Martovsko zagrevanje za najjači turnir u istoriji

Autor: Mladen Heleta
petak 24.03.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

Vodič kroz kvalifikacije za Afrički kup nacija.

EPA-EFE/ALIOU MBAYE
EPA-EFE/ALIOU MBAYE

Povezane vesti

Najveće kontinentalno takmičenje u Africi uvek privlači mnogo pažnje kod onih najzagriženijih ljubitelja fudbala, posebno zbog velikih uzbuđenja, egzotičnih utakmica i duela ekipa prepunih poznatih igrača koje su približnog kvaliteta. Nikada se pobednik ne može unapred prognozirati, a na naredno takmičenje ćemo čekati nešto duže nego što smo mislili.

Prvobitno, Afrički kup nacija je trebalo da se održi u junu i julu ove godine u Obali Slonovače, ali je termin naknadno promenjen.

Afrički kup nacija neće se igrati 2023. godine, već tokom januara i februara 2024. godine zbog sezone obilnih kiša u Obali Slonovače. Tako će pauza biti duža za čak sedam meseci i klubovi iz najjačih liga sveta ponovo će biti u onom "čuvenom" problemu kada igrači na vrhuncu sezone odlaze na ovo takmičenje.

Tako je bilo i 2022. godine, kada se turnir igrao u Kamerunu tokom januara i februara, a na kraju ga je po prvi put u istoriji osvojio Senegal preko najtrofejnijeg tima Afrike Egipta u finalu i to posle boljeg izvođenja penala. Prosto je neverovatno da ova selekcija nikad to tada nije bila šampion Afrike, samo u ovom veku je imala nekoliko spektakularnih generacija, posebno onu iz 2002. godine, ali trebalo je da se pojave Mane, Kulibali, Gana Gej, Mendi, Kujate i ostali, pa da donesu trofej svojoj državi.

Nedavno završeno Svetsko prvenstvo u Kataru visoko je pozicioniralo afričke reprezentacije i prema svemu sudeći u Obali Slonovače nas za nešto manje od godinu dana čeka sjajan i nikad zanimljiviji turnir. Verovatno najjači u istoriji Afrike.

Maroko je postao prva afrička selekcija u istoriji koja se plasirala u polufinale Mundijala, a selektor Valid Regragi je nakon tog epskog rezultata za ceo kontinent kao iz topa ispalio da je to samo početak i da je glavni cilj njegove ekipe da se na prvom sledećem turniru popne na krov Afrike.  Marokanci su samo jednom, davne 1976. godine, bili prvaci Afrike i za njih će takmičenje u Obali Slonovače sa svim zvezdama u timu biti "sad ili nikad".

Šampion Senegal je dogurao do osmine finala Mundijala, Engleska je bila nepremostiva prepreka, ali je u Kataru igrao bez ubedljivo najboljeg igrača Sadija Manea, koji će sada imati veliki motiv da sa svojom selekcijom odbrani titulu.

Gana, Tunis i Kamerun nisu prošli svoje grupe u Kataru, ali su ostavili jak utisak. Snagu Kameruna osetili su Brazil i Srbija, Tunis je pobedio Francusku i remizirao sa Danskom, a Gana je mlada ekipa koja tek treba da dostigne svoj vrhunac.

A kada na ove reprezentacije dodamo one koje nisu igrale na Mundijalu, a koje su po snazi izjednačene sa ovima koje su igrale, a neke čak i jače od njih, onda dolazimo do one teze sa početka teksta da svaki Afrički kup nacija donosi ogromna uzbuđenja i neizvesnost.

Obala Slonovače će biti domaćin, a sa igračima koje poseduje ima sve što je potrebno da pred svojom publikom pojuri treću titulu u istoriji. Sebastijan Ale, Zaha, Kesi, Sangare, Orije, Seri, Boga i društvo svakako mogu da odu do kraja. To može i Egipat sa Salahom, Nigerija sa Osimenom, Alžir sa Marezom, Benramom, Slimanijem i Benaserom... Zaista širok korpus favorita, a ne treba zaboraviti ni ekipe koje mogu da dođu iz drugog plana i osvoje turnir, među kojima se pre svih izdvajaju Mali sa igračima poput Dukurea, Traorea, Hajdare i Samasekua, te DR Kongo sa Visom, Bakambuom, Mbembom i Mbokanijem. Ne tako davno smo imali i jedan takav slučaj, kada je Zambija 2012. godine mimo svih očekivanja osvojila šampionat Afrike i to tako što je u finalu pobedila Obalu Slonovače predvođenu Drogbom i Jajom Tureom, koja je tada bila, po imenima, jedna od najjačih selekcija na planeti.

Kvalifikacije su već počele, odigrana su dva kola, a u ovom martovskom terminu igraju se još dva. Ima 12 grupa sa po četiri ekipe i sistem takmičenja je jasan, pošto će najbolje dve iz svake grupe obezbediti plasman na završni turnir u Obali Slonovače. Domaćin takmičenja igra ove kvalifikacije, pa ako on u svojoj grupi završi na jednom od prva dva mesta, a sigurno hoće, onda se otvara šansa za trećeplasiranog, pa je to idealna prilika za Komorska ostrva i Lesoto da se kvalifikuju.

Svi favoriti gore-dole dobro stoje posle dva kola, osim DR Konga koji je startovao sa dva poraza, pa u ovom "prozoru" posebno treba ispratiti rezultate te selekcije, koja će morati da se vadi u dvomeču sa Mauritanijom i osvoji svih šest bodova kako bi ostala u igri. DR Kongo je propustio i prošli turnir u Kamerunu, pa bi novi neuspeh u kvalifikacijama bio prava katastrofa za zemlju koja se nekada zvala Zair. 

OVDE možete pogledati kompletnu ponudu AdmiralBet-a za afričke kvalifikacije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke