Olimpijakos je srpska teritorija, ali samo je jedan kapiten, najomiljeniji u istoriji Pirejaca!

Autor: Darko Mitrović
utorak 01.10.2019.
13:37
Izvor: Sportske.net, Novosti.rs

Nije samo prijateljstvo sa Zvezdom, šta još povezuje Olimpijakos sa Srbijom?

EPA/NIKOS VICHOS
EPA/NIKOS VICHOS

Povezane vesti

Prijateljska atmosfera je nešto što će obeležiti večerašnju utakmicu drugog kola Lige šampiona između Crvene zvezde i Olimpijakosa. Mnogo se ovih dana govori o višedecenijskim ''bratskim'' odnosima navijača dva kluba, a na tu temu je za pojedine grčke medije govorio i generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić.

Kroz svoju bogatu istoriju, Olimpijakos je sa Srbijom povezan zahvaljujući i velikom broju fudbalera koji su sa ovih prostora nastupali u crveno-beloom dresu kluba iz Pireja.

Samo je Brazilaca i Argantinaca od inostranih igrača u Olimpijakosu do sada bilo više od Srba, kojih je ukupno šesnaestorica nosilo dres grčkog velikana.

To su: Miloš Šestić, Siniša Gogić, Ilija Ivić, Darko Kovačević, Miloš Marić, Marko Pantelić, Marko Šćepović, Ljubomir Fejsa, Luka Milivojević, Jagoš Vuković, Saša Zdjelar, Uroš Đurđević, Aleksandar Katai, Lazar Ranđelović, Svetozar Marković, a najdublji trag u Olimpijakosu od srpskih igrača ostavio je Predrag Đorđević.

Ukupno trinaest godina je Đorđević bio član Olimpijakosa, u kontinuitetu od 1996. do 2009. godine. Za to vreme odigrao je 343 utakmice i postigao 126 golova za Olimpijakos.

Naravno, bio je i kapiten tima, a sa Olimpijakosom je osvojio ukupno 12 titula, pet trofeja pobednika Kupa, a tri puta uzastopno je proglašavan za najboljeg inostranog fudbalera u Grčkoj, u sezonama 2000/01, 2001/02 i 2002/03.

U Olimpijakosu je i završio profesionalnu igračku karijeru, 30. marta 2009. je zvanično objavio da na kraju te sezone stavlja tačku na aktivno bavljenje fudbalom.

Pre Olimpijakosa igrao je za Crvenu zvezdu, subotički Spartak i Panilijakos, a u mlađim kategorijama je svoj talenat pokazivao i dokazao u svom rodnom Kragujevcu.

Danas se bavi menadžerskim poslom, o čemu je govorio i za ''Novosti'' uoči večerašnje utakmice.

''Pre svega radim sa mlađim fudbalerima, talentima iz Srbije i Grčke. Letos sam, na primer, učestvovao u transferu golmana Janotisa iz Olimpijakosa u Makabi, radim sa golmanom Markovićem (Rad), Vidosavnjevićem (Čukarički)...'', otkriva Đorđević.

Naravno, posebno je zanimljiva i njegova poruka uoči večerašnjeg meča.

''Meni su oba kluba u srcu, a šanse za pobedu su 50:50. Obe ekipe su, što je normalno u konkurenciji Bajerna i Totenhem, fokusirane, pre svega, na treće mesto i proleće u Evropi, spremne da iskoriste svaku šansu za nešto više.

Olimpijakos dolazi u dobrom raspoloženju, jer ima odlične rezultate na startu sezone, vratio se u meču protiv Totenhema... S druge strane, Zvezdu nije mogao da uzdrma poraz od Bajerna, jer nije neočekivan. Sada želi mnogo više. Ima već iskustvo u Ligi šampiona, zna se šta je "Marakana", na njoj je prethodne sezone "pao" i kasniji šampion Liverpul'', podseća Đorđević.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke