Klupko se odmotava, organizator leta Emilijana Sale priznao krivicu

Autor: Ivan Cvetković
ponedeljak 18.10.2021.
15:55
Izvor: Sportske.net, Beta

Čovek koji je osumnjičen da je organizovao let u kojem je poginuo argentinski fudbaler Emilijano Sala 2019. godine izjasnio se krivim za deo optužbi pred sudom u Kardifu, preneo je danas Bi-Bi-Si.

fcnantes.com
fcnantes.com

Povezane vesti

Dejvid Henderson je priznao da je pokušao da pusti na let putnika bez validne dozvole ili odobrenja, ali je negirao odvojenu optužbu da je doveo u opasnost bezbednost letelice.

Avion u kojem su bili 28-gododišnji Sala i pilot Dejvid Ibotson (59) srušio se u Lamanšu u januaru 2019. godine. Telo Sale pronadjeno je narednog meseca, ali ne i telo pilota.

Hendersonu (67) iz Istočnog Rajdinga u Jorkširu sada će se suditi po posebnoj optužnici koju je podigla Uprava za civilno vazduhoplovstvo. Navodno je, kako piše BBC, Henderson organizovao let sa Salom i 59-godišnjim Ibotsonom. Uprava ga optužuje da je doveo u opasnost letelicu i radio komecijalno bez dozvole.

Na ročištu u oktobru 2020. godine rečeno je da je Ibotsonu dozvola za komercijalno upravljanje avionom istekla u novembru 2018. godine.

Odeljenje za istrage vazdušnjih nesreća izvestilo je početkom godine pilot izgubio kontrolu nad letelicom tokom manevra izvedenog prevelikom brzinom. Istražitelji takodje veruju da je pilot "verovatno" bio opijen ugljen-monoksidom iz izduvnog sistema motora.

Očekuje se da će sudjenje Hendersonu trajati deset dana.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke