Može li Atletiko da pomrsi račune i prekine niz Reala i Barselone?

Autor: Milovan Longinov
sreda 10.01.2024.
10:00
Izvor: Sportske.net

Četvrti Superkup Španije u Rijadu.

EPA-EFE/Enric Fontcuberta
EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Povezane vesti

Petu godinu u nizu druga nedelja januara rezervisana je za Superkup Španije u fajnal-for formatu, a po četvrti put u Saudijskoj Arabiji, u Rijadu. Učesnici su aktuelni šampion Španije i prošlogodišnji osvajač - Barselona, potom Real Madrid, Atletiko Madrid i Osasuna.

Kako je osmišljen format i kako su do sada prolazili turniri?

Učesnici su dva prvoplasirana tima La Lige i finalisti Kupa kralja. U polufinalu sastaju se osvajač La Lige i poraženi iz finala Kupa, odnosno drugoplasirani u La Ligi i osvajač Kupa. U dosadašnja četiri turnira, Real Madrid je osvojio dva, a Atletik Bilbao i Barselona po jedan. Ipak, treba podsetiti da je zbog korone, u januaru 2021. domaćin bila Sevilja.

Na prvom ovakvom Superkupu, januara 2019. godine, Atletiko Madrid je uručio otkaz Ernestu Valverdeu. Atletiko je slavio 3:2 protiv Barselone i Hosep Marija Bartomeu je posle te utakmice, iako je Barsa bila lider na tabeli, odlučio da dovede Kikea Setijena. Real Madrid je u finalu pobedio Atletiko nakon boljeg izvođenja penala i osvojio prvi pehar u Rijadu.

Naredne godine, u Sevilji, Atletik Bilbao je napravio čudo, pošto je prvo pobedio Real Madrid, a onda u neverovatnom finalu nadoknadio dva puta Barsinu prednost, golom u 90. minutu ušao u produžetke (2:2), a onda je Injaki Vilijams doneo veliku pobedu i trofej za Baskijce.

Januara 2022. godine, Real Madrid je ponovo osvojio Superkup. U polufinalu, Karlo Anćeloti je pobedio Ćavija u "El Klasiku" 3:2 nakon produžetaka, i potom u finalu rutinski savladao Atletik Bilbao - 2:0.

I na poslednjem turniru, prošle godine, Barselona je konačno uspela da slavi u Rijadu. U polufinalu je pobedila Betis posle boljeg izvođenja penala, a u finalu je razbila Real Madrid rezultatom 3:1, što je verovatno i najbolji "El klasiko" sa Ćavijem na klupi. 

U kakvoj formi sada dolaze timovi u Rijad?

Prvo polufinale, u sredu od 20 časova igraju Real Madrid i Atletiko Madrid. Madridski timovi već su se sastali u ligaškom "madrilenju", Atletiko je slavio na svom stadionu rezultatom 3:1, ali je Real identičnim rezultatom slavio prošle sezone u četvrtfinalu Kupa kralja. Generalno, Real je u boljoj formi doputovao u Rijad, jer bukvalno nema nijedan poraz od tog od Atletika krajem septembra. Atletiko igra promenjivo, posebno van Madrida, izgubio je u Đironi i Bilbau, a početkom decembra i u Barseloni, tako da je sve derbije van svog stadiona - izgubio. Što se tiče igračkog kadra, Real je u problemu u poslednjoj liniji jer su na duže povređeni Kurtoa, Militao, Alaba, u Rijadu neće igrati ni Lukas Vaskez, ali je dobra vest da se posle pauze vraća i Eduardo Kamavinga, dok su se oporavili Vinisijus Žunior i Čuameni. Atletiko je praktično u najjačem sastavu u Rijadu. Ako pogledamo međusobne duele Karla Anćelotija i Dijega Simeonea, verovali ili ne, skor je izjednačen – po osam pobeda uz pet remija, što znači da nas očekuje još jedan uzbudljiv duel.

Potencijalni sastavi:

Real Madrid: Lunin, Karvahal, Naćo, Ridiger, Fran Garsija, Čuameni, Kros, Valverde, Rodrigo, Vinisijus, Hoselu.

Atletiko Madrid: Oblak, Himenez, Vitsel, Ermoso, Molina, Ljorente, Koke, De Pol, Lino, Grizman, Morata. 

Drugo polufinale igraju Barselona i Osasuna, a svi znaju da Katalonci igraju na mišiće u svakom meču, čak ih je namučio i četvrtoligaš Barbastro u Kupu kralja u kom je Barsa slavila 3:2. Osasuna leži Barsi, Katalonci su u prvom ligaškom susretu u Pamploni slavili 2:1, golom Levandovskog iz penala u finišu. Barsin glavni problem su golovi, na poslednjih šest nisu uspali da sačuvaju mrežu, a pritom su primili čak 13 golova. Uz to, Barselona još od 19. septembra i pobede nad Rojal Anterpom nikoga nije pobedila sa više od gola razlike. U prevodu, protiv svakog dobijaju na mišiće. Osasuna takođe nije u dobroj formi, jer je 12. na tabeli sa 22 boda, a u Kupu kralja je jedva prošla niželigaša Kasteljon (0:1). Igrački kadar muči i jedne i druge, Barsa je opet ostala bez Injiga Martineza, Gavi je van stroja do kraja sezone, Pedri je takođe otpisan za Superkup, a male su šanse da zaigra Žoao Kanselo. S druge strane, najbolji igrač Osasune Čimi Avila se povredio pred Rijad i takođe je pod znakom pitanja. Od kako je Ćavi na klupi Barselone, Katalonci su na pet mečeva slavili četiri puta, uz jedan remi.

Potencijalni sastavi:

Barselona: Penja, Kunde, Arauho, Kristensen, Balde, De Jong, Gundogan, Roberto, Rafinja, Tores, Levandovski.

Osasuna: Erera, Areso, Garsija, Katena, Pena, Munoz, Oroz, Monkajola, Gomez, Avila, Budimir.

Istorijat Superkupa Španije

Ono što verovatno ne znate, ali preteča ovog takmičenja zvao se Kupa Eve Duarete, u kom su se takođe sastajali prvak aktuelni prvak Španije i tadašnjeg Kupa generala. Igralo se od 1947. do 1953. godine, Barselona ga je osvojila tri puta, Real Madrid, Valensija, Atletiko Madrid i Atletik Bilbao po jednom.

Za nastavak istog takmičenja, pod nazivom Superkup Španije čekalo se sve do 1982. godine i od tada su do 2019. učestvovala dva tima. Najviše osvojenih trofeja u Superkupu ima Barselona - 14, a Real Madrid dva manje - 12. Sledeći su Atletik Bilbao i Deportivo La Korunja sa tri, Atletiko Madrid ima dva, a po jedan - Valensija, Sevilja, Saragosa, Majorka i Real Sosijedad. 

Lista strelaca u ovom takmičenju takođe je zanimljiva - Lionel Mesi je prvi sa čak 14 pogodaka, a ujedno ima i najviše nastupa, čak 20! Duplo manje pogodaka dao je legendarni kapiten Real Madrida - Raul Gonzales (7), Hristo Stoičkov i Ćiki Begiristajn su u dresu Barse dali po šest golova, Karim Benzema je dao pet, isto koliko i čuveni napadač Sevilje Fredi Kanute. Po četiri su dali Aric Aduric, Kristijano Ronaldo, Hose Mari Bakero, kao i sadašnji trener Barselone - Ćavi Ernandes.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke