Komšije Severni Makedonci i Mađari, srećno!

Autor: Vladimir Stojanović
četvrtak 12.11.2020.
12:18
Izvor: Sportske.net

Sjajno bi bilo da uz Srbiju i naši susedi odu na EP.

EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE
EPA-EFE/ZURAB KURTSIKIDZE

Povezane vesti

Ne možemo da dočekamo Srbija protiv Škotske, jasno taj meč zaokupiraće pažnju Balkana u narednih nekoliko dana, ali biće zanimljivo videti i ostala tri duela baraža za odlazak na EP.

Poseban osvrt i najbolje želje za naše komšije Severne Makedonce koji igraju protiv Gruzije i nikada od osamostaljivala, odnosno raspada Jugoslavije nisu bili tako blizu odlaska na veliko takmičenje.

Susretali smo se sa južnim susedima, učinili su nam uslugu protiv Hrvatske u kvalifikacijama za EP 2000. godine, videćemo mogu li da preskoče poslednju prepreku, Gruziju, i da se nađu na šampionatu.

Bila bi to sjajna stvar za ovu selekciju i pre svih večnog Gorana Pandeva koji je obeležio jednu eru fudbala, a i dalje igra gotovo dve decenije za nacionalni tim. I naravno rekorder je i po broju nastupa i po broju golova, 35 u 103 meča.

Makedonija je uspela da se domogne finala baraža preko takozvanog Kosova, pobedom od 2:1, a zanimljivo da su sa Gruzijom igrali skoro u LN i meč je završio podelom bodova u Skoplju.

baner

Ali, sada je ulog veći, Crveni Risovi su bili  prvo u svojoj grupi u LN prošle godine, sa pet pobeda u šest mečeva u konkurenciji Jermenije, i patuljaka Gibraltara i Lihtenštajna. To im je donelo baraž i prelazak iz grupe D u viši rang. Selektor Angeloski ima dosta iskusnih igrača na raspolaganju nekako Makedonija je uvek imala bolja imena nego rezultate, pa se sa te strane može porediti sa Srbijom, Uz Pandeva, tu su vicekapiten Ristovski iz Sportinga, pa Tričkovski koji je sada na Kipru, Ilija Nestorovski igra za Udineze...

Ellif Elmas je u Napoliju, Ademi u Dinamu, Alioski koji je dao gol Gruziji u septembru nastupa za Lids. Ima i manje poznatih igrača, ali svakako da Severni Makedonci imaju šansu protiv rivala koji beleži odlične rezultate u poslednje vreme. Gruzija takođe od samostalnosti nikada nije bila na velikom takmičenju, i oni su promovisani u baraž kao pobednici jedne od grupa u najnižem „D“ šeširu, ispustili su samo dva boda u konkurenciji Kazahstana, Letonije i Andore. U baražu su pobedili Belorusiju kod kuće, na Boris Pačaidze Dinamo Areni, u Tbilisiju, nacionalnom stadionu, koji nije prednost jer će biti naravno prazan.

Ova bivša sovjetska republika koju predvodi iskusno Slovak Vladimir Vajs, čovek koji je svoju domovinu odveo na velika takmičenja, predvodi ih iskusni Kašia, štoper, tim dugo igra zajedno, za razliku od nekih ranijih takmičenja i kvalifikacija. Nema izrazitih zvezda kakve su nekada bili Kaladze ili Kobijašvili, ali su organizovaniji i deluju kao tim.

baner

U ostala dva meča baraža, videćemo sudar severnih suseda Mađara i Islanda. Mađarska je igrala na prošlom šampionatu, nedavno su nas pobedili u LN, ali taj meč nije bio važan. I oni žele da ulaganja opravdaju novim plasmanom na EP, prošli su prvu rundu pre četiri godine. Time su prekinuli niz od oko 45 godina, Mađarska je u svojim velikim danima bila treća 1964. pa onda četvrta 1972. i od tada nikada nisu igrali. Dobili su Bugare u Sofiji u polufinalu, posle pobede nad Srbijom, odoleli su protiv Rusa, Marko Rosi je napravio tim koji će svakako moći da se nosi sa Islanđanima koji su takođe iznenadili svet pre četiri godine. Nemanja Nikolić i Filip Holender nose dres Mađarske...

Severna Irska traži put protiv Slovačke, na papiru sve je potpuno otvoreno u ovom duelu, Irci su napravili iznenađenje u Bosni i posle penala otišli dalje. Problem je što nema navijača, za njih je to svakako udarac. Slovaci su izbacili Republiku Irsku na penale, i dalje su tu Hamšik, Škrinjar je izgubio mesto u Interu, ali je nezamenjiv u nacionalnom timu, Lobotka iz Napolija, Vajs, Duda, Mak, Juraj Kučka, Hubočan, Pekarik, svi ovi igrači imaju mnogo iskustva i to je osnovna prednost. I Slovačka je pre četiri godine prošla grupu na jedinom EP na kome su igrali.

Ali, kada već pričamo o njihovoj prošlosti, Čehoslovačka je bila prvak Evrope 1976. u Beogradu i nasuprot uvreženom mišljenju da su Česi bili bolji deo, većinu tog tima su činili Slovaci.

Baner

„Sokolovi“ kako ih zovu igraju za treće veliko takmičenje, setimo se da su šokirali Italijane, tada aktuelne prvake sveta pre deset godina u Južnoj Africi. Slovaci su izgubili od Škota i Izraela u prethodna dva meča u Ligi nacija, ali malo koga je bilo briga, uspeli su da kako rekosmo posle meča bez golova izbace Republiku Irsku i sada definitivno imaju šansu u Belfastu.

U grupi im je nedostajao bod da odu direktno, ispred njih je završio, uz Hrvatsku, i Vels..

Nisu jaki kao nekada, dva puta su tukli Severnu Irsku u četiri meča, čini se da su ove ekipe baš izjednačene i da je recimo, ovo, u najmanju ruku neizvesno koliko i duel Gruzijaca i Makedonaca, dok je Mađarska po nama favorit protiv Islanda.

Ostaje na kraju da poželimo sreću i južnim i severnim susedima i da se nadamo da će se, zajedno uz Srbiju naći na prvenstvu Evrope.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Thursday, 12.11.2020
17:38

Juraj se preziva KuCka.

avatar
Miki Krnceski
Thursday, 12.11.2020
16:33

mi smo makedonci a ne severni prvo procitajte dogovor sa grckom nemojte da se brukate

avatar
IMUN NA MINUSE(VE)
Thursday, 12.11.2020
15:41

Slovaci, srecno protiv Severne Irske!

avatar
Igor Shterbinski
Thursday, 12.11.2020
14:22

Severni Makedonci ne postoje, samo je drzava nazvana severna prema onom kriminalnom ugovoru. Ali i tamu jasno pise da kada pricamo o gradzanima, nema tu severni.
Molim vas uradite izmene. Niko nema prava da menja ime naroda.
I hvala na lepim zeljama :)

avatar
Igor Shterbinski
Thursday, 12.11.2020
14:20

Izvinite, ali mi nismo Severni. Drzavu su nazvali tako u kriminalnom procesu, ali cak i u tom ugovori koji su potpisali sa Grckom jasno pise da kada se prica o gradzanima ove drzave, to ostaje isto.
Niko i nikada ne sme da promeni ime naroda. Molim vas nemojte i vi, ocigledno zbog zbunjenosti, da to radite. Ispravite ovu gresku.
I hvala vam na ljepim zeljama. :) Bilo bi prelepo kada bi sve bivse Yu republike bile deo jednok prvenstva.