Ko o čemu, Perez o Superligi! Zašto će fudbal propasti pre 2024?

Autor: Ivan Cvetković
subota 24.04.2021.
11:36
Izvor: Sportske.net

Prvi čovek Reala ne veruje u novi projekat UEFA...

Beta/AP Photo/Manu Fernandez, File
Beta/AP Photo/Manu Fernandez, File

Povezane vesti

Florentino Perez ne prestaje da puni novinske stupce o projektu Superlige koji otkazan, odnosno odložen kako tumači prvi čovek ogranizacije.

On je u razgovoru za As objasnio da UEFA nije želela da razgovara o detaljima.

"Već u januaru je predsednik UEFA poslao strogo upozorenje povodom stvaranja Superlige. Želeli smo da razgovaramo o detaljima sa UEFA, ali nam nisu dali vremena. Orkestrirana i manipulisana operacija je sprovedena u delo, kakvu dosad nisam video. Bili smo prisiljeni da se obratimo sudu, koji je objavio mere predostrožnosti koje govore sve. Tako je UEFA i FIFA, ali i nacionalnim ligama i federacijama, naloženo da odustanu od bilo kakvih mera ili akcija, objava ili komunikacija, koje bi sprečile pripremanje Superlige. Prema mom mišljenju, takva presuda stavlja tačku na monopol. Ali iako je to obelodanjeno u utorak, predsednik UEFA je već u sredu nastavio da preti. To su potezi koji idu protivno slobodi takmičenja u Evropskoj uniji i to je nešto veoma ozbiljno."

Prvi čovek Real Madrida govorio je o finansijskim problemima sa kojima se nose velikani, te da aktuelna struktura fudbalskog takmičenja ne čini ništa kako bi klubovi bili održivi.

"Studija KPMG-a pokazala je da su samo tokom tri meseca u prošloj godini klubovi Superlige, njih 12, izgubili 650.000.000 evra. Ove godine, sa čitavom sezonom protkanom pandemijom, gubici će ići na 2.000.000.000 ili 2.500.000.000 evra. Bordo je upravo bankrotirao. Ili da pod hitno nešto da promenimo, ili će klubovi ispadati iz posla. Već tri godine radimo na ovom projektu i dobro smo ga proučili. Plan je da se povrati interesovanje navijača i da se obezbedi više novca za sve: velike, srednje ili manje klubove. Ključ je povratiti interesovanje navijača, tako što bi bilo više utakmica između Mesija i Kristijana. Trenutno najboljih i onih koji će to postati", smatra Perez.

Španac je govorio i o Bajernu i Pari Sen Žermenu kao timovima koji su odbili da pristupe Superligi.

"Što se tiče Bajerna, klub je u procesu promena u menadžmentu, a kada je PSŽ u pitanju, pa njima bismo se kasnije obratili. Grupa od 12 klubova već godinama funkcioniše i radi zajedno, ali i oni bi dobili pozivnice. Klubovi se nisu povukli. Ukoliko nešto mora da se menja, to će biti i učinjeno, ali Superliga je najbolji mogući projekat koji smo mogli da osmislimo i koji je ostvariv. Morate da povratite navijače, mlade ljude i zbog toga su promene neophodne. Ukoliko UEFA želi da zaustavi projekat kao što je pre par dana i obelodanila, iskreno, to ne mogu da razumem i ne mislim da je dobro rešenje", kazao je on i istakao da će klubovi propasti pre nego što zaživi nova reforma Lige šampiona 2024. godine.

"Iskreno, ne verujem u novu Ligu šampiona. Niti u format, koji niko ne razume, ali ni u rok, jer do 2024. godine... Ili ćemo se pre izvući ili će svi klubovi propasti. Videćemo pobunu timova koji će se naći pred bankrotom, jer će samo oni koji imaju prihode od država ili multimilionerskih vlasnika i koji iz zabave mogu da izgube stotine miliona evra svake sezone, moći da prežive", zaključio je Perez u intervjuu za As.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Marko HM
Saturday, 24.04.2021
15:57

Fudbal nije propao ni tokom najvećih ratnih katastrofa pa neće ni sada. Propašće oni koji se pružaju više nego što mogu, misleći da su postali nedodirljivi i iznad svih drugih.