„Oh ne, primili smo gol...“

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 14.02.2021.
11:56
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Čuvene situacije sa tribina...

EPA-EFE/MATTEO BAZZI
EPA-EFE/MATTEO BAZZI

Povezane vesti

Kada se pomenu Lacio i Inter sećanja se uvek vraćaju na 5. maj 2002. ili kako ga navijači Juventusa nazivaju „Perdentopoli“. Podsetimo, Inter je sa 40 000 navijača stigao u Rim, bila im je potrebna titula protiv nezainteresovanog Lacija za pobedu, čak su i navijači „L’Akvila“ navijali za rivala da slučajno Roma ne bi osvojila krunu, ali nije bilo realno jer je Juventus vodio sa 2:0 u Udinama nakon dvadesetak minuta i bilo je jasno, da ako Inter kiksne, titula ide u Torino.

Igrači Inter su bili besni da domaće koji su slavili sa 4:2 u nebitnoj utakmici i tako odlučili šampiona. Slike Marka Materacija kako psuje igrače Lacija uz reči da im je kao igrač doneo titule kada je njegova Peruđa dobila dve godine ranije Juve i „nebesko-plavi“ osvojili „skudeto“ i uplakani Ronaldo nakon meča obišli su svet.

Međutim, manje se pamti jedan drugi meč, kada je čitav stadion u Rimu navijao za Inter protiv Lacija. Nije tajna da su navijači zbog desničarskih, da ne kažemo fašističkih stavova povezani, ali ponovo je uzrok bila Roma.

Naime, radi se o godini „Triplete“.

U toj sezoni Inter se sa Romom trkao za šampionat. Do kraja je bilo tri kola, za Inter je bila bitna pobeda kako bi održali dva boda prednosti u odnosu na „Vučicu“ i mirno ušli, odnosno držali sudbinu u svojim rukama u mečevima sa Kjevom i Sijenom.

I jasno, stadion je navijao protiv svog tima, plašeći se da ne pomogne Romi da osvoji titulu.

Na tribinama su osvanuli transparenti „Murinjo, pobedi za nas“, a kada je Valter Samjuel postigao prvi gol za Inter, na tribinama se pojavio ironični tranparent kao i u pomenutom meču 2002. godine, „Oh, ne, primili smo gol“. Do kraja, Lacio nije zapinjao iz straha od svojih navijača, Tijago Mota je potvrdio pobedu Intera.

Roma je istog dana dobila u Parmi i ostala u trci, a naredne nedelje su slavili protiv Kaljarija. Međutim, Inter nije dozvolio iznenađenje, vodili su sa 4:1, pali u finišu protiv Kjeva, ali dobili sa 4:3, pa je šampionat odlučen u poslednjem kolu.

Slatka sećanja navijača Intera na meč u Sijeni gde se domaćin hrabro i pošteno borio. Ipak, Milito koji je dao sve odlučujuće golove te sezone je u drugom poluvremenu postigao gol za titulu i šampionsko slavlje. Romina pobeda u Veroni protiv Kjeva bila je pirova, iako su tačno 17 minuta bili „prvaci“ kada je Vučinić pogodio gol Veroneza. Na kraju, Roma je izgubila za dlaku prvenstvo, kao i kup nešto ranije kada je ponovo Milito rešio finale.

Inače, Roma je te sezone u međusobnim duelima bila bolja od Intera, na „Meaci“ je bilo 1:1, uz problematično suđenje posle koga su imali pritužbi, a u Rimu su dobili Murinjov tim sa 2:1. No, nije bilo dovoljno, a slaba uteha je što su te godine dobili oba „Derbija dela Kapitale“, a koliko je rivalstvo između rimskih timova vidi se i na ovom primeru...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke