Marko Rose, čovek koji raste uz svoje timove!

Autor: Milovan Longinov
subota 27.02.2021.
10:35
Izvor: Sportske.net

Ko je novi trener Dortmunda od naredne sezone?

EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

Povezane vesti

Kada je Borusija Dortmund objavila da će njen naredni trener biti Marko Rose dobro su znali šta rade. Prvo, Nemac je prošao apsolutno sve kategorije i neprestano se dokazivao što je kada preuzimate mladi tim sa kojim uporedo rastete neophodna kvalifikacija u Nemačkoj.

Drugo, iako je pominjan Alegri, u Dortmundu preferiraju trenera koji je motivator i koji naravno govori jezik, za njih je bitan rad sa mlađim igračima i spremnost da se rizikuje da klincima koliko i rezultati.

Rosea se verovatno sećate kao čoveka koji je počeo u akademiji Red Bula, onda preuzeo prvi tim, Zvezda  ga je zaustavila na putu ka Ligi šampiona. Ali, s obzirom na činjenicu da od ulaska kapitala kompanije u Lajpcig, austrijski klub služi kao neka vrsta razvojne šanse i odskočne daske, njegov rad nije cenjen samo kroz rezultat, već igrače koje je izbacio. 

Ovaj Nemac ima “trejdmark” iz Majnca što neodoljivo podseća na Klopa i Tuhela. Jer, on je po povlačenju sa fudbalskih terena, odmah preuzeo rezervni tim kluba, a onda i trenirao Lajpcig u petoj ligi.

Proveo je u akademiji Salcburga dosta vremena vodeći klince, napredujući zajedno sa njima, a onda je pre četiri godine potpuno neočekivano izbacio generaciju koja je trijumfovala u Ligi šampiona za mlade. Njegov trijumf je bio trijumf tima, Benfika je imala Rubena Dijaša i Žoao Feliksa.

Nagrada je odmah stigla u preuzimanju prvog tima od Španca, Oskara Garsije. Jasno da je nastavio dominaciju u Austrji, ali se pristup razlikovao. On je selektirao brze igrače, prepune energije, ta ekipa je stigla do polufinala LE, izbacivši i Dortmund. Za dve godine je Salcburg bio tvrđava on nije izgubio nijednu utakmicu kod kuće što je neodoljivo poređenje sa Murinjovim danima u Portu i prvom mandatu u Čelsiju.

Rose nije otišao u Lajpcig, jer tamo je Nagelsman, ali nije ni želeo da čeka. Naime, odmah je prihvatio Gladbah, a razlog je bila šansa da se ne samo vrati u domovinu već i nedostatak motivacije u austijskoj ligi. 

Borusija Menhengladbah je nudila nešto drugo, ekipu koja ima dosta mladih igrača, ali i veliku prošlost, kao i sjajnu fudbalsku školu, kao i mogućnost da kupuje etablirane fudbalere iz manjih klubova. 

Prvu godinu je završio u zoni Lige šampiona, a vodio je u ligi do decembra dok se Bajern nije organizovao. Uspeo je da afirmiše Markusa Tirama i Alasana Pleu, i da u Ligi šampion ove sezone preživi grupu protiv favorizovanih Šahtjora i Intera.

On će ove sezone završiti priču, loše čuvana tajna je da odlazi u Dortmund i da se njegovi putevi nekako poklapaju sa Klopovim. Jer, oni su sezonu bili saigrači u Majncu, slično posmatraju fudbal, kačket je neizbežan detalj, a govoreći o zemljaku menadžer Liverpula je rekao da je Rose sposoban da reproducira stil koji je nemački i koji podrazumeva ofanzivan, agresivan fudbal koji vuče poreklo iz doba reboota, nove nemačke filozofije usvojene nakon neuspeha na EP 2004.

Nema sumnje, Rosea čekaju velike stvari, a u Dortmundu će pritisak još biti veći, mada će se poklopiti sa njegovom željom da raste uz svoje timove. 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke