Ovo samo Berluskoniju može da padne na pamet, košarkaška legenda na klupi Milana, lako je mogao da vodi tim protiv Zvezde!

Autor: Boris Jovanović
nedelja 14.02.2021.
11:40
Izvor: Sportske.net

Čovek je jednostavno neponovljiv, šta sve njemu neće pasti na pamet...

AP Photo/Luca Bruno
AP Photo/Luca Bruno

Povezane vesti

Adrijano Galijani je bio prisutan na meču između Milana i Venecije, polufinalu košarkaškog kupa Italije. On je veliki navijač slavnog kluba iz Lombardije i čitava velika Milanova fudbalska generacija je često bila prisutna u dvorani bodreći tim koji je menjao imena.

Sandro Kostakurta čak ima nadimak "Bili" jer se Milano tako zvao u jednom periodu, pet godina do 1983. Posle toga su tri godine bili Simak, pa Filips, u ovom veku su pod patronatom Armanija.

Zanimljivo da je Silvio Berluskoni hteo da dovede za trenera, kada je kupio Milan, košarkaškog kouča i to slavnog Dana Petersona.

Galijani se toga sinoć prisetio.

Naime, on i Berluskoni su stigli u klub koji je bio u rasulu posle dva ispadanja iz lige, jednog u kladioničarskom skandalu, drugog na terenu. Predsednik Farina je u strahu od hapšenja zbog finansijskih malverzacija pobegao u Južnu Afriku, a Berluskoni je u februaru te godine kupio klub. Na klupi je bio Nils Lidholm, te sezone su završili kao sedmi, igrali su ružan fudbal, Berluskoni je želeo spektakl, ali kako to očekivati od ekipe koja je dala samo 26 golova, manje od jednog po meču.

Ali, Lidholm je bio legenda, na kraju krajeva 12 godina je nosio dres kluba posle Drugog Svetskog Rata, pa je Berluskoni odlučio da ga ne smeni. Ipak, Šveđanin nije sačekao kraj sezone, morao je da ode, šampionat je završio Fabio Kapelo, tada početnik. Pjer Paolo Virdis je bio najbolji strelac lige, pa se Milan dokopao petog mesta, dobio baraž protiv Sampdorije i ipak otišao u kup UEFA.

Ali, te godine ih je u kupu eliminisala Parma koju je vodio nepoznati Arigo Saki. Bortolaci je postigao jedini gol na "San Siru", u revanšu je bilo 0:0, pa je drugoligaš otišao dalje.

I tu dolazimo do ključa priče.

Berluskoni je imao neverovatnu ideju, da postavi Dana Petersona za trenera. To što je Amerikanac ni po jada, ali u pitanju je bio košarkaški trener.

"Berluskoni me je ubeđivao da bi to bilo inovativno, da se sportovi ne razlikuju toliko, da igrači znaju šta treba da rade, da im je potreban motivator, i da je Peterson idealan izbor".

Inače, trener Trejsea je te godine osvojio Kup Šampiona i povukao se, kao najuspešniji trener u istoriji italijanske košarke. To mu je bio poslednji posao, ako ne računamo kratak boravak na klupi kluba 2011. kada je sačuvao mesto za Serđa Skariola.

On se posle karijere na klupi posvetio novinarstvu i postao najpoznatiji komentator u Italiji za košarku i zanimljivo, profesionalno rvanje.

Peterson je odbio Berluskonija, bila bi to zaista ludost svoje vrste, on je sa Virtusom i Milanom osvojio pet titula prvaka, Kup Koraća, tri kupa i kao šlag na tortu pomenutu evropsku titulu.

Kada se povukao imao je 51 godinu.

"Mi smo se onda odlučili za Sakija jer je Berluskoni bio impresioniran njegovim idejama i igrom Parme, izgleda da smo dobro prošli, s obzirom na istoriju Milana", nasmejao se Galijani.

Eto, da je prihvatio Berluskonijev poziv, Dan Peterson bi možda par godina kasnije vodio Milan u čuvenom dvomeču sa Zvezdom u KEŠ.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke