Nije bilo korupcije - Blater i Platini oslobođeni optužbi!

Autor: Lazar Nikolić
petak 08.07.2022.
11:45
Izvor: Sportske.net, Beta

Suđenje završeno.

 EPA-EFE/WALTER BIERI
EPA-EFE/WALTER BIERI

Povezane vesti

Bivši predsednik Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Sep Blater i bivši predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini oslobođeni su danas pred švajcarskim sudom optužbi za prevaru.

Savezni krivični sud u Belinconi nije uvažio zahtev tužilaštva koje je sredinom juna tražilo uslovnu zatvorsku kaznu od godinu i osam meseci. Blater i Platini su negirali krivicu.

Suđenje je trajalo 11 dana i završeno je 22. juna.

Blater je u junu 2015. posle 17 godina na čelu FIFA podneo ostavku zbog korupcionaškog skandala. Nekoliko meseci kasnije savezno tužilaštvo u Švajcarskoj otkrilo je istragu u vezi sa isplatom od dva miliona švajcarskih franaka koliko je Blater 2011. godine isplatio Platiniju za konsultantske usluge, koje je legenda francuskog fudbala obavljala od 1998. do 2002. godine. 

 Oni nisu potpisali ugovor za tu isplatu, a jedini pisani ugovor koji su imali je onaj iz 1999. godine, koji je odredio fiksnu godišnju platu od 300.000 franaka, koju je u to vreme u potpunosti plaćala FIFA. 

 Blater je na suđenju ponovio da se sa Platinijem dogovorio o plati koja će kasnije biti namirena, "kada finansije FIFA to dozvole, u džentlmenskom sporazumu" koji je postignut usmeno i bez svedoka.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke