Koliko se Barsa približila Bajernu od onih 8:2?!

Autor: Mladen Heleta
sreda 23.10.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

Hansi Flik protiv najvećih Barsinih demona.

Povezane vesti

Derbi drugog kola Lige šampiona igra sae na stadionu "Monžuik", na kom će Barselona ugostiti svog najvećeg evropskog demona - Bajern Minhen.

Ne postoji tim u Evropi protiv kog Barselona ima lošiji međusobni skor, a posebno u poslednjih pet godina kada su se redovno sastajali. Verovali ili ne, Barsa i Bajern odigrali su 13 duela, Katalonci imaju samo dve pobede, uz jedan remi i čak 10 poraza. Gol razlika je takođe na strani Bajerna - 33:13, pa ako gledamo tradiciju, Bavarci su ogromni favoriti.

Danas je posebno zanimljivo da se osvrnemo na to koliko je Barselona prišla Bajernu od onih istorijskih 8:2 iz Lisabona, kada je na klupi nemačkog tima sedeo upravo Hansi Flik, sadašnji trener Katalonaca. Ako se sećate, to je bila ona korona sezona, kada se u avgustu igrao "fajnal ejt", od četvrtfinala do kraja igrao se po jedan meč, a Bajern je razmontirao Setijenovu Barsu rezultatom 8:2. Po dva gola dali su Tomas Miler i tadašnji igrač Barse na pozajmici u Bajernu - Filipe Kutinjo, po gol su dali Perišić, Gnabri, Kimih i Levandovski, dok je autogol dao Alaba i drugi za Barsu - Luis Suarez. Nakon te utakmice, Kike Setijen je dobio otkaz, a Flik je doneo Bajernu trofej u Ligi šampiona pobedom nad Pari Sen Žermenom u finalu - 1:0.

Ali, od tada je žreb Barsu i Bajern spojio još dva puta, ali u grupnoj fazi. U dve sezone zaredom, 2021/22 i 2022/23, Bajern je razbio Barsu sva četiri puta i to bez primljenog gola! Sa Ronaldom Kumanom na klupi, ekipa Julijana Nagelsmana slavila je oba puta identičnim rezultatom 3:0. Ništa bolje nije prošao ni Ćavi Ernandes naredne jeseni. Istina, u prvom meču na "Alijanc areni", Barsa je odigrala zaista dobro, promašila nekoliko zicera, da bi na kraju izgubila - 2:0. U poslednjem kolu meč na "Kamp nou" nije imao rezultatski značaj, pošto je nakon kikseva sa Interom, Barsa pred duel sa Bajernom već ostala bez šanse da se plasira u osminu finala, a Bavarci su slavili na "Kamp nou" opet - 0:3. U prevodu, od onih 8:2 u Lisabonu, Bajern ima još četiri pobede i to uz gol razliku 11:0!

Sada se postavlja glavno pitanje, pošto je Bajern jedina prava Barsina mera u Evropi, koliko su se Katalonci danas približili Bavarcima od ovih pet vezanih poraza?

Flikova Barsa melje od početka sezone, ali ruku na srce, pravi testovi su ove nedelje, protiv Bajerna i potom na gostovanju Real Madridu u subotu. Barsa je izgubila od Monaka pošto je igrala 80 minuta sa igračem manje, pa je razbila Jang Bojse, dok je Bajern nakon što je razbio Dinamo, doživeo neočekivani poraz od Aston Vile i zato je i Vensan Kompani sada pod blagim pritiskom.

Ako pogledamo istoriju, Barsi bi i remi bio veliki korak unapred, a pobeda bi bila potvrda da Katalonci konačno mogu da stanu na crtu svima i u Evropi. Jedna zanimljivost za kraj - kada je Barsa pobeđivala Bajern u ta dva navrata, u sezona 2008/09 sa Pepom Gvardiolom i 2014/15 sa Luisom Enrikeom, na kraju je i osvajala Ligu šampiona.

 Hansi Flik je pred ovaj meč dobio nekoliko lepih vesti, pošto su u konkurenciji - Dani Olmo, Gavi, Fermin Lopez i Frenki de Jong, ali, male su šanse da bilo koji od njih započne meč, posebno se to odnosi na Gavija koji je pauzirao godinu dana. S druge strane, Vensan Kompani je ostao bez Saše Pavlovića, dok je Džamal Musijala i dalje pod znakom pitanja pošto nije igrao još od tog poraza od Aston Vile početkom oktobra. Od ranije su van stroja Stanišić, Boi i Ito.

Potencijalni sastavi:

Barselona: Penja, Kunde, Kubarsi, Injigo Martinez, Balde, Kasado, De Jong, Pedri, Jamal, Rafinja, Levandovski.

Bajern: Nojer, Gereiro, Upamekano, Kim, Dejvis, Kimih, Palinja, Olise, Miler, Gnabri, Kejn.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke