Minhen 1860 - "Lavovi" koji su ostali bez zuba

Autor: Milovan Longinov
subota 10.10.2020.
13:44
Izvor: Sportske.net

Tužna sudbina tima koji smo voleli...

twitter.com/tsv1860
twitter.com/tsv1860

Povezane vesti

Kada se pomene Minhen 1860, odmah sledi i prezir prema navijačima Bajerna koje posmatraju kao došljake i "skorojeviće".

"Lavovi" su osnovani 40 godina ranije od mnogo uspešnijeg gradskog rivala, ali ovo 1860 je godina kada je osnovano sportsko drušvo TSV, a fudblaska sekcija je svetlost dana ugledala poslednje godine 19. veka.

Oni su u nacističkoj Nemačkoj tokom ratnih godina osvojili dve titule i kup kada su savladali Šalke, ali posle toga nisu baš imali mnogo uspeha u posleratnoj Nemačkoj.

U regionalnim ligama do polovine šezdesetih dok nije stvorenaa Bundesliga u obliku kakav poznajemo, "Lavovi" su uvek gledali u leđa klubovima sa juga poput Štutgarta, Nirnberga i Ajntrahta.

Posle stvaranja jedinstvenog takmičenja za koje su dobili pozivnicu, najbolje su bile te rane godine. Osvojili su kup 1964. izašli u Evropu i odmah igrali finale KPK gde ih je savladao engleski Vest Hem.

Svoju jedinu pravu titulu osvojili su 1966. sledeće godine su bili drugi iza Braunšvajga, a onda potonuli u prosečnost. Ostlai su nekako lokalna stvar, a pojavom velikog Bajerna stvari su bivale sve gore.

Minhen 1860. je naredne tri decenije, pratkično dfo ujedinjenja Nemačke proveo unižim ligama, u elitu su se vratili tek 1994. To je bila ekipa sa našim Mikijem Stevićem. Olafom Bodenom, Černijem, igrali su Jens Jeremis i Bugarin Borimirov. Završili su kao osmi 1996. a na prelazu vekova napravili najbolji rezultat. Tim je predvođen trenerom Vernerom Lorantom završio na četvrtom mestu. Austrijanci Purk, Prsenik, Černi, Štrancl su činili nukleus tima, česi Votava, Tis i Čižek su dali pun doprinos, a te sezone je Martin Maks terorisao odbrane, nikada više nije ponovio takve partije.

Baner 5

Igrale su i dve legende, Tomas Hesler i Džerald Vanenburg koji se povukao te sezone.

Posle deset godina u eliti, ispali su 2004. u Cvajtu i nikada se nisu vratili. Drugoligaško tavorenje je zamenio pad u amatere, ali su uspeli da se podignu do regionalne lige. I u trećoj ligi na "Alijanc Areni" koju dele sa Bajernom gleda ih desetak hiljada ljudi, a navijači su bili najverniji kada su ispadali u amatere, bilo ih je po 25 000 na stadionu.

Šta je krenulo loše?

Oni imaju oko 25 000 članova, to da grade novi stadion sa Bajernom bila je katastrofa, već tada su ispali u drugu ligu, na dan kad je Fransis Kiojo promašio penal za opstanak protiv Herte.Morali su da prodaju svoje deonice Alijanc Arene Bajernu za samo 11 miliona evra, a sada plaćaju godišnju rentu od 3.5 za igranje.

Početkom decenije bili su blzui bankrota, spasao ih je Hasan Ismaik koji je kupio klub za 18 miliona i postao prvi stranac vlassnik u nemačkom fudbalu. Nije uspevao da promeni pravilo 50+1, nije se slagao sa predsednicima, na kraju je posle ispadanja u treću ligu biznismen iz Abu Dabija uskratio podršku i klub je završio u četvrtoj ligi, prešli su dva ranga nadole u dva dana.

Vratili su se i dalje se sude sa Ismaikom oko njegovih potraživanja, ali sada je i Cvajta daleko. da ne pričamo o Bundesligi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke