Luton i heroj "Radi" - Pre tačno 40 godina, Antić je postao legenda novog premijerligaša

Autor: Milovan Longinov
nedelja 28.05.2023.
13:10
Izvor: Sportske.net

Pravi je trenutak da se prisetimo...

Twitter/LutonTown
Twitter/LutonTown

Povezane vesti

Fudbaleri Lutona napravili su istorijski uspeh plasmanom u Premijer ligu, prvim u istoriji kluba.

Luton je bio stalni član Prve divizije engleskog fudbala, ali je ispao iz iste neposredno pre osnivanja Premijer lige, kakvu do danas poznajemo. 

Luton nije mali klub, iako igra na stadionu od desetak hiljada sedećih mesta, jer je osnovan još davne 1885. godine i jedan je od najstarijih na Ostrvu. 

Ono po čemu je nama zanimljiv Luton jeste zbog Radomira Antića, koji je svojevremeno nosio dres ovog malog kluba u predgrađu Londona. 

Upravo je popularni "Radi" postigao jedan od najvažnijih pogodaka u istoriji ovog kluba. 

U sezoni 1982/83, u poslednjem kolu, sastali su se Luton i Mančester Siti u direktnom okršaju za opstanak. Brajton i Svonsi su već ispali, Sitiju je bio dovoljan i bod, dok je Lutonu bila neophodna pobeda za opstanak u Diviziji 1.

Radomir Antić je u igru ušao u 64. minutu, a pet minuta pre kraja, stadion je eksplodirao. Radomir naleće na odbijenu loptu i šalje je u mrežu za pobedu - Luton je opstao, Siti je u Diviziji 2! 

Tog 14. maja 1983. godine prisetio se i Riki Hil u intervjuu za Bi-Bi-Si. 

"To je istorijska utakmica, morali smo da pobedimo, a Sitiju je bio potreban bod. Igrali su pred 40.000 svojih navijača... Niko od nas nije očekivao da pobedimo. Sećam se i tog gola... Video sam da lopta ide ka njemu i odmah sam pomislio - on je prava osoba za to, tako se postaje legenda", rekao je Hil o Antićevom golu iz 1983. godine, kojim se engleski klub i oprostio od naše legende, kada je preminuo 6. aprila 2020. godine...


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke