Kuman otvorio dušu - O Mesijevoj budućnosti, odluci o Suarezu, izborima...

Autor: Milovan Longinov
utorak 02.02.2021.
12:25
Izvor: Sportske.net

Ronald Kuman pričao o svemu.

EPA-EFE/KIKO HUESCA
EPA-EFE/KIKO HUESCA

Povezane vesti

Trener  Barselone Ronald Kuman prihvatio je poziv svog voljenog kluba u najtežem trenutku. 

Nakon istorijskog poraza od Bajern Minhena, u trenucima kada Lionel Mesi odlučuje da zatraži da napusti klub, kada je vidljivo da su promene neophodne, Holanđanin je prihvatio ponudu da trenira Barselonu. 

U intervjuu za Atletik je otvorio dušu i dotakao se brojnih tema, a najvažnija je svakako budućnost Lionela Mesija.

"Bilo je jako teško razdoblje kada sam stigao u klub. Mesi je bio ljut zbog nekih stvari u klubu i nije bio srećan jer je deo ekipe koja je izgubila 8:2 od Bajerna. Tada je želeo da ode. Nisam siguran da će Mesi ostati, ali se nadam da hoće. Zapravo, ne mogu da ga zamislim u dresu neke druge ekipe. Sa njim sam pričao kada sam došao u njegovoj kući, tada je delovao euforično i spremno da pomogne ekipi. Pričamo često o taktici, imamo otvoren i profesionalan odnos", rekao je Kuman. 

Posebna tema  bila je i odluka da Luis Suarez napusti klub i pojača Atletiko Madrid, koji je lider La Lige sa 10 bodova više od Barselone, a Urugvajac prvi strelac sa 14 pogodaka.

"Naravno da bi bilo bolje za nas da je Suarez otišao u Juventus, nego u Atletiko Madrid. To je  bila teška odluka koju smo morali zajedno da donesemo. I dalje mislim da nismo pogrešili što smo odlučili da ga se odreknemo", rekao je  Kuman.

O Barsi i povezanosti sa klubom i gradom, rekao je sledeće:

"Volim ovaj grad, klub i njegove navijače! Barselona je jedna od najvećih ekipa na svetu. Svi očekuju puno od nje, a navijači svake sezone očekuju trofeje. Trenirati Barsu je najteži zadatak koji sam ikad dobio, uprkos činjenici da poznajem klub i da me ljudi smatraju jednom od legendi zbog gola u finalu Lige šampiona 1992. godine", rekao je Kuman, i potom otkrio da nije mogao da odbije novu ponudu Barselone.

"Mesto trenera Barse mi je bilo ponuđeno i u januaru 2020. godine, ali tada sam odlučio da ostanem sa reprezentacijom i da vodim Holandiju na EP. Nakon situacije s pandemijom, odlučio sam da prihvatim ponudu Barselone, jer sam sebi rekao da neću i treći put odbiti tu mogućnost", ističe Kuman.

Holanđanin je podvukao koliko su predstojeći izbori važni za klub.

"Potreban nam je predsednik koji može da stvori budućnost za ovaj klub. Jedna od najtežih stvari s kojima se trenutno suočavam jeste to da sam trener kluba koji nema predsednika. Donosim sve tehničke odluke, a to mi otežava pisao. Barseloni je  što pre potreban predsednik", ističe Kuman i nastavlja:

"Pandemija puno pogađa Barselonu. Nema navijača, turista i niko ne kupuje dresove. Nakon završetka pandemije, Barsa će se vratiti i postati najveći klub na svetu".

O ambicijama do kraja sezone...

"Niko u klubu od mene nije tražio osvajanje trofeja jer svi znaju da prolazimo kroz period tranzicije. Međutim, naravno da želimo da se borimo za sve trofeje. Razočarani smo zbog poraza u finalu Superkupa. Bilo je to prvo finale za 12 igrača naše ekipe. Imamo mnogo talenatovanih i mladih igrača, ali od njih ne možete da očekujete Barsu kakva je bila pre 10 godina, to je ludost", naglasio je  Kuman uz jasan zaključak:

"Ono što ja želim u Barsi jeste da moja ekipa igra napadački i lep fudbal. Nadam se da ću očuvati nasleđe Johana Krojfa. Bio je trener kad sam igrao za Barsu i tada je počeo da menja stvari u klubu", zaključio je Kuman.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
P.S.
Tuesday, 02.02.2021
22:39

Da, jako teško razdoblje, ali se srećom po Barsu legendarni Kuman smilovao da je prihvati. Odluka da išutiraju Suareza napolje za dž je zaista vredna divljenja. Za Barsu je njegovih postignutih 14 golova do sada u La Ligi za Atletiko potpuno bezvredno, upoređujući to sa veličanstvenim golgeterskim serijama Dembelea (od čitava 2 data gola), Brajtvajta (sa isto toliko datih golova) i Grizmana (sa fantastičnih 6 datih golova), s' tim što niko od njih nije bio ni u predlogu da leti napolje. Naravno da niko u klubu nije tražio od Kumana osvajanje trofeja jer bi se to tretiralo kao neukusna šala. Da im je do trofeja doveli bi pravog trenera, a ne Kumana, i rasterali bi 3/4 ekipe i doveli igrače koji bi mogli da se bore za trofeje.

avatar
Nemanjici
Tuesday, 02.02.2021
15:21

Pa kako mislis da je odluka dobra sto ste ga oterali a on covek prvi strelac lige i u timu koji je prvi na tabeli...Kumane razmisljaj malo nemoj da pricas ono sto bi klub voleo da cuje