Konačno, fudbal pobedio vaterpolo u Speciji!

Autor: Vladimir Stojanović
sreda 30.09.2020.
10:58
Izvor: Sportske.net

Priča o debitantu u Seriji A, gde je "kalćo" konačno udavio vaterpolo...

EPA-EFE/SIMONE ARVEDA
EPA-EFE/SIMONE ARVEDA

Povezane vesti

To što će Specija prvi put igrati Seriju A ove sezone ne čudi. Naime, kada je otpočet ambiciozni projekat svima je na umu bio Pro Reko. Ljubitelji vaterpola znaju, u pitanju je čuveni vaterpolo klub, ponos grada i regije.

Jer, Pro Reko je 33 puta bio šampion Italije, od toga poslednjih 13 sezona, osvojili su pet titula prvaka Evrope u poslednjih 13 godina, a iza svega stoji novac Gabrijelea Volpija.

Negde kada je Specija jurišala na titulu prvaka Italije koja joj je u ratnoj 1944. priznata negde početkom našeg veka, Gabrijele Volpi se rodio malo dalje, u pomenutom Reku.

Jedan od najbogatijih, ali i najmanje eksponiranih Italijana je Nigerijac, ili ga Afrikanci smatraju za svoga jer je bogatstvo sticao i ulagao na ovom kontinentu, pogotovo u naftnoj industriji, brodogradnji i lukama. Deo kapitala je vratio u Italiju, očistio je Speciju od dugova, kao i većina drugih klubova, posle ispadanja iz Serije B 2008. Ligurijani su bankrotirali i krenuli iz amaterske lige.

Pomenuti biznismen je do 2018. držao i NK Rijeku, uspeo je da sa hrvatskim klubom osvoji hrvatsko prvenstvo 2017. kada je Damiru Miškoviću prodao svojih 70% deonica. Ostatak ima grad, iza Volpija ostao je novi stadion i trening centar, a napustio je Hrvatsku da bi se posvetio Speciji.

Baner 6

Plan je bio da se klub stavi na stabilne noge, od 2012. je vlasnik, ali se ozbiljno posvetio tek pre dve sezone. Nije očekivao da svoj istorijski plasman u elitu, Aquilotti, odnosno „Mali Orlovi“ izbore kroz plej of ovog leta.

Ta pomenuta titula iz 1944. nije bila kompletna Serija A, već „Gornja Italija“ gde se igralo pod nemačkom okupacijom (tim jeste prethodnik današnje Specije, ali su igrali i vatrogasci iz kraja jer nije bilo dovoljno fudbalera)  posle propasti fašističke Italije, tako da je ovo prvi put da crno-beli igraju „pravu“ prvu ligu.

Stabilne finansije mnogo znače, od kada je Volpi kupio klub, svake godine su bili najmanje u top 10 Serije B, prošle godine igrali baraž, ove kao treći, ponovo morali u plej-of i ostvarili san.

Specija kao i svi klubovi Serije B ima dosta igrača na pozajmici iz drugih klubova, sjajni golman Skufet se vratio u Udineze, prodali su Auđela Sampdoriji,  za sada najveće pojačanje je Ismailji iz Hajduka koji je plaćen 2.5 miliona evra, a pojačali su se Farijasom, golmanom Rafaelom iz Kaljarija, iskusnim Matijelom iz Atalante, da ne nabrajamo, ali imaće 11 igrača na pozajmici iz većih klubova.

Baner 7


Cilj je da prežive debitantsku godinu, možda je iznenađenje što su dobili Nestin Frozinone koji je važio za kvalitetniji tim. Sada im malo ko daje šanse da prežive.

Grad ima manje od 100 000 stanovnika, divlje su slavili ulazak iako su vlasti apelovale da poštuju mere zaštite zbog korone.

Ovo je rekord i za pokrajinu, Ligurija će prvi put u svojoj istoriji imati tri kluba u Seriji A, pored „derbija Lanterne“ videćemo i okršaje Specije sa Sampom i Đenovom.

Nikada nisu bili ni blizu, Savona je šezdesetih igrala u Seriji B, Virtus Entela je drugoligaš, ali oni nemaju ambicije, Kjavari je mesto kraj Đenove sa manje od 30 000 stanovnika.

Specija deluje kao kandidat za ispadanje, ali kažu da više nisu Aquilotti već Aquile, odnosno „Orlovi“ i da će raširiti krila.

Malo ko im veruje, ali da vidimo.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke