O ne, Mundijal 2030. opet tokom zime?!

Autor: Boris Jovanović
petak 09.09.2022.
10:05
Izvor: Sportske.net

Ovo gubi svaki smisao, ako se desi...

Povezane vesti

Čeka li nas posle Amerike, Meksika i Kanade 2026. novi Mundijal na zimu? Nadajmo se da se to neće dogoditi, ali kako funkcionišu glasački procesi FIFA i šta je sve rađeno u kampanjama za Rusiju 2018. i Katar 2022. jasno da se ne treba previše nadati.

Naime, engleski mediji tvrde da bi Saudi Arabija bila nosilac čitavog projekta, a ko-organizatori bi bili Egipt i Grčka. 

Time bi bilo ispunjeno nekoliko uslova, šampionat bi se se igrao u Evropi, Aziji i na severu Afrike, Saudijci bi zahvaljujući ogromnom novcu lako izgradili infrastrukturu, a sumnja se da su Egipat i Grčka samo dimna zavesa za glasače, imaju po par stadiona koji bi zadovoljavali uslove, verovatno i dovoljnu infrastrukturu za navijače, koja bi bila poboljšana i novcem Saudi Arabije, koja neće trpeti prestiž Katara.

Na šta računaju Saudijci?

Podršku zemalja Azije i Afrike, odnosno većeg dela Evrope i nekoliko evropskih glasova. Grčka je član prilično uticajnog bloka u UEFA u kome je navodno i Srbija. 

Englezi će se pobuniti, ali nemaju rešenje, oni su planirali zajedničku kandidaturu sa Ircima, ali su odustali.

Najveći evropski kandidat bila bi zajednička kandidatura Španije i Portugala, ali pitanje je da li mogu da preglasaju više članica drugih federacija.

Ono što bi bila automatska posledica dobijanja Mundijala za pomenuti blok predvođen Saudijcima je šampionat na zimu. Leti se ne može igrati, čak ni u Grčkoj, o Africi da ne govorimo, pa bismo posle osam godina ponovo gledali zimski Mundijal.

Kako rekosmo to ne odgovara ni klubovima, ni igračima, ni navijačima, ali koga briga u FIFA...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke