"Messi y Barça para siempre", bajka u pet činova

Autor: Milovan Longinov
ponedeljak 08.03.2021.
19:00
Izvor: Sportske.net

Da li je sada veća šansa da Leo Mesi ostane u Barseloni?

EFE/ALEJANDRO GARCIA
EFE/ALEJANDRO GARCIA

Povezane vesti

Dolaskom na glasanje na predsedničim izborima po prvi put, dokaz je da je Lionelu Mesiju još kako stalo do svoje Barselone.

Nema ni najmanje dileme da je Leo Mesi glasao za pobednika Đoana Laportu i da će novi predsednik imati aduta i keca u rukavu da ga zadrži.

U nastavku iznosimo neke od razloga zbog kojih bi Leo Mesi želeo da ostane.

1. Porodica

Možda zvuči smešno, ali ovo nije slučajno baš pod brojem jedan. Kao neko ko prati i zna svaki detalj iz Mesijevog života od 2000. kada je stigao u Barselonu, autor ovog teksta može da potvrdi - Leo Mesi ne voli da menja svoje okruženje, odan je svemu što ga vezuje za Barsu i svoju porodicu. Sa Antonelom Rokuco je ceo svoj život, poznaju se od malih nogu. Slična je i njegova ljubav sa Barsom, ma koliko to smešno i možda nebitno zvučalo. 

U svom intervjuu iz sredine avgusta kada je otvorio dušu novinaru Rubenu Uriji, otkrio je koliko su sinovi, a najviše najstariji Tijago, plakali samo da ostanu u Barsi. I mnogi veruju da je Mesijev miran život kakav je oduvek želeo i imao u Barsi, doprineo da zbog svoje porodice ostane u Kasteljdefelsu, bogatoj varošici na 25 kilometara od Barselone. 

2. Đoan Laporta

Samo jedan čovek je možda mogao da prođe na "žuto" i uhvati poslednji voz da ubedi Mesija da ostane. Laporta i Mesi imaju poseban odnos, to nije bila samo priča iz kampanje, već je zasnovana na zaista uzajamnom poštovanju i poverenju. Tokom prvog mandata Đoana Laporte, Mesi je postao prvotimac, debitao je kod Franka Rajkarda, a potom je dobio i Ronaldinjovu "desetku" kod Pepa Gvardiole. Kada je 2004. godine Robinjo stigao u Real Madrid, Laporta je rekao:

"Mogli smo da dovedemo i mi Robinja, želeo je kod nas. Nismo, jer imamo Lea Mesija, taj momak je budućnost Barselone i verujemo u njega", bile su reči Đoana Laporte koje Mesi sigurno i danas pamti. 

Laporti veruju svi, on će podići atmosferu oko ekipe do tačke usijanja. Euforija koju on svojom harizmom može da proizvede budi nadu da sve oko Barse može i mora da se ujedini. Barsa je bila najveća identifikacija Katalonaca, jedinica za pripadnost i najveća svetinja u Kataloniji, a Laporta, uzgred i kao veliki separatista po političkom opredeljenju, znaće kako da navijače povrati na stadion i podigne sve na jedan poseban, ujedinjeni nivo. To je  ono što je Mesiju nedostajalo proteklih pet, šest godina.

3. Sportski projekat - povratak "krojfovsizmu"

Ovo je povezano sa novom upravom, a Laporta zna kako će sve da podigne i na sportskom planu. Zbog sentimentalnosti, ali i znanja, iskustva, Laporta će na najvažniju poziciju postaviti Đordija Krojfa, sina legendarnog Johana. Za one koji ne znaju - Sveti Đordi je zaštitnik svih Katalonaca i baš zbog toga je svojevremeno Johan svom sinu dao ime po najvećem katalonskom svecu. To donosi sa sobom ogromnu konotaciju i duboku povezanost na svim nivoima. Laporta je oduvek vodio Barsu na  postulatima Krojfove filozofije, a malo ko zna da je upravo Johan 2008. godine, kada se Rajkardova Barsa raspala, naterao Laportu da umesto Murinja dovede Gvardiolu.

"Da, istina je, Horhe Mendeš je organizovao sastanak na kom je Murinjo predstavio dugoročni projekat i bili smo blizu da ga angažujemo. Onda je došao Johan i rekao mi da Gvardiola mora da bude trener i da će on čuvati Barsin identitet i donositi trofeje. I kada nije imao funkciju u klubu, Krojf je određivao sudbinu Barse", rekao je mnogo godina kasnije Laporta.

Dakle, Đordi Krojf uz pomoć Mateua Alemanija, cenjenoj stručnjaka, koji će biti direktor fudbala, imaće zadatak da  naprave jak sportski projekat.

Pominju se pojačanja, Barsa je u problemu i neće imati novca za igrače poput Halanda, Lautara, Mbapea, Salaha, sigurno do sledećeg leta.

Baš zbog toga u prvi plan iskaču paklena pojačanja, koja će biti besplatna - Aguero, Depaj, Vajnaldum, Alaba, Erik Garsija (koji je već dogovorio dolazak u Barsu) i verujemo da će Laporta dovesti makar još dvojicu slobodnih igrača.

4. Godine i izbor kluba

Leo Mesi u junu puni 34 godine, sigurno da će ga želeti svi, ali je i svestan da ima još dve godine (daj bože tri) na vrhunskom nivou. PSŽ ga je sam udaljio lošom kampanjom proteklih nedelja, naročito uoči međusobnog duela na "Kamp nou", kada su brojni igrači u medijima zvali Mesija da pređe na "Park prinčeva". Druga opcija i jedina, samo je Mančester Siti. To je Pep Gvardiola i saradnja sa njim. U prevodu, sada će Gvardiola biti najveći protivnik Đoana Laporte. Siti svakako ima bolji tim, ozbiljniji projekat, ali mu i na sve to i pored prisustva Gvardiole, nedostaje "ono nešto" što verujemo da je Mesiju još kako bitno kada bude odlučivao.

5. Neka nova Barsa, Ćavijeva?

Ovo je povezano sa onim prvim. Barsa je Mesiju sve. I ne samo njemu, već i njegovoj porodici. I verujem da bi Mesi najviše voleo da Barsa pokaže moć da napravi preko noći veliki tim i da se pojavi neki novi Gvardiola, a ko bi to mogao da bude bolji od Ćavija Ernandesa? Laporta ima ogromno poverenje  u rad Ronalda Kumana, koji uz sve mane i haos u klubu, vadi 200% iz ove ekipe u situaciji u kojoj se nalazi. Ipak, dugoročno, nije rešenje. Jer, on je trener 20 godina i nikada nije bio ni blizu trenerske elite. Ćavi je pokazao da ima jasnu filozofiju, sa Al-Sadom se prošetao kroz sva takmičenja u Kataru i peške bi krenuo ako bi ga Laporta zvao. 

I za kraj, kada podvučemo crtu, pitanje iz naslova - hoće li ljubav Mesija i Barse biti zauvek?!

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke