bili još nekoliko puta drugi.

Za VBA je važilo, igraju ofanzivni fudbal, to im je donelo FA kup 1954. Istorijska je ta godina iz još jednog razloga. Naime, Vulvsi su osvojili titulu, četiri boda ispred „Begisa“ to je jedini put u istoriji da su ovi rivali završili šampionat na prva dva mesta. Odigrali su naravno tog leta i Četiri Šild, bilo je 4:4 na Molinou pred 45 000 ljudi.

Osamdesetih šest godina nisu bili u istoj ligi, niti u PL, a zamislite kada se Volsol dokopao pred kraj veka Čempionšipa pa su tri kluba u okrugu od 20 kilometara bila u istom rangu.

Posebno zanimljiva bila je 2006. kada su se navijači nagledali lokalnog derbija, pet puta su igrali, oba tima su dobila kod kuće, u kupu je VBA slavio u gostima, u centru grada izbili su neredi. A onda su igrali u baražu za PL, u polufinalu, oba puta je slavio VBA, ali ih je na Vembliju izbacio Derbi.

U PL su igrali 2010. prvi put u najvišem rangu posle 27 godina.Karlos Vela je spasao VBA poraza, a u revanšu je Vulverhempton dobio i osigurao opstanak, to je bio baš sladak trijumf.

Onda je usledilo razbijanje od 5:1 smena Mika Makartija, i ispadanje Vulvsa, koji su onda ispali i u treću ligu pa su morali opet da igraju sa Volsolom,

Kada se sabere u ligi, 54:52 za VBA, dve pomenute pobede u baražu i čak osam u 11 mečeva FA Kupa, Ukupno imaju 11 pobeda više, ali to ne vredi puno, osim u derbiju, pošto ne samo da je sada Vulverhempton jači, već imaju i više trofeja.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke