Mesi je PSŽ-ova "zlatna koka" od 700 miliona evra!

Autor: Stefan Matić
petak 23.09.2022.
11:20
Izvor: Sportske.net

Razbijen i mit o dresovima.

EPA-EFE/Mohammed Badra
EPA-EFE/Mohammed Badra

Povezane vesti

Lionel Mesi je prošle godine pojačao francuski PSŽ kao slobodan igrač. 

Argentinac je tako napustio voljenu Barselonu i zaigrao za neki drugi klub po prvi put od 2000. godine. Ove sezone je dosta bolji u pogledu partija koje pruža. Na 11 utakmica ima šest golova i osam asistencija, zajedno sa Nejmarom i Mbapeom čini ubitačan trio. 

Međutim, Mesi je verovatno i više pomogao PSŽ-van terena nego na njemu. Njegov dolazak je sa sobom doneo i armiju navijača plus veliko interesovanje za klub iz prestonice Francuske. Procenjuje se da je klubu kroz komercijalne poslove doneo dodatnih 700 miliona evra zarade!

Sa PSŽ-om ima dvogodišnji ugovor. Prošle je zaradio 30 miliona evra, ove će deset više, a postoji i opcija produžetka. Dolaskom Mesija došla je i saradnja sa brendovima poput Dior-a, Crypto.com, Volt, Big Cola i mnogim drugima. Mark Armstrong, direktor PSŽ-a je za špansku Marku pričao više o Mesijevom uticaju. 

"Potražnja je porasla između 30 i 40 procenata. Kada se ovakav transfer desi, ljudi misle da su isplaćeni odmah kroz dresove i to nije u potpunosti tačno. Ne možete napraviti mnogo dodatnih dresova. Dogovor je napravljen kako bi pokrio neki minimum, što je veoma važno, ali ne možete zadovoljiti svu potražnju za Mesijevim dresom", izjavio je Armstrong.

Analiza Brand Finance-a od prošle godine je naglasio kakav će finansijski uticaj Mesijevog odlaska biti na Barsu. Projekcija je bila da će "šteta" iznositi oko 137 miliona evra, što je umanjenje oko 11 procenata vrednosti njihovog brenda. Prodaja Mesijevih dresova broj "deset" u Barsi je vredela oko 200 miliona evra godišnje, ali je klubu išlo svega 30 miliona evra od tih transakcija. Većina ide proizvođačima dresova (NIKE) dok klubu pripada oko 10-15 procenata od prodaje. Dolazak Mesija u PSŽ je podigao i prodaju dresova francuskog kluba. Samo prošle godine je prodato preko milion dresova koji koštaju od 90 do 160 evra, više od 60 procenata prodatih dresova je na sebi imalo Mesijev broj trideset. 

Ostaje da se vidi šta će Mesi odlučiti po kraju ove sezone. Ostanak u Parizu ili spektakularan povratak u Barsu?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke