Mundijal - 12 čekiranih, koga još čekamo?

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 16.11.2021.
23:46
Izvor: Sportske.net

Već je 12 reprezentacija čekiralo svoj odlazak u Katar 2022. godine.

EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI
EPA-EFE/JUAN IGNACIO RONCORONI

Povezane vesti

Godinu dana ostalo je do Mundijala, a Srbija će ponovo igrati na najvećoj svetskoj smotri fudbala. 

Izabranici Dragana Stojkovića Piksija su utabali svoj put ka Kataru pobedom u Lisabonu, a pored njih je još 11 reprezentacija obezbedilo učešće. Deset njih na terenu, jer domaćin Katar automatski ima pravo učešća. 

To su Nemačka, Danska, Francuska, Belgija, Hrvatska, Španija, Engleska, Švajcarska i Holandija iz Evrope, kao i Brazil iz Južne Amerike. 

Koga još očekujemo i ko je blizu plasmana?

Pisali smo vam ko igra plej-of u Evropi, 12 reprezentacija, od toga samo četiri idu u Katar, možda su najveći favoriti Portugal i Italija, bilo bi veliko iznenađenje da njih ne vidimo na Mundijalu. Svi ostali vide svoju šansu. 

Azija će dati 4 sigurna učesnika i još jednog potencijalnog koji bude igrao interkontinentalni baraž. Tamo je već treći krug kvalifikacija nakon kog će se znati ko učestvuje na Mundijalu, a veoma blizu su Iran i Južna Koreja, odnosno Saudijska Arabija. Japan i Australija će se po svemu sudeći boriti za to četvrto mesto, a igraće se i dodatni plej-of. 

Pošto su podeljeni u dve grupe, plej-of igraju trećeplasirani timovi iz obe grupe, a pobednik ide u interkontinentalni baraž za Mundijal. Trenutno trećeplasirani u grupama azijskih kvalifikacija su Emirati i Australija. 

Afrika daje pet učesnika, ostalo je deset kandidata. Oni će igrati dvomeče, pobednici idu na Mundijal, a to ćemo znati u martu mesecu. Plasman u baraž obezbedili su Alžir, Kamerun, Kongo, Egipat, Gana, Mali, Maroko, Nigerija, Senegal i Tunis. 

Severna i Centralna Amerika daju tri sigurna učesnika, već sada je jasno da će za ta tri mesta konkurisati četiri reprezentacije, a to su SAD, Meksiko, Kanada i Panama. Veliki favoriti su SAD i Meksiko, Kanada je u nešto boljoj početnoj poziciji od Paname. Četvrtoplasirani tim igra u pomenutom interkontinentalnom baražu. 

Južna Amerika je već dala Brazil, vrlo brzo će i Argentinu, a čekamo nakon toga još dva učesnika i jednog za interkontinentalni baraž. Ekvador je u sjajnoj poziciji, Urugvajci gube redom, a konkurencija je zaista velika i jedino je Venecuela praktično bez šansi. 

U Okeaniji je apsolutni favorit Novi Zeland, ostali teško i da igraju fudbal na profesionalnom nivou. Zanimljivo da zbog pandemije kvalifikacije nisu još ni počele. 

Dakle, tražimo još 20 učesnika Mundijala, ovo je neka prognoza koja bi bila realna u ovom trenutku sa procentima za plasman: 

Iran 95%
Južna Koreja 90%
Argentina 90%
Saudijska Arabija 80%
SAD 70%
Meksiko 70%
Italija 65%
Japan 60%
Alžir 60%
Senegal 60%
Ekvador 60%
Portugal 60%
Čile 55%
Mali 55%
Egipat 55%
Kanada 55%
Maroko 50%
Peru 50%
Rusija 50%
Poljska 50%

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke